Győr és környéke

2019.08.22. 19:02

Raboké is lehettek a feltárt sírok Győrben - három épület is előkerült

Középkori megtelepedés nyomait találták meg a régészek a győri Tarcsay utcában zajló ásatáson. Néhány sír is előkerült.

Hancz Gábor

Június eleje óta zajlik megelőző feltárás a győr-belvárosi Tarcsay Vilmos utcában, ahol ősztől 32 lakásos társasházat tervez felépíteni egy cég. A szakemberek várhatóan szeptember végéig dolgoznak a területen, azaz jelenleg nagyjából a munka kétharmadánál tartanak. Györke Réka ásatásvezetőtől megtudtuk, hogy az előkerült objektumok, leletek abból a szempontból nem érték őket váratlanul, hogy két éve a szomszédos Bajcsy-Zsilinszky Endre úti telken folytattak ásatást, ahol középkori megtelepedés nyomaira bukkantak. Ott XII. századi volt a legkorábbi építési periódus, a legkésőbbi pedig XV–XVI. századi, vagyis az akkor még álló várfalaktól nem messze lévő rész a török kortól nem volt lakott.

Fotó: M.M.

Fotó: M.M.

A mostani feltárás során a leletek sora szintén a XVII. századtól indult egy állatcsontokkal, illetve kisebb részben ólomgolyókkal kevert réteggel.

 

A lövedékekből 30–40 darab került elő, mintegy harmada annak, amit 2017-ben találtak a közelben, de ez is erősíti a gyanút, hogy vagy egy török tábor, vagy egy kisebb hadszíntér volt ott.

 

A régészek több kemence mellett eddig három épület nyomait találták meg, amelyek közül az egyik most kezd kirajzolódni, a másik éppen feltárás alatt van, a harmadik pedig a téli próbafeltáráson jött elő.

Az utóbbi valamilyen műhely lehetett, és feltehetőleg a XII. századból származik, azaz elképzelhető, hogy végül itt is az 1100-as évekre lesznek datálhatók a legrégebbi leletek.

Fotó: M.M.

Fotó: M.M.

A két évvel ezelőtti ásatás legérdekesebb hozadéka az volt, hogy előkerült négy XVII. századi sír; három elhunyt mellett nem volt semmilyen melléklet, egyikük lábán viszont rajta hagyták a béklyót. A szakemberek ebből arra következtettek, hogy az áldozatok rabok lehettek.

 

Korábban mindössze öt hasonló rabsír volt ismert Győrből, amelyeknél a béklyót a halottal együtt temették el. Györke Réka akkor azt nyilatkozta lapunknak: a várbörtönben elhunyt rabokat nem engedték a köztemetőben eltemetni. Földi maradványaikat a Fehérvári kapun át vitték ki, és szétszórtan, az utak közelében, minél kevesebb fáradsággal földelték el. A régész elmondta: a mostani ásatáson három csontvázat találtak, melléklet nélkül, viszont ugyanabból a korból, így elképzelhető, hogy ők is rabok lehettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!