Hallgassa élőben!

Próbálok gerinces maradni - interjú Borkai Zsolt győri polgármesterrel

Tudom, mire kíváncsiak mindenekelőtt: valóban kiesett Orbán kegyeiből, így lehet, hogy nem őt támogatja majd a Fidesz? S ha így van, akár függetlenként is megméretteti magát az az ember, akit soha nem a részvétel inspirál, hanem a győzelemért száll ringbe? Megkapják a választ mindkét kérdésre.

– Az EYOF-központ ötlete, hogy a színházat a felújítás két évére oda költöztessék, kitől származik?  
 – Páternoszter Piroskától és a csapatától; ők azok, akiket a Modern Városok programmal megbíztam. 
– S önt meglepte az utólag valóban kézenfekvőnek tűnő megoldás? 
– A következő volt a szituáció: sűrűn egyeztetünk a kollégákkal, s egy ilyen alkalommal Piroska felvetette, hogy van egy ötletük. Elkezdte mondani, mondani, sorolta az okokat, valószínűleg még sorolta volna, de közbevágtam: „Oké, Piroska, megvettem az ötletet.” 
– Nyilván attól tartottak, hogy a Borkai lesz a kemény dió. Hisz ebben a csarnokban többek között a tornaversenyeket is rendezik – legutóbb a mesterfokú bajnokság is ott volt. Tényleg nem fáj a szíve? 
– Aki engem ismer, az tudja, hogy a jó és racionális ötleteket mindig támogatom. E tekintetben nem vagyok kemény dió. A lekötött rendezvényeket – mert az EYOF-csarnok nem csak sportágakat fogad – ez nem befolyásolja. Van idő ezeket leállítani, hisz a színház csak 2019-ben költözik. És ideje volt pontot tenni a kérdésre, mert már annyi minden terjengett a városban a költözésről és a leendő helyszínről, hogy eldurvult a helyzet. 
 – Erre mindjárt visszatérünk, de előtte még egy kérdés ide tartozik: a színháznál az volt ugye a cél, hogy a nézők ne pártoljanak el, olyan helyet biztosítsanak számukra két évig, ami után ugyanakkora számban mennek vissza az új épületbe. De az nem félő, hogy a két év alatt a sportklubok és a szövetségek, illetve az egyéb rendezvényszervezők, akikről az előbb beszélt, pártolnak el a győri EYOF-csarnoktól, mert nem tudják kibérelni maguknak, pedig egy-egy versenyre kinézték volna? A kieső bevétellel is kalkuláltak a döntés előtt?  
– Azért a nagycsarnok mellett van még számos másik, tehát az EYOF-központ funkciója megmarad arra a két évre is. Ráadásul emellett több olyan sportcsarnoka is van Győrnek – az Audi-aréna, az egyetemi csarnok például –, amelyeket nagyobb sportrendezvényekre tudunk ajánlani. Ha pedig a költségvetést nézzük, kiesésünk sem lesz, hisz az átalakítás idején a színház fenntartási költségei megszűnnek – azt a keretet átcsoportosíthatjuk például ide. A kultúra és a sport szépen meg tud majd élni egymás mellett; ahogy egyébként az EYOF idején is. 

Fotók: Mészáros Mátyás
Fotók: Mészáros Mátyás

 Pletykák a városban

– Jöjjenek akkor a pletykák: a bejelentésen is elmondta, hogy számos pletyka kering a városban. Ön akkor arra gondolt, hogy híresztelték a sátorba költözés verzióját, s azt, hogy emiatt majd elbocsátások lesznek a színházban. De van más pletyka is, az ön polgármesteri indulását illetően. Egy éve ugyanebben a rovatban azt mondta, indulni kíván a polgármesteri székért a következő ciklusban is. Ezt tartja? 
– Persze, semmi nem változott. Nézze, nem örülök annak, hogy ilyen a világ, de ettől még ilyen: ha nem is az össztársadalomban, de azoknak a fejében, akiket kecsegtet az én pozícióm, egy MOB-elnöki buktatás után megfordulhat, hogy most lehet fogást találni. A sportban nem fair egy nagy ütés után még egyet bevinni… 
 – Kivéve a bokszban. Ezek szerint eljutott önhöz is a szóbeszéd.
 – Igen. De terjeszthetnek bármilyen pletykát, a személyemet illetően megvan a támogatás. Elsősorban a győri polgárok körében. De tudtommal azokon a helyeken is, ahol arról döntenek, ki mögé sorakozik fel a párt. Nem foglalkozom ezzel olyan szinten, mint sokan gondolják, csinálom a dolgomat, annak sokkal több értelme van. 
– Ad absurdum azt is el tudná képzelni, hogy akár függetlenként is megmérettetné magát? 
– Nem. Bármi is történik velem az életemben, én egy családhoz tartozom. Márpedig ha jóban-rosszban valaha együtt voltunk, akkor csak és kizárólag ezzel a csapattal tudom elképzelni a jövőmet. Ha ennek a pártnak szüksége van rá, igent mondok. Ha azt üzeni, hogy nem, akkor – s nem azért, mert nem szeretek küzdeni – azt mondom, hogy rendben, ez a közösség már nem engem akar. Biztosan jól csengene, ha most kijelenteném, hogy függetlenként is megmutatom: engem aztán így is meg tudnak választani a győriek. De a gerincemet próbálom megtartani. A MOB-ügy tényleg fájt, nem is tagadom. De most kifejezetten élvezem, hogy újra visszalendültem azokba a győri dolgokba, amelyek a MOB-os időszak miatt kicsit háttérbe szorultak. 
 – Kerülgetjük a forró kását, de a politika ilyen. Évzáró beszédében a két győri államtitkár-országgyűlési képviselő közül az egyiknek látványosan köszönetet mondott, a másikat viszont egyáltalán nem említette. Ebből értett, aki értett – de volt is mit érteni? 
– Nem azt, amire gondol. Ha Simon Róbert Balázsról van szó, tudom, hogy a pletykák róla szólnak. Nem ezért nem hoztam szóba. Azért beszéltem Kara Ákosról bővebben, mert valóban vele dolgozom együtt nagyon sokat, s vele értem el sikereket. Pusztán erről van szó. 

