Győr és környéke

2017.02.11. 08:00

Szántókat vág ketté a keleti elkerülő harmadik üteme

Hektáronként egymillió forint körüli áron vette meg az állam a keleti elkerülő harmadik ütemében épülő, Bácsa és Kisbajcs közötti nyomvonalat. Az sem járt sokkal jobban, aki kevesellte, s jogi utat választott. Az útépítéseknél nem ritka a kisajátítás és a per.

Cséfalvay Attila

Tavaly ősszel adták át az M86-os utolsó szakaszát (Győrt és Szombathelyt azóta gyorsforgalmi út köti össze), még ebben a félévben meglehet az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna–Sopron közötti szakaszának építési engedélye, miközben 2017-ben megépül a győri keleti elkerülő harmadik üteme Győrszentivántól Vámosszabadi határáig.


Nagyobb viták nélkül


Több ezer földtulajdonost érintenek ezek a nyomvonalak, az államnak velük kell megegyeznie az árról. 

Információink szerint a keleti elkerülő harmadik ütemének nyomvonalán nagyobb viták nem voltak a főként győri, kisbajcsi és vámosszabadi tulajdonosok és az állam között. Nagyjából egymillió forintos hektáráron vette meg a beruházó a szántókat. "Összességében rendben lezajlott az adásvétel, nagyobb viták nem voltak" – mondta kérdésünkre Kamocsai Sándor kisbajcsi polgármester.


Akinek nagyobb, akár egyhektáros területét is megvásárolta az állam, az jól járt, de akinek csak kisebb, pár négyzetméteres földje esett a nyomvonalba, annak néhány tízezer forinttal kellett beérnie. Így is volt, aki elégedetlen volt a megajánlott árral, s jogi lépéseket tett, ám úgy tudjuk, ezzel sem járt jobban. 


Akik bíróságra mentek


"Az elmúlt időszakban nem érkezett jelzés az útépítésekben érintett szakaszok földtulajdonosaitól, hogy kevesellnék az állam által megajánlott árat – közölte Németh Gergely, a megyei agrárkamara elnöke. Utoljára az M86-os építése előtt volt ilyen panasz, akkor többen bíróságra is mentek, többek közt azért, mert kisebb lett és veszített értékéből szántójuk, a gyorsforgalmi út ugyanis kettévágta.


A polgári per végéig zárolták a kifizetésre szánt összeget, ám úgy tudjuk, a bíróság az évekig tartó vitában nem sokkal nagyobb összeget ítélt meg a felpereseknek, mint amennyit az állam ajánlott. Információink szerint egyébként Rábapatona környékén is egymillió forint körüli hektárárakkal köttettek meg a szerződések. 


Egyelőre válaszok nélkül


A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től azt kérdeztük, a keleti elkerülő harmadik üteménél sikerült-e megegyezni minden területtulajdonossal, ezen szántókat pontosan milyen áron vásárolta meg az állam, s volt-e olyan rész, melyet kisajátítottak? Válaszokat jövő hétre ígértek. 

Várjuk a kérdéseket


A témát folytatjuk, várjuk azon érintett földtulajdonosok jelentkezését az [email protected] e-mail-címre, akiknek az elkerülő vagy a gyorsforgalmi utak építése, a területek adásvétele kapcsán kérdésük, észrevételük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!