Győr és környéke

2018.08.17. 11:35

Szülői elsősegély - Mit tehet a szülő, míg kiér a mentő?

,,Gyerekmentő tudás - szülői elsősegély" akciónk keretében ezúttal dr. Horváth Eszter gyermekorvos, a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány elnöke olvasóink kérdéseire válaszol.

Rimányi Zita

Agyrázkódás


- Ha a kisbaba lefordult egy alacsonyabb díványról, de felsírt, kicsit később pedig elaludt, akkor megnyugodhat a szülő?

- Nem mindegy, milyen magasról és mire esett a csecsemő. Ha keményre (beton, járólap), akkor meg kell mutatni orvosnak, akkor is, ha semmi tünetet nem lát a szülő. Ha puhára esett és alacsonyról – például ágyról –, egyből felsírt és később sem változott a magatartása, akkor nincs teendő. Ha úgy tűnik, hányingere van, hány vagy indokolatlanul sokat alszik, nehezen ébreszthető fel vagy furcsán sír, akkor kórházba kell vinni, súlyosabb esetben mentőt kell hívni. A belső szervi sérülést kórházban lehet kizárni. Agyrázkódás, törés gyanújakor ne mozgassuk a kicsit, ne itassuk-etessük.

Törés, fájdalom


- Ha azt gyanítom, eltört a gyermekem karja vagy lába, akkor a kórházba vitelig mit tegyek, mit ne tegyek? -Csillapíthatom a fájdalmát?

- Az érintett végtag nyugalomba helyezése nagyon fontos. Ha jelentős a fájdalom, semmiképp se itassuk-etessük a gyereket a későbbi esetleges műtét miatt. Altatásnál ugyanis lényeges az utolsó evés időpontja. Megfontolandó a mentőhívás, mert a szakemberek hatékony fájdalomcsillapítást alkalmazhatnak.

Vízbe esés


- Ha a vízbe esett gyereket kihúzzák a medencéből, mi a teendő?

- Ha hangosan sír, akkor az alapvető életfunkciói rendben vannak. Érdemes betakarni, melegíteni és mentőt kell hívni. Ilyenkor kórházi megfigyelés szükséges, mert nem lehet biztosan tudni, végig a víz fölött volt-e a feje vagy akár csak rövid időre alámerült, és ha a tüdőbe víz került, az tüdőgyulladást okozhat.


Ha nincs eszméleténél a vízből kihúzott gyerek, az újraélesztést kell elkezdeni, amit sorozatunk 1. részében ismertettünk.

Vérzés, égés


- Ha megégette vagy leforrázta magát egy kisgyerek és úgy gondolom, a megsérült felület nagysága miatt orvoshoz kell vinnem, akkor míg odaérünk, vízzel hűtsem és itassam is?

- Az jó, ha hideg vízzel hűti a sérült részt, azzal megakadályozza a további károsodást és csillapítja a fájdalmat, de ne itassa, etesse a gyereket! Akkor ugyanis csak később tudják megműteni, ami a kis páciensnek szenvedéssel jár és rontja a maradéktalan gyógyulás esélyét, lassíthatja azt. Indokolt lehet ugyanis a kórházi ellátáskor az altatás, mert a stressz hátráltatja a sebgyógyulást. S égéskor is fontos a mentőhívás, a mielőbbi hatékony fájdalomcsillapítás miatt.


- Ha nagyon vérzik a gyerekem keze vagy lába, akkor akár törülközővel is becsavarhatom?

- Igen, és mindenképp emelje a sérült végtagot a szív vonalánál magasabbra a vérzéscsillapítás érdekében.

„Gyerekmentő tudás – szülői elsősegély"


A csecsemő- és gyermek-újraélesztést sorozatunk 1. részében ismertettük, a 2. részben a félrenyeléskor alkalmazható mozdulatokat. A 3.-ban arról írtunk, hogy az elsősegélynyújtásból sok mindent a gyermek is megtanulhat, a 4.-ben arról, hogyan előzhetik meg a baleseteket a szülők (Kisalföld – július 16–19.). Az 5. rész augusztus 4-én jelent meg, már abban is szülők elsősegéllyel kapcsolatos kérdéseire kértünk orvostól választ.

Közösségek jelentkezhetnek


A szülők elsősegélynyújtással kapcsolatos kérdéseit a [email protected] e-mail-címre várjuk. Akik szeretnének a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány orvosainak segítségével közösségükben ingyenes gyermek-újraélesztési képzést szervezni, szintén írhatnak vagy hívhatják a 96/504-452-es számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!