Győr és környéke

2019.05.23. 09:00

Rotavírus ellen - Két vakcina van kereskedelmi forgalomban

Gyártási gond miatt június 17-ig országos hiány van a rotavírus elleni (egyik fajta) védőoltásból.

Sudár Ágnes

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisából derült ki, hogy nem kapható a Rotarix vakcina. Az oltás beadását 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, szájon át adható, két adagban; s ezek között négy hétnek kell eltelnie. Ha az oltás második adagját nem tudják beadni a 24 hetes kor előtt, nem lesz megfelelő a védettség. 

 Dr. Lőrinczy Katalin gyermekorvos is találkozott már a helyzettel, a Rotarix hiányával. De a másik gyógyszerből van készleten. Fotó: Mészáros Mátyás

Magyarországon a rotavírus ellen két gyártó vakcinája van forgalomban: ezek Rotarix és RotaTeq néven kaphatók. Ellátási hiány a Rotarixből van, a RotaTeq vakcina elérhető jelenleg is. A szülők körében – mondja saját tapasztalatára hivatkozva dr. Lőrinczy Katalin győri gyermekháziorvos – a Rotarix a népszerűbb. Nem elsősorban az ár a döntő, mert mindkét vakcinánál a kúra nagyjából ugyanannyiba kerül, 36–38 ezer forintba. A Rotarixnél – ahogy a cikk elején írtuk is – két adagban kell beadni a vakcinát, a RotaTeqnél viszont háromban. Ez utóbbinál nyolc hónapos korig kell befejezni a kúrát. 

 

Tudni kell, hogy egyik oltás sem kötelező, a rotavírus azonban gyakori kórokozó, magas lázat, hányást és több napig tartó hasmenést okoz. Folyadék- és ionvesztés, valamint kiszáradás lehet a következménye, csecsemőknél akár órákon belül. A szülők körében az elmúlt években népszerűvé vált az oltás választása, a győri háziorvos szerint ez az egyik ok, hogy most hiány alakult ki az egyikből.

 

A másik – s ezt is a gyártótól tudja a szakma –, hogy az év ezen hónapjaiban több baba született, mint amennyivel előzetesen kalkuláltak. S mivel a gyártási számot egy évre tervezik meg, így most azt újra kellett kalkulálni; így tudnak majd június 17. után ismét a piacra bocsátani megfelelő számú készletet.

 

Lőrinczy Katalin rendelőjében három kisgyerekes anyuka várakozott, egyikük – a kilenc hónapos Dávid édesanyja – mondta azt, hogy ők már túl vannak az oltás beadásán. A többiek nem szándékoztak beadatni ezt a gyermeküknek. De így is megállapítható az arány, miszerint minden harmadik-ötödik szülő komolyan fontolóra veszi, s közülük többen be is adatják a rotavírus elleni vakcinát a gyermeküknek. Szintén a gyártótól lehet tudni, hogy havonta (országosan) négy-ötezer vakcina fogy csak a Rotarixből a patikákban.

A kicsi Milán nem rotavírus miatt került orvoshoz, az ő szülei védőoltás nélkül is remélik, megússzák ezt a betegséget. Fotó: Mészáros

A kicsi Milán nem rotavírus miatt került orvoshoz, az ő szülei védőoltás nélkül is remélik, megússzák ezt a betegséget. Fotó: Mészáros

A lényegi kérdés mégis az: mit tegyen a szülő, ha az első adagot már beadták a gyermekének, s most lenne esedékes a második, de megvenni nem tudja? A győri gyermekorvos azt mondta, ha a 24 hétbe még beleférnek június közepéig, akkor várják ki, amíg újra kapható lesz az oltóanyag a patikában. Ha viszont így kicsúsznának a hat hónapból, akkor két út áll a szülők előtt. 

 

Az első adag részben védettséget jelent már a babáknál, de csak részben. Mivel a Rotarix és RotaTeq két gyártó védőoltása (más-más törzsekre), s nem helyettesítik egymást, ezért nem lehet azt tenni, hogy egy Rotarix-kör után a második már RotaTeq lesz. Marad ezért az a megoldás – aki ragaszkodik a teljes kúrához –, hogy elkezdik a háromkörös RotaTeq-oltás beadását. Attól nem kell tartani, hogy az egy beadott Rotarix-oltás miatt a babának esetleg baja lenne a három RotaTeq-kör miatt.

A rotavírus számai

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának legfrissebb jelentése szerint a 19. héten (május 6. és 12. között) 130 rotavírusos megbetegedést mutattak ki. Ez a szám idén összesen 1936. De hogy értsük is: az adott héten ez közel egyötödével kevesebb rotavírus gastroenteritis megbetegedést jelent, mint amit azt megelőzően diagnosztizáltak. A betegség járványügyi helyzete kedvezően alakul, a héten regisztrált megbetegedések száma csak 60 százaléka volt az ötéves medián értékének (226). A legtöbb esetet Bács-Kiskun (16) és Fejér (16) megyékben diagnosztizálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!