Csúcsév volt a 2017-es

– A MOB-üggyel és mindennel együtt milyen volt önnek a 2017-es év? 
 – Nagyon jó. Azt is mondhatnám, hogy csúcs. A város fejlődését és sikerét nézve ezt szó szerint lehet érteni. Ha az én dolgomat nézzük, akkor azért hozzá kell tenni, hogy küzdelmes is. Voltak nehezebb pillanataim, s persze jobbak is. Azért nem cseng rosszul ez a mondat, amely összefoglalja az elmúlt időszakot: a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként pályáztunk az ifjúsági olimpiai fesztivál megrendezésére, s húszmilliárdos nagyságrendben jöttek ide fejlesztések… Nem volt tehát haszontalan a győriek számára sem, hogy én MOB-elnök voltam. 
– Az EYOF sikerét valóban nem veheti el senki sem öntől, sem a várostól; úgy tekint erre a nyárra, az eseményre, mint polgármesteri pályájának vélhető csúcsára? 
– Áh! Nekem mindig vannak terveim. Nagyon-nagyon jó dolgokat szeretnék még ebben a városban megcsinálni. Jó és nagy dolgokat. Van még valami a tarsolyomban… 
– Micsoda? Beszélhet róla?
 – Csak azért nem szeretnék, mert többszereplős a történet. Az egyikkel már beszéltem erről, s az akarat, az összefogás megvan köztünk. Ezt a részét végül is elmondhatom: a MOB jelenlegi elnökével tárgyalok. A sportban ugyanis lehet, s tudunk is elegánsan tárgyalni; ezek után is. 
– Ha már EYOF, azt is meg kell kérdeznem: az olimpia biztosa volt Bolla Péter, akiről hosszú hónapok óta semmit nem hallunk. Kapott újabb megbízást öntől? 
– Nem. Nyugdíjba vonul jövő év áprilisától. Most a szabadságát tölti ki. 

 Kampányolni fogok, igen

– És ön kapott felkérést a kormánypárttól, hogy szálljon be a jövő évi kampányba?  
 – Igen. 
 – És? Elvállalta? A Soros-tervről is beszélni fog?
 – Igen. Kutya kötelességem, s ebben én partner is vagyok. Megmondom őszintén, csak megkérdeztek, az én döntésem volt az „igen”. Mert egyetértek a migránskérdéssel is. A két országgyűlési képviselő kampányát maximálisan támogatni fogom. 
– Azt bekalkulálta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím rostájánál lehet, hogy csak és kizárólag a politikai célok döntik el, melyik várost, s annak melyik polgármesterét akarják támogatni? Ez esetben írhat Győr bármilyen tervet, nem szavaznak rá. 
 – Azért nem gondolok erre, mert így nem lehet nekivágni egy ekkora dolognak. 
 – De hát itt élünk, ez van. 
– Ha már felvetődnek bennünk ilyen félelmek, s ezeket magunkban tovább erősítjük, akkor nincs értelme nekifutni. Nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy a győriek részesei legyenek a pályázatnak. S ha nem leszünk valamiért Európa Kulturális Fővárosa, akkor is a kultúra egyik szentélyévé tesszük Győrt – mi magunk. 
– Ennyi politika után azért jusson valami szép is, hisz itt a karácsony: hogyan töltik az ünnepet? 
– A minap mondta a feleségem, hogy 24-én bezárjuk az ajtót és 27-én reggelig biztosan nem nyitjuk ki… 
 – A hozzátartozóknak sem? 
– De, ők jöhetnek! Családi körben várjuk a gyerekeket, a rokonokat. A meghittség és a nyugalom lesz az ajándék.  

Idén is lesz Ladikos Fesztivál Mecséren
Édeshármasban nyaral Szegedi Fecsó és Vasvári Vivi
Szegedi Fecsó és Vasvári Vivien az elmúlt napokban több fotót is megosztott a közösségi oldalán, amelyből egyértelműen kiderül, hogy közös nyaraláson vannak.
Olasz Anna 4. lett, remekeltek kajakosaink – ez történt éjjel az olimpián
Szűcs Valdó nem jutott döntőbe 110 méter gáton, a magyar női kéziválogatott búcsúzott.
Több tucatnyi halottja van egy Maliban történt közúti balesetnek
Egy árut és piaci munkásokat szállító teherautó autóbusszal ütközött.
Gyász
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mély megrendüléssel tudatja, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság szeretett és tisztelt Munkatársa, LESZKOVICH ILDIKÓ igazgatóhelyettes életének 60. évében elhunyt. Végső búcsúztatása 2021. augusztus 6-án (pénteken) 15 órakor lesz a bezenyei temetőben. Az elhunytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal saját halottjának tekinti. Emlékét kegyelettel megőrizzük.
Örök fájdalommal emlékezünk NAGY ZOLTÁNNÉ Ruzsa Ilona, Ica óvónéni halálának 1. évfordulóján. Minden elmúlik, mint az álom, Elröpül, mint a vándormadár, Csak az emlék marad meg a szívben, Halványan, mint a holdsugár. (Schiller) Szerető Férjed és Lányod
Fájó szívvel emlékezünk SZEKÉR JÁNOSNÉ Tóth Margit Magdolna halálának 5. évfordulójára. Múlnak az évek egymás után sorban, Szívünkben a szeretetet nem múlik el soha. Érezzük, hogy itt vagy velünk, ha felnézünk az égre, Egy csillag mindig fényesebben ragyog nekünk a földre. Hiányod fájdalom, elviselni nehéz, örökké tart szívünkben a Rád emlékezés. Szerető családja
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem, amit a szívünkben hordunk némán, csendesen! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, papink, testvérem és rokonunk, KOVÁCS ANDRÁS volt kunszigeti és öttevényi lakos életének 75. évében türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 6-án, pénteken 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Jézus mondta: Akit nekem ad az Atya, az mind hozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy fiam, testvérünk és rokonunk, KOVÁCS LAJOS 58 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 6-án, pénteken 16 órakor lesz a nagyszentjánosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Volt emberek. Ha nincsenek is, vannak még. Csodák. Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább. (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LESZKOVICH ILDIKÓ életének 60. évében súlyos betegségben elhunyt. Végső búcsúztatása 2021. augusztus 6-án (pénteken) 15 órakor lesz a bezenyei temetőben. Az engesztelő szentmise 2021. augusztus 7-én (szombaton) 18 órakor kezdődik a győri Szentlélek-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem foghatjuk a két kezed, nem simíthatjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, maradt a csend és mi nagyon szeretünk tégedet. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LÖVÉSZ MÁRTONNÉ szül. Tenyeres Gabriella volt enesei lakos életének 85. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. augusztus 6-án 15 órakor lesz az enesei temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt 14.15 órakor a helyi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk és rokonunk, SCHREINER ERZSÉBET életének 62. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása augusztus 9-én, hétfőn 15 órakor lesz Mosonmagyaróváron, a Feketeerdei úti új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Én nem haltam meg, az, mi nektek voltam, még mindig vagyok. Nevezzetek a nevemen, beszéljetek hozzám olyan könnyen és egyszerűen, ahogy mindig. Nevessetek és gondoljatok rám, hiszen én itt vagyok veletek, csak én az út másik oldalán megyek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk, Nagymamánk és Rokonunk, FORGÁCS ISTVÁNNÉ szül. Fűrész Márta életének 70. évében türelemmel viselt, súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 6-án, pénteken 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elmentél tőlünk a csillagok felé, aranyló csillámpor hull már a lábaid elé. Arcunkat könny mossa, mert nem vagy már többé, de szívünkben emléked élni fog örökké! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, HÁROMI FERENCNÉ szül. Dóczy Filoména 70 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 5-én, csütörtökön 11 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Előtte engesztelő szentmise 10 órakor kezdődik a bácsai Szent István-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamám, anyósom és rokonunk, KUTI GYÖRGYNÉ szül. Kovács Margit életének 66. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. augusztus 5-én 15 órakor lesz a bábolnai új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
,,Nem hagytál itt minket, csak előre mentél, szereteted szívünkben örökké él. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett fiam, testvérem, párom, rokonunk és barátunk, LANG ISTVÁN (Suspi) 45 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Búcsúztatása augusztus 5-én, csütörtökön 13 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
,,Nehéz, küzdelmes volt az életed, amely most véget ért. Fáradt, beteg tested megpihenni tért, lelked velünk maradt, szívünk nagyon fáj, Nyugodjál békében, drága Édesanyánk.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédink és rokonunk, MOLNÁR ENDRÉNÉ szül. Pászli Mária életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én 16 órakor lesz a kapuvár-gartai Szent Sebestyén-temetőben. Előtte, 15.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves szerettünk, Isten Veled! (Szabó Balázs) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapám, testvérem, apósunk és rokonunk, MOLNÁR LÁSZLÓ csornai lakos életének 65. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 6-án 17 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem hagytál itt minket, csak előre mentél, szereteted szívünkben örökké él. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZÉDELYI JÓZSEF életének 88. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 5-én, csütörtökön 15 órakor lesz a magyarkimlei temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család