Próbálok gerinces maradni - interjú Borkai Zsolt győri polgármesterrel

Tudom, mire kíváncsiak mindenekelőtt: