Győr és környéke

2016.07.23. 09:52

Stroke-kampány - Megjött az új készülék!

Megérkezett a Petz-kórházba a stroke-kampány legnagyobb értékű berendezése, a 15,4 millió forintos ultrahang. Közben a negyedik trombektómiát (katéteres vérrög-eltávolítást) is elvégezték ugyanitt. A beteg egy idős néni volt.

Sudár Ágnes

 
Mire önök ezeket a sorokat olvassák, már a neurológiai osztályon van az az ultrahangkészülék, amelyért a stroke-kampányunkat tulajdonképpen elindítottuk. Ez a tizenöt és fél millió forintos berendezés a legjobb eszközök egyike, amellyel a modern orvostudomány dolgozhat ma a világban. Nem véletlen, hogy dr. Csányi Attila, a neurológia osztályvezető főorvosa, illetve dr. Tamás László János, a Petz-kórház érsebészként is praktizáló főigazgatója azonnal kicsomagolta a készüléket rejtő dobozokat.

 

Dr. Csányi Attila főorvos és dr. Tamás László János az új készülékkel.  Fotó: Mészáros Mátyás

Dr. Csányi Attila főorvos és dr. Tamás László János az új készülékkel. Fotó: Mészáros Mátyás
Sokadszor is köszönet ezért az eszközért, amellyel életeket lehet menteni. 

A stroke-kampány kezdete óta már a negyedik olyan betegről tudunk beszámolni, aki nagy valószínűséggel az életét köszönheti annak, hogy elvégezték rajta a katéteres vérrögoldást. Az első páciens egy fiatalasszony volt, őt Tamás Imre követte, akinek még rehabilitációs kezelésre sem volt szüksége a hatékony, gyors és szakszerű ellátásnak köszönhetően. Alig egy hete írtunk a csornai Maurer Jánosnéról, akit harmadikként operáltak meg a forradalminak nevezett eljárással. Mint Csányi főorvostól megtudtuk, a hatvanas éveiben járó asszonyt is haza tudták már engedni. Annak ellenére, hogy nagyon súlyos, gyakorlatilag életveszélyes állapotban került kórházba, egyedül a beszédét kell majd rehabilitálni.
 

 Ez az ultrahang a világban ma kapható, legmodernebb készülékek egyike.

Ez az ultrahang a világban ma kapható, legmodernebb készülékek egyike.

 A negyedik pácienst néhány napja műtötték meg. Nem szokványos az ő története sem, ugyanis egy idős néniről van szó, nyolcvanéves is elmúlt. A kórházban fertőzéssel kezelték, tehát az intézményen belül kapott stroke-ot. Ha nem operálják meg, minden bizonnyal halálos kimenetelű lett volna a betegsége. Állapota most is súlyos, de jobban van, mint az eset bekövetkeztekor. 

Az ultrahangkészülék megérkezése után várják a többi műszert is. Ahogy megírtuk, végül 32.584.008 forint gyűlt össze a kampány során – 5150 olvasótól, illetve a győri önkormányzattól. Lényegesen több mindent rendelhetett meg a Petz-kórház, mint ami az eredeti tervekben szerepelt. Mindegyikre nagy szükség van. Az eszközök, készülékek úton vannak, az ultrahang után hamarosan ezek is célba érnek. 

Azonnal hívjon mentőt!

A stroke a szív- és a daganatos betegségek után a legtöbb halálesettel jár. A felnőttkori rokkantság egyik fő okozója. A kezelésnek a tünetek megjelenését követő 4–6 órán túl gyakorlatilag már nincs értelme, mert az érintett agyterület sejtjei elhalnak. Ezért élet-halál kérdése, hogy amilyen gyorsan csak lehet, a beteg eljusson a legközelebbi, stroke-ellátást adó kórházba. Ha  a következő  tüneteket észleli önmagán vagy hozzátartozóján, a környezetében, azonnal mentőt kell hívni: ha a fél oldala lebénul; arca, karja hirtelen zsibbad, érzéketlenné válik; a szájzuga félrecsúszik. Ha hirtelen nem tud beszélni vagy nem érti a beszédet. Ha hirtelen elhomályosul a látása vagy kettős látása alakul ki. Ha hirtelen kialakuló szédülést, egyensúlyvesztést, mozgási, nyelési zavarokat észlel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!