Győr és környéke

2017.04.13. 13:42

Tavaszi pompában mutatjuk a győrújbaráti túrautakat! - fotók

Mintha a Bakony Győr környékére költözött volna - ezt volt az érzésünk egyes részeken, miközben barangoltunk a két éve kijelölt, győrújbaráti túraútvonalakon.

Szeghalmi Balázs

Karbantartott, változatos útvonalak


A győrújbaráti dombot "átszövő" utak 4,5, 5,2 és 5,5 km hosszúak, sorrendben a jelük: zöld borznyom, kék kökény, piros toboz. Mindhárom útvonal a győrújbaráti gyermektábor előtti buszforduló közeléből indul, a terepfutást kedvelőknek szintén ajánlják az ötletgazdák. Az erdőben összesen 130 darab táblát helyeztek ki 2015 tavaszán: ebből 120 kicsi útjelző, 9 irányjelző és egy nagyméretű információs tábla.


"Április utolsó hétvégéjén lesz mit tennünk. Sok kicsi tábla eltűnt a fákról, ezeket pótoljuk. Egyesületünk tagjai gondozzák az ösvényeket, az eldobott szemetet összeszedjük. Ezek a közeli tervek. Hosszútávon szeretnék szalonnasütőket kialakítani, a kisebbeknek kincskeresős, mobilalkalmazásos játékot készíteni ide" - mondta Koncz Nóra.


 

Az ösvényeket jelző táblák segítenek a tájékozódásban.



"Győrújbaráti kanyon"


A három túraútvonal több helyen érinti egymást, mindhárom szakasz vádlikat, combizmot erősítő emelkedővel kezdődik. A zöld színű, borznyomnak nevezett út tartogatja a legizgalmasabb szakaszt, "a győrújbaráti kanyont", ahogy Koncz Nóra fogalmazott. "Egyszer viszonylag meredek részen kell lejutni, majd felfelé mászni. Pár éve gólyaavató részeként egy diákcsoporttal kirándultunk itt. Az egyik kislánynak nem sikerült felmászni, mire három fiú a segítségére sietett. Ennél jobb csapatépítés nem történhetett volna" - mondta a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület elnöke.


Megijedni nem kell a meredek emelkedőtől - Nóra egy éves kislányával a hátán könnyedén feljutott -, másrészt a "kanyont" ki lehet kerülni. "A túrautakat úgy jelöltük ki, hogy a kirándulóknak folyamatosan kínáljunk alternatívát. Ezért érnek össze több helyen az ösvények" - magyarázta Koncz Nóra. A piros út érinti a Vár-kő tanösvényt, mely a Sokorói-dombság természeti és kultúrtörténeti kincseit mutatja be. Ez a szakasz a Nevenincs-csúcs közelében halad, erre vannak kialakított pihenő helyek, padok is.

 

Koncz Nóra és kislánya, Frida a


Összeérnek a szálak


A három túraútvonal kialakítása hiányt pótolt a kisalföldi megyeszékhelyen környékén. Győr közelében korábban nem volt több ösvényt nyújtó, kiépített kirándulóhely, csupán pár közpark és viszonylag jó állapotú töltések a város nyugati szélén. Akik az elkövetkező hetekben látogatnak a győrújbaráti dombra, a tavasz minden szépségét, a virágzó növényeket csodálhatják itt.

A ravazdi erdőben a kerékpáros út kijelöléséről ide kattintva olvashatnak!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!