Győr és környéke

2016.10.17. 09:55

Rács és kamera őrzi a Radnóti-szobrot Pannonhalmán - fotók

Az országosan ismert Radnóti-szobrot elővigyázatosságból évekig zárható helyen tartotta a pannonhalmi önkormányzat. Meszlényi János alkotása most visszatérhetett oda, ahol a költő utolsó éjszakáinak egyik töltötte az "erőltetett menettel". <br><br><br>

Szeghalmi Balázs

A kisalfold.hu 2013 novemberében írt arról, hogy a fémlopások megelőzése végett a pannonhalmi önkormányzat előbb a tűzoltó szertárba, majd az általános iskolába költöztette Radnóti Miklós fekvő szoboralakját. Meszlényi János 1983-ban készült alkotása egészen addig azt szimbolizálta a bezárt pannonhalmi téglagyár területén, hogy a költő utolsó éjszakáinak egyikét az egykori üzem területén töltötte. A három évvel ezelőtti pannonhalmi "szobormentésnek" különös pikantériát adott, hogy alig pár nappal korábban egy figyelmetlen autós kidöntötte és összetörte Melocco Miklós Radnóti-szobrát Győr határában.


Visszaszállítás előtt óvintézkedéseket tettek


A pannonhalmi Radnóti-szobor most visszaköltözött régi-új helyére. "Mind a helyiek, mind a városba látogatók közül többen hiányolták a Radnóti-szobrot a téglagyár területéről. Tekintettel arra, hogy valóban ez a helyszín ápolja leginkább a költő emlékét, úgy döntöttünk, hogy visszaszállítjuk az eredeti helyszínre a szobrot. Ezt megelőzően azonban gondoskodtunk a szükséges óvintézkedésekről. Pusztai Gábor közreműködésével vasrács készült az emlékhely nyílásaira. A közelbe térfigyelő kamerát telepítettünk, mivel továbbra is tartunk a fémtolvajoktól. Kéri Ferenc segítségével megújult a szobor közeli emléktábla. A szobor látogatóit hamarosan információs táblák fogják útbaigazítani a településen" – mondta Bagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere.


 

A pannonhalmi Radnóti-szobrot sokan nézték volna meg az elmúlt három évben, most újra lesz erre lehetőségük.


Kérésre kinyitják az emlékhelyet


Arra a kérdésünkre, hogy a biztonsági intézkedések milyen költséggel jártak, Bagó Ferenc úgy válaszolt: "300 ezer forintba került, hogy ne kelljen aggódnunk a Radnóti-szobor esetleges rongálása, lopása miatt. Aki koszorút, virágot szeretne vinni az emlékhelyre és ezt előre jelzi az önkormányzatnak, természetesen számára kinyitjuk a vasrácsot".

Radnóti Miklós életének utolsó napjairól ide kattintva olvashatják el riportunkat! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!