Győr és környéke

2019.01.23. 20:21

Sikeresen teljesítette az üzempróbát a gönyűi kikötőben állomásozó jégtörő hajó

A menet során megtörtént a hajó fő- és segédmotorjainak járatása, hajócsavarok, kormánylapátok átmozgatása, navigációs eszközök beüzemelése, továbbá a döngölő berendezés próbája.

A Széchenyi és Neptun jégtörő hajókat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tartja fenn. A hajóknak minden év november 15. és március 1. között rendelkezésre kell állniuk egy esetleges jég elleni védekezéshez. A jégtörő hajó tartózkodási állomáshelye a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő.

 

A megfelelő műszaki állapot és a jövőbeni védekezési feladatok miatt január 22-én a Széchenyi hajóval menetpróbát tartott az Igazgatóság.

Fotók: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A jég elleni védekezés, vagy szakkifejezéssel élve a jégkár-elhárítás feladata a folyókban keletkező és érkező jég megfigyelése, kezelése és kártételek nélküli levezetése, a folyami nagyműtárgyak, mederben lévő művek, parti létesítmények védelme, a veszélyes jégtorlaszok kialakulásának megakadályozása, illetve a már kialakult torlaszok rombolása és ezek által a jeges árvízveszély megelőzése vagy csökkentése. A jégvédelmi tevékenység központi irányítását védekezés elrendelése esetén az Országos Műszaki Irányító Törzs látja el.

 

A jégtörő hajók feladatai jégkár-elhárítás esetén: jégtakaró beállásának késleltetése, egyenletes beállás lehetőségének biztosítása, torlaszképződés feltételeinek csökkentése, torlódások megbontása, folyosó kialakítása, fenntartása.


Összességében elmondható, hogy a Széchenyi és legénysége sikeresen teljesítette az üzempróbát, bevetésre készen horgonyoz az Igazgatóság kikötőjében.


Forrás: ​Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!