Győr és környéke

2016.10.01. 18:24

Szlovákiában kétszeres a közmunkások bére

Háromszázötven euró plusz az étkezési utalványok: ennyit keresnek Szlovákiában a nyolc órában dolgozó közfoglalkoztatottak.

Cséfalvay Attila

„Arra elég, hogy éhen ne haljak" – ezt mondta a magyar közmunkaprogramban részt vevő Nyíri Gábor, aki havonta nettó 51 ezer forintot visz haza, cserébe napi nyolc órában az erdőgazdaság közfoglalkoztatottja.


Természetesen támogatná, hogy emeljék a bérüket, s az legalább közelítsen a szlovákiai viszonyokhoz. Ott ugyanis a nyolcórás közfoglalkoztatott havi 350 eurót kap kézhez és emellé még étkezési utalványok is járnak – összességében közel 400 eurót tehet így zsebre (ez nagyjából 120 ezer forintot jelent).


A programok ott is a szlovák munkaügyi központokon keresztül bonyolódnak. Vannak olyanok, melyek során az állam a bér 80 százalékát, de olyan is, ahol a 95 százalékát állja (a többit a településnek kell hozzátennie). A mindössze 500 lelkes Szapon most a polgármester állítása szerint a „megszokottnál kevesebben", így is heten dolgoznak ilyen státuszban, a legtöbben ötven felettiek.


Vannak, akik négy órában (ők havi 200 euró környékén keresnek), s arra is figyelnek, hogy a megváltozott munkaképességűeket is alkalmazzanak – akad, aki például könnyebb fizikai munkát végez, többek közt a sportpálya füvét öntözi.


 Arra is figyelnek, hogy  megváltozott munkaképességűeket is alkalmazzanak.


Ehhez képest a közel kétezer lelkes Győrújfalun jelenleg két közfoglalkoztatott dolgozik az önkormányzatnak. „Összesen négy, hatórás alkalmazottra pályáztunk, s ezt jóvá is hagyták, lett is volna rá központi támogatás. Be kellett azonban látnunk, hogy mindössze két embert találunk a faluban, aki vállalja a munkát és alkalmas a feladatra. Így őket végül nyolc órában alkalmazzuk.


Munka lenne még bőven, de egyszerűen nincs több ember, aki alig 60 ezer forintért vállalja a feladatot. Emellett Győr környéki település lévén alig van munkanélküli a faluban, gyakorlatilag merítési lehetőségünk sincs" – mondta Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!