Győr és környéke

2018.12.12. 07:21

Stabil évvel zár a győri Audi, rekord nélkül

Ha rekorddal nem is, de stabil évvel és magas számokkal zár az Audi Hungaria 2018-ban.

Sudár Ágnes

Achim Heinfling, a vállalat igazgatóságának elnöke a sajtónak tartott évzáró vacsorán a jubileumi (25.) év fontos eseményeit foglalta össze. Utána villáminterjút adott a Kisalföldnek.


Továbbra is a világ legnagyobb motorgyára a győri, amely az elmúlt huszonöt évben bebizonyította, hogy már nem „tanonc" a német konszernen belül, hanem meghatározó vállalat. 2018-ban

minden nehézség ellenére magas szinten teljesítünk"

– mondta Achim Heinfling, aki pontos termelési számokat egyelőre nem közölt, a decemberi adatokat ugyanis meg kell várni ehhez.

 

Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke Fotó: H. B. E.

Az Audi Hungaria a térségben közvetve, illetve közvetlenül 30 ezer munkahelyet teremtett, ebből 13 ezren dolgoznak az Audiban (a többiek a beszállító cégeknél). Soha ennyien nem voltak még a gyárban munkatársak – ez a lapunknak adott villáminterjú során derült ki. De ennyi ember várja  a választ a bértárgyalásokról – erről is kérdeztük Achim Hein- flinget.


 – Decemberre nagyjából már lehet tudni az éves számokat – mind a motor-, mind pedig az autógyártásban. A „rekord" kifejezést nem hallottuk öntől, de szűkítsük azért valamelyest a számokat: a motorgyártás átlépi a 2 milliót, az autóé pedig a százezret?


– Decemberben még nem lehet, nem szabad hivatalos számokat nyilvánosságra hozni, de nagyságrendileg az ön által említett számoknál tartunk.


– Rekordév tehát nem lesz a 2018-as?


– Úgy gondolom, hogy nem.


 – Az év vége minden nagyvállalatnál a bértárgyalásokról (is) szól, a Mercedes néhány napja előállt a saját számaival. Kecskeméten lesz olyan munkatárs – nagyrészt a soron dolgozók közül –, akinek két év alatt harmincöt százalékkal lesz magasabb a fizetése, mint most. Ezek a számok irányadóak lehetnek az Audinál is?


 – Az Audinál dolgozó kollégák teljesen más bérrendszerben és bérszínvonalon dolgoznak, s a bértárgyalások közben nem lenne helyénvaló számokról beszélni. A célunk és a szándékunk ugyanakkor nyilvánvaló: hosszú távon versenyképes ajánlatot tudjunk kínálni.


 Az Audi Q-s szériák gyártása biztos alapot ad az elkövetkező évekre – már 2019-re is. Fotó: Audi Hungaria

– Az év végéig várható megegyezés a vállalatvezetés és a szakszervezet között?


– Szeretném, de nem tudom.


 – Erre a kérdésre hányan várják a választ, magyarán mennyi most a dolgozói létszám?


– Tizenháromezernél több.


 – Ennyi még soha nem volt. De ennyi embert – s még több milliót – érint A munka törvénykönyvének tervezett módosítása. A 400 óra lehetséges túlórakeretről a külügyminiszter fogalmazott úgy, hogy a német vállalatok kedvezően fogadták.  Az Audinak volt ebben kérése, szerepe?


– Nem. Túlórakeretről vagy konkrét számokról soha nem beszéltünk.


– Ezek szerint az Audi biztosítani tudja saját maga számára a szükséges munkaadói létszámot 2019-ben is?


– Azon leszünk. Szilárd elhatározásunk ez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!