Győr és környéke

2018.03.24. 08:13

Robbantás után - fellapoztuk a győri olajgyár 150 éves történetét - régi fotók

Amikor ezek a sorok íródtak csütörtök délután, úgy tűnt, biztosan megpecsételődik a 107 éves kémény sorsa Győr-Szigetben. Helyette maradnak az emlékező írások. Az alapítástól kezdve az utolsó időkig lapoztuk fel az olajgyár történetét.

Szeghalmi Balázs

"Egy emlék"


Egy hete többek közt arról kérdeztük Bodrossy Attila győri építészt (A kémény a mi öreg fotelunk, K2, 2018. március 17.), hogy nem sikerült funkciót találni a győri kéménynek.


A következő választ kaptuk: "Nem is kell neki funkció! Az a funkciója, hogy ott van. Egy emlék. Győr, akárhogy is nézzük, egy ipari város. Próbál más imázst teremteni magának, de akkor is van egy nagyon erős ipari városi múltja. Ezt a múltat teljesen eltörölni nem jó. Emlékezni kell az utókornak, hogy ebben a városrészben gyárak álltak. Lassan semmi nem fog emlékeztetni arra, hogy volt itt egy olajgyár, egy kekszgyár... Ehhez a kémény a legalkalmasabb, ami nem foglal el helyet, alig pár négyzetméter, nem zavar semmit". A téglákból rakott füstelvezető már nem szolgálhat az olajgyár mementójául.

 

Munkás integet a pénteken felrobbantott kéményről az 1910-es években. A kéményen az első tulajdonos neve volt olvasható. Fotók: Régi Győr


Az utolsó dolgozók


A győri növény-olajgyártás egy év híján másfél évszázados múlttal büszkélkedik. A város első olajgyárát 1851-ben alapította Kohn Adolf sógorával, Austerlitz Henrikkel Győr-Szigetben. Az iparág országos szinten komoly jelentőséggel bírt, közel másfél évszázadon át fontos szerepet játszott a város mindennapi életében. A 150 évet pár nap híján majdnem megérte az egykoron rengeteg győri családnak kenyeret adó üzem. A francia érdekeltségű Cereol Rt. 2000 decemberében szüntette be a munkát Győr egyik legöregebb gyárában. Az utolsó munkanap december 18-a volt. Beszédes tény, hogy még az utolsó hónapokban is 130 munkatársat foglalkoztatott az üzem.


A kezdetek nem voltak könnyűek. A sógorok útja három év után elvált, 1854-től Adolf egyedül vezette tovább a szigeti olajgyárat, Henrik Bécsben lelt új otthonra. Győr egykori képviselőtestülete 22 év elteltével kereste meg Henriket a Császárvárosban és ajánlatot tett neki. Ez így szólt: térjen vissza a folyók városába és vezesse a Vásárszeren - a mai Szent István út - tervezett olajgyárat. Ez az üzem később a Meller-féle olajgyárként írta be a nevét Győr történetébe. Egyszer ezt az aktát is felnyitjuk, de most térjünk vissza Szigetbe.

 

Az olajgyárhoz vezető sínek utolsó darabjait pár éve szedték fel a Bercsényi ligetben. Ez a felvétel az 1985-ben készült.


A Rábca partján


Abba a városrészbe, mely az 1800-as évek derekán nem tartozott Győrhöz. Kohn Adolf sokat lobbizott a csatlakozásért, igaz, a saját érdekeit erőteljesen képviselte. Számára kulcsfontosságú volt, hogy Győr és Sziget frigye úgy valósuljon meg, hogy az olajgyár vízvételi joga megmaradjon. Az üzem szomszédságában a Rábca folyt régi medrében.


Kohn Adolf két és fél évtized alatt eljutott odáig, hogy 1875-ben irodát nyisson Bécsben. 1886-ig vezette a gyárat, 35 év után fiának, Ignácznak engedte át az irányítást. Ő születésétől fogva szippantotta magába az olajgyártás összes fortélyát, a szülők olajgyári lakásában született. A jó képességű fiatalember Bécsbe járt középiskolába, majd a zürichi műszaki egyetemen gépészmérnöki végzettséget szerzett. Ignácz a századforduló határán, 1900-ben avatta a győri gyár budapesti irodáját, egy évtizeddel később pedig részvénytársasággá alakította cégét. A bevont tőkével fejlesztéseket hajtott végre, nőtt a gyár területe, bővült a termékek köre. Az első világégést jól átvészelte az olajgyár. Az üzem az egykori Osztrák-Magyar Monarchia legjelentősebb olajgyárává vált, az 1920-as esztendőkben évi 3000 vagon olajterméket állítottak itt elő.

 

Daruval dolgoznak az olajgyár területén 1982-ben.



Nagyhatalmak hálójában


Az 1930-as évek nemzetközi versenyének vesztese mégis a győri olajgyár lett. Kohn Ignácz ekkor adta el cégét az angol tulajdonú Unilevernek. A termelés eredményességét akadályozta, hogy a második világháború előtt hazánk a német érdekszférába került. A harcok az olajgyárat sem kímélték. A nácik a háború végén telefonközpontot létesíttek az üzem területén, majd a menekülés előtt megkísérelték felrobbantani a kazánházat.

A szovjet térhódítás után évekig keresték a győri olajgyár helyét a "tervgazdálkodásban". 1955-re dőlt el, hogy a "Növényolaj és Mosószergyártó Országos Vállalt Győr Növényolajgyára" néven folytatódik a története. A '60-as években történtek fejlesztések, az üzemet a szocialista "béketábor" szintjére tornázták fel.

 

A hetvenes években készült légi felvételen az egykori gyárterület. Mellette a Bercsényi liget három `teknője´.


A rendszerváltás után


Az olajgyár 1992-ben került magánkézbe, majd a francia tulajdonos jelentős technológiai fejlesztést vitt végbe. Akárcsak a győri kekszgyár esetében, hely hiányában itt sem volt azonban lehetőség a termelés bővítésére. Viszonylag hirtelen kezdődtek a leépítések a '90-es évek második felében. A győri olajgyár gépeit Martfűre telepítették, majd eladták a területet. Annak ellenére, hogy az akkori győri szóbeszédek szerint akadt volna vállalkozó, aki látott fantáziát az üzemben és a szójatermelésre tért volna át.


2000 után hosszú éveken át keresték az olajgyár új funkcióját, ám nem találták. 2008-ban adtuk hírül, hogy újabb tulajdonoscserét követően városi kulturális központ épülhet a régi gyártelep helyén. Ebből sem lett semmi, feltűntek a munkagépek, elkezdődött a gyárépület bontása. A záró szimfóniát tegnap láttuk. Az utolsó olajgyári kémény robbantásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!