Győr és környéke

2016.03.20. 06:57

Tescós-béremelés? - Zsebre megy a késlekedés

Megkezdődtek a bértárgyalások a Tescónál és jelentős emelésre számít a szakszervezet. Ezt ígéri a munkaadó is, de nem mindegy, mikor kapnak több fizetést a dolgozók: már tavasztól vagy csak az év második felében.

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében csaknem kétezer embert foglalkoztat üzleteiben a Tesco, zömük 75–85 ezer forintot visz haza. A bérrendezés szükségességét a szakszervezet már januárban jelezte a vállalatnak.


Ugyan a cég csak júliusban szokott a fizetésen változtatni az onnan számított egy évre vonatkozóan, de a minimálbér és a szakmai bérminimum januári emelése bértorlódást okozott a vezetői és az eladói bérek közt – magyarázta el Sáling József, a  Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.


A dolgozók számát tekintve a legnagyobb hazai áruházlánc a Tesco. Sáling szerint működésében problémákat okoz a jó munkaerő biztosítása. Azért is, mert több másik áruházlánc tíz százalék feletti béremelést hajtott végre. „Meggyőződésünk, hogy a gondokat kezelhetővé tenné a Tescónál egy hároméves bérstratégia, ami a munkavállalók pénzét harminc-negyven százalékkal megemelné. Elmondtuk, hogy az idei bérnövelésnek két számjegyűnek kell lennie. Tavaly a Tesco jelentős költségeket takarított meg a vasárnapi boltzárral és az éjszakai műszak megszüntetésével, miközben forgalma nem csökkent" – hangsúlyozta az elnök és elmondta, a cégtől elhangzott az ígéret:  jelentős bérfejlesztésre készül.


– A dolgozók elégedetlenek, mihamarabb észrevehetően magasabb bérre lenne szükségük a napi megélhetésük miatt, – osztotta meg lapunkkal az eladók véleményét Potyondi Antal, a KASZ területi képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!