Győr és környéke

2019.04.17. 13:28

Sztrájk a Metrónál - A győri áruház dolgozói közül is többen csatlakoztak

A sztrájkolók bizakodóak, erősödik az összefogásba vetett hitük. A vevőknek lassabb kiszolgálásra kell számítaniuk.

kisalfold.hu

15.15


Karsai Zoltán, a KASZ elnöke úgy véli, hogy a társaság béradatai és követelésük közt azért mutatkozik ellentét, mert a cég a 13. és a 14. havi fizetéseket is beleszámolja az éves bérbe és azt osztja 12 felé. Lapunknak azt mondta, nem tud arról, hogy szerdai sztrájkjuk miatt be kellett zárni üzletet, de az ország több Metro-egységében csatlakoztak ahhoz, Szegeden, Pécsett, Ferencvárosban, Budaörsön, Kelet-Pesten is. Továbbra is tárgyalni szeretnének a cégvezetéssel, de ha nem kapnak számukra elfogadhatóbb ajánlatot, újabb, a mostaninál is hosszabb munkabeszüntetést szerveznek – állítja.


13.30

 

Potyondi lapunkat arról tájékoztatta, hogy már a délután fél kettes műszakváltásra érkezők közül is többen csatlakoztak a sztrájkolókhoz. Összesen mintegy ötvenen vannak a számukra kijelölt helyiségben. Ez azt jelenti szerintük, hogy az üzletet nem kellett bezárni, de mivel a húsvét miatt a szokásosnál nagyobb a forgalom, a vevőknek lassabb, akadozó kiszolgálásra kell számítaniuk.

 

A sztrájkolók bizakodóak, erősödik az összefogásba vetett hitük. Azt remélik, eredményt hoz a munkabeszüntetés. „Miért nem fizetnek meg bennünket is legalább úgy, mint a többi áruházlánc embereit, hisz sokat dolgozunk?" – mondják, és vannak köztük olyanok, akik a győri bolt nyitása óta itt dolgoznak, szeretnék, ha hűségüket a munkaadó fizetésükben is elismerné.

 

Potyondi szerint a sztrájkolók elszántak, azt állítják, hogy ha kell, továbbra is kitartanak és szükség esetén újabb munkabeszüntetéshez is csatlakoznak az eredményes nyomásgyakorlás érdekében.


12.20

 

Potyondi Antal, a KASZ alelnöke és Győr-Moson-Sopron megyei titkára a győri Metro-áruházba ment, ahol tudomása szerint a helyi vezetők tájékoztattáa dolgozókat a meghirdetett sztrájkról. Azok a munkavállalók, akik csatlakoznak a munkabeszüntetéshez egy kijelölt helyiségben várakozhatnak, leülhetnek. Potyondi is oda ment, lapunknak elmondta, hogy folyamatosan gyűlnek az emberek, sokan vannak. Számukat nem tudta megbecsülni, de szerinte emiatt az üzlet működésében fennakadások lesznek szerda délután.

Fotó: Kisalföld-archív.

Fotó: Kisalföld-archív.

A KASZ sztrájkbizottságának követelései:

 

1. A legkisebb, munkaszerződésben szereplő személyi alapbér, minden munkakörben a teljes munkaidősök esetében bruttó 210.000 forint legyen, amely összeg nem tartalmazza a tizenharmadik és tizennegyedik havi bért, valamint nem számítható bele egyéb cafeteria elem és pótlékok sem. (A munkabér a részmunkaidőben dolgozó munkavállalók esetében a részmunkaidő arányában kerüljön megállapításra). Az alapbér emelését a jelenlegi dolgozói létszám változatlanul hagyása mellett (2019. február 1-jei létszám) valósítsák meg.

2. A 2018-ban kialakított bértáblában szereplő arányokat az egyes pontban szereplő személyi alapbér figyelembevételével alkalmazzák.

3. A cég ismerje el bérben a kötelékében dolgozók munkában eltöltött éveit, ezért az 3, 5, 10 éves munkaviszonnyal rendelkező dolgozóknak plusz 5-5 százalékos béremelést biztosítson (tehát egy most 10 éves munkaviszonnyal rendelkező dolgozó 15 százalékos béremelésben részesüljön).

4. A vállalatnál már érvényben levő targoncás pótlék rendszerét (FSD) összegszerűen terjesszék ki minden munkavállalóra, akinek a mindennapi munkavégzéshez elengedhetetlen a targonca használata. A targoncapótlék bevezetése, emelése mellett hagyják változatlanul a többi, jelenleg is érvényben lévő pótlékokat (hidegpótlék, jumper pótlék stb.).

A társaság álláspontja


˝A METRO Kereskedelmi Kft. tavaly már elindította a Vállalati Bérfejlesztési Programját. Ez az átlátható és tervezhető, többéves program a dolgozói visszajelzésekre, a piac pontos ismeretére, valamint a vállalat növekedéséből adódó lehetőségekre épült és széles körben elfogadott volt.


A METRO három év alatt 55 százalékkal emelte a kezdő béreket, ez csak az idén eddig több mint 10 százalékos béremelést jelentett. A nagykereskedelmi lánc jelenleg a szakmai bérminimum felett 19,5 százalékkal magasabb belépő bért fizet, ami 233 333 Ft. A KASZ, akit egyébként bevontak a program kidolgozásába, február végén újabb, milliárdos követeléssel állt elő, aminek minden pontjára adott megoldási javaslatot a METRO vezetősége. Ezt viszont a KASZ elutasította és már az egyeztetéseket megelőzően is sztrájkra mozgósított, ma pedig déltől 16 óráig sztrájkot hirdetett meg. Természetesen elismerve és tiszteletben tartva a munkavállalók sztrájkhoz való jogát, a vállalat vezetősége alternatív megoldásokkal mindent megtesz azért, hogy az érintett áruházakban ne legyen fennakadás˝ - tudatta álláspontját közleményben a Metro.

 

Korábban írtuk: 


Mivel az április 12-i, egy áruházra kiterjedő figyelmeztető sztrájk óta eltelt időben a Metro vezetésétől nem érkezett ajánlat a sztrájkkövetelések kielégítésével kapcsolatosan, ezért a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete sztrájkbizottsága újabb sztrájkot hirdetett meg - értesítette lapunkat a KASZ.


A sztrájk kezdési időpontja április 17., szerda 12 óra. A sztrájk ugyanezen nap délután 4 órakor fejeződik be, és ezúttal már kiterjed valamennyi Metro áruházra. Így a győri áruház dolgozói is csatlakozhatnak hozzá, ha akarnak.


Hamarosan erről részletesebben is beszámolunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!