Győr és környéke

2019.02.12. 08:00

Színes-mókás mackóvilág Rábapatonán

Négy éve rendeznek február 2. környékén mackókiállítást a Rába-parti településen. Idén rekordszámú, 1787 kedvencet ajánlottak fel a tárlatra.

Gülch Csaba

A népi időjóslás szerint február 2-án, a gyertyaszentelő napján a téli álmából ébredő medve kibattyog a barlangjából és ha meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Ha a medve borús időre ébred, úgy mancsaival kitörli az álmot a szeméből és nem megy vissza, hanem elindul táplálék után.

Ottjártunkkor éppen a helybeli bölcsisek látogatták meg a mókás társaságot. Fotó: Bertleff András 

Ez a hagyomány adta négy évvel ezelőtt Burdon Anikónak az ötletet, hogy a rábapatonai Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben (IKSZT) „Lássuk a medvéd!" címmel mackókiállítást rendezzen. Felhívására, hogy a településen élők egy interaktív tárlat erejéig adják kölcsön játékmackóikat, medvés tárgyaikat, az első évben 337, 2017-ben 652, 2018-ban 655, idén pedig rekordszám, 1787 darab „brumi" érkezett. – Nagyon szeretik a gyerekek ezt a sokszínű kiállítást, majdnem mindennap jönnek a bölcsisek, az óvodások, az iskolások, de még felnőttek is, hogy meglátogassák a mókás mackótársaságot – említette Burdon Anikó.


A hagyományos plüssök mellett panda- és mosómacikkal, jegesmedvével, szánkózó, horgászó, hintázó, létrán mászó bocsokkal is találkozhatunk. Természetesen a két klasszikus, Micimackó és a TV Maci sem maradhat el.

A legtöbb, 170 macit felajánló résztvevőnek egy óriás plüssmackó lett a jutalma. A kiállítás csütörtökig megtekinthető az IKSZT nyitvatartási idejében: 9–19 óra között a Szentháromság tér 1. szám alatti épületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!