Győr és környéke

2019.06.18. 09:00

Szarvast öltek, teknőst nem a győri állatkertben

Győrben kulturáltan viselkednek az állatkerti látogatók, a fővárosi teknőséhez hasonló eset nem fordult elő. De védekezni kell a kis méretű teknősök ellopása ellen, a látogatást megsínylik a doktorhalak, s nem felejtik a 2005-ös szarvasgyilkosságot.

kisalfold.hu

Dr. Andréka György győri állatkert-igazgató elmondta: országos viszonylatban talán nálunk a legkulturáltabbak a látogatók. Az utóbbi évek interaktív bemutatói példázzák ezt, hiszen a közvetlen kontaktusra lehetőséget adó kifutók – a gyűrűsfarkú makiké, a kenguruké – sem sarkallják gonoszkodásra az embert, nem bántják a lámát, a tapírt, az íbiszt sem. Több nyelven kiírták azért, hogy nem húzzuk meg a maki farkát, de ez legalább annyira a látogató érdeke, mint az állaté – jegyzi meg az igazgató. 

Mana és Wanda után itt a harmadik orrszarvú is, Dayo, dr. Andréka György egyik kedvence. " border="0" class="kepkeret" data-id="2885640" src="/wp-content/uploads/2019/06/6258228_1.jpg?verz=1560813248" style="width:250" title="

Mana és Wanda után itt a harmadik orrszarvú is, Dayo, dr. Andréka György egyik kedvence. " />

Mana és Wanda után itt a harmadik orrszarvú is, Dayo, dr. Andréka György egyik kedvence.

Kínzásra nem volt példa. De 2004. december 30-án három küzdőkutyát engedtek be éjjel az akkor új, még nem teljesen kialakult részen, ahol természetes környezetben élnek a növényevők. A kutyák megfojtottak hét pettyes szarvast és két őzet, csak a nagy szarvasbikával nem bírtak. A tettes ismeretlen.


Sok kis méretű görög teknőst tart az állatkert, ezeket szinte biztosan ellopnák, ha be lehetne értük nyúlni. De a kerítés kétméteres, mögötte a kis teknősök a sörényes hangyász mellett napoznak. A hatalmas sarkantyús teknőshöz lehetne csak hozzáférni, de az nem  tehető zsebre. 

Akadnak viszont látogatók, akik kilopkodják a vízből a garának is hívott doktorhalakat a Füles Bástya nyitott tetejű vizéből, s azok – aligha véletlenül – átvándorolnak a krokodil vagy az aligátorteknős akváriumába. Sajnos a ritka esetek ellen tenni nemigen lehet. 


Összességében a fővárosi teknősgyilkossággal kapcsolatban is elmondható – mondja dr. Andréka György –, hogy egyedi eset, akár egy emberáldozatot követelő gyilkosság. Messzemenő következtetésre nem alkalmas állatvédelmi bűncselekmény, aminek meglesz a következménye, s a fővárosi állatkert nyilván levonja a tanulságait.


Néha mindenütt a felelőtlenség okozza a bajt, az állatkert ezért sok éve felügyeli, mit áruljon a büfé, ahol hajdan elengedhetetlen áru volt a pufi. Ma zoocsemegét vehetünk, s bár nem tilthatják meg, hogy valaki perecet hozzon be, a figyelmeztető táblákat megszívlelik a látogatók. Az állatkertben tegnap egy óvodai csoport jött szembe, a kicsik közt Pados Dani és Farkas Csabi is egy-egy zacskó zoocsemegét szorongatott.


– Soha nem adunk mást az állatoknak – erősíti meg a fentieket az apuka, Farkas Csaba –, a kisfiam is tudja, hogy az a jó, ha a gondozók látják, miből mennyit ettek aznap az állatok.


Amit még tudomásul kell venni: a leander mérgező, ezért az intézmény kénytelen volt eltávolítani a patásbemutatók közeléből. Elő-előfordult, hogy etettek vele, ami enyhe mérgezést okozott. Halálos eredményű etetés még Andréka György ideje előtt történt, a nyolcvanas években, amikor jóindulatból dobta át az egyik telekszomszéd a megmetszett tiszafa ágait a pónilovaknak. Az egyik póni elpusztult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!