Győr és környéke

2014.07.10. 14:29

Roskadozó épületből 1,6 milliárd forintért varázsolták újjá az apátsági majort

Lázár János miniszter hangsúlyozta: 2007 óta öt milliárd forint fejlesztési pénz érkezett a Pannonhalmi Főapátságba, s ez az összeg jó helyre került. Sok-sok fotó.

Szeghalmi Balázs


12.35 - A megmentett barokk kori épületegyüttes közösségi találkozó hellyé vált

Az új turisztikai központ a tavaly felújított pannonhalmi főtér közvetlen szomszédságában található.

Az évtizedekig üresen álló, omladozó - ahogy az átadáson elhangzott: huszonnegyedik órában lévő - major rehabilitációját 1,6 milliárd forinttal támogatta az európai unió és a magyar kormány; ezt az összeget alig, mindössze 1-2 százalékkal kellett túllépni az építési munkálatok során.

A barokk kori épületegyüttes mostantól helyet ad egy regionális kiállítótérnek, amelyben nagy érdeklődésére számot tartó időszakos tárlatokat is be kívánnak mutatni.


Újjávarázsolták az apátsági majort - fotók: Cseh Róbert


Az épületben szintén kialakítottak egy 300 négyzetméteres rendezvényteret, mely konferenciák és előadások, valamint különböző ünnepségek megtartására alkalmas. A központban Pausa Apátsági Kávéház névvel kávézó-cukrászda nyílik, amely magában foglal apátsági termékeket forgalmazó üzletet is.


Videó: Cseh Róbert

Az időszakos tárlatok mellett állandó kiállításokkal is várják a látogatókat, amelyeken 21. századi, multimédiás eszközök segítségével ismerhetik meg a főapátság történetét és aktuális munkásságát.

Az állandó kiállítások közül a "Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság műgyűjteményből" című tárlaton az eddig helyhiány miatt ki nem állított tárgyi kulturális örökség válogatott bemutatására kerül sor, köztük igazi ritkaságokkal.


Lázár János minisztert kalauzolja Várszegi Asztrik főapát a kiállítótermekben


Az érdeklődők idén nyáron a "Kép és kereszténység: vizuális médiumok a középkorban" című időszakos kiállítást tekinthetik meg az újjászületett Apátsági Major Látogatóközpontban. A tárlat a nyugati kereszténység kultúráját és anyagi hordozóit vizsgálja, foglalkozik a magánáhítat és a könyvfestészet kérdéskörével is.

A kiállítás szorosan kapcsolódik a monostori kiállítótérben március óta megtekinthető "Ikon és ereklye: képtisztelet Keleten és Nyugaton" című tárlathoz.

A tervek szerint az apátsági major mögött néhány éven belül új szálláshelyek épülhetnek; ennek az elképzelésnek a tervezési munkálatai már elkezdődtek.



Várszegi Asztrik főapát, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kara Ákos országgyűlési képviselő nyilatkozatai


"Úgy gondolom, hogy nem egyszerűen felújították, hanem újjávarázsolták remek szakemberek az egykori majort. Régi és az új egyszerre elevenedik meg az épület falain kívül és belül, mely remélhetőleg az ide látogató turisták tetszését is elnyeri. Szeretjük a helyet, ahol élünk, ez alapállapot, s ennek köszönhető, hogy mindig sikerül szebbé tenni a környezetünket" – mondta Várszegi Asztrik főapát.

"2007 óta öt milliárd forintos uniós és hazai fejlesztési összeg érkezett a Pannonhalmi Főapátságba. Mind a bencés közösséget, mind a pannonhalmi polgárokat gyarapította ez a pénz, amely jó helyre került.

Vitán felül áll ugyanis, hogy a bencés szerzetesek több mint ezer éve szívükön viselik életterük, Pannonhalma és a környék fejlődését. Közösségépítő szerepükért pedig Magyarország példaképeit tisztelhetjük bennük. Szokták mondani, hogy a tétlenség a lélek temetője. A pannonhalmi bencések a munkásságukkal nap mint nap ennek az ellenkezőjét bizonyítják be."  - közölte [namelink name="Lázár János"].

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: még a nyáron kormányhatározatban rögzítik, milyen módon támogatják a 2016-os Szent Márton-év Szombathelyen és Pannonhalmán megrendezendő eseményeit.

[namelink name="Kara Ákos"], győri országgyűlési képviselő kiemelte: "a múlt, a jelen és a jövő kötődik össze a most átadott közösségi térrel és gazdasági központtal. Örömteli, hogy nem csupán megmenteni sikerült ezt a különleges épületet, de rövid időn belül megtelik élettel is". 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!