Győr és környéke

2019.08.20. 12:53

Szent István szobránál ünnepelték az államalapítást Győrben

Rózsavölgyi László, az esemény szónoka beszéde végén azt kérte: Szent István éltesse Győrt, óvja a magyar hazát.

Hancz Gábor

A győri önkormányzat hagyományosan a Rába kettős híd belvárosi hídfőjénél lévő Szent István-szobornál emlékezett az államalapításra augusztus 20-án.


Az esemény szónoka, Rózsavölgyi László, a közgyűlés oktatási, kulturális, sport- és turisztikai bizottságának elnöke kijelentette:

 

Szent István király napja az egyik legrégibb magyar ünnepnapunk, az egyetlen ünnepünk, melyhez nem kötődik vereség, vér és könnyek. Több mint harminc emberöltőnyi idő telt el Szent István óta, de alakja időtlen, egy évezredre biztosította magyarként való megmaradásunkat Európában."


A politikus arról is beszélt, hogy első királyunk nem dúl, hanem rendet teremt, nem rombol, hanem alapít, nem pusztít, hanem törvényt alkot, törvényei pedig a közhiedelemmel ellentétben sokkal szelídebbek az abban a korban szokásos rendszabályoknál.

Noha a keresztény Európában lett volna jelentkező bőven, aki úgymond szárnyai alá vette volna újonnan született hazánkat, ő nem politikai eseményekre bízta a saját és országa sorsát, hanem kereszténységében és magyarságában erősítette meg nemzetünket. Amikor történelmünkben e két értéket szem elől tévesztettük, veszélybe került kereszténységünk és hamar elveszítettük Magyarország függetlenségét is"

– hangsúlyozta.

 

Szent István szobránál ünnepelték az államalapítást Győrben




Szerinte a magyarság Szent Istvánra tekintve merített biztonságot, hitet, jövőképet és vergődött át a történelem szakadékain.

 

Túljutottunk két világégésen, ’56 drámáján, le kellett vonnunk ’89 tanulságait. Egy évezred elmúltával, 2019-ben Győrben mi sem akarhatunk kevesebbet, mint Szent István. A város fejlődése, a győri lehetőségek méltóságot és gyarapodást nyújtanak az itt élőknek. Semmi okunk azt hinni, hogy javunkra válna, ha felszámolnánk keresztény és magyar gyökereinket. Így van ez akkor is, ha e haza nem minden polgára vallja magáénak a két jelző egyikét vagy másikát"

– tette hozzá Rózsavölgyi László, aki beszéde végén azt kérte: Szent István éltesse Győrt, óvja a magyar hazát.


Az ünnepség a Hangraforgó együttes államalapítót megidéző műsorával, valamint koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!