Győr és környéke

2019.03.22. 11:10

Simán összeszedtünk három zsák szemetet egy óra alatt Pannonhalmán - fotók

Nem izzadtunk meg, hogy 60 perc alatt megteljen három zsák. Sajnos.

Szeghalmi Balázs

TeSzedd! hét van, lelkes környezetbarátok próbálnak gyűjteni minél több hulladékot szerte az országban. Olyan szemetet, amelyet egyesek felelőtlenül eldobtak, hajítottak ki a kocsi ablakán. Jó hír, hogy a lassan hagyományossá váló, tavaszi "nagytakarítás" Magyarország jelentős önkéntes mozgalmává vált. Rossz, hogy szemétből nem lett kevesebb az elmúlt évek során, sőt.

 

 Szárnyak nélkül a szántóföld mellett.

A Kisalföld munkatársa lakóhelye közelében, Pannonhalma tóthegyi részében szedte a szemetet. Adtunk magunknak egy órát, bringára pattantunk és kíváncsian vártuk, mennyi szemétre bukkanunk. Nos, az eredmény lehangoló: 60 perc alatt "könnyedén" összejött három zsáknyi hulladék. A műanyag dominál gyűjteményünkben: PET-palackokból és nejlonzacskókból találtuk a legtöbbet.

 

Hirtelen felbukkanó


A több száz éven át nem bomló, súlyosan környezetszennyező műanyagokat szorosan követték a fém sörös dobozok. "Különlegességek" is akadtak utunkba: mekis sajtos hambi erdő szélén "árválkodó" csomagolópapírja vagy bontatlan lekvár üvegben.

 

Meki az erdő szélén.


Nincs értelme minden egyes szemét előéletét kutatni - helyette inkább gyűjtsünk minél több hulladékot hétvégén -, de az a jelenség finoman fogalmazva is gondolkodtató, hogy egyesek jönnek kirándulni vidékre, jó levegőt szívnak a "zöld lufiban", majd "hálából" lazán szabadulnak a hulladéktól mező szélén, hűs árnyékot adó fák szomszédságában, árok közelében. Pedig az hisszük, hogy a természetet általában értelmes embertársaink járják. Úgy tűnik, vannak kivételek.

 

 Amit lehetett, egyből szelektáltunk gyűjtés után.

Ide kattintva tekinthetik meg a szemétgyűjtési akció győri és városhoz közeli helyszíneit, itt pedig a "hivatalos" pannonhalmi szemétszedésről találnak információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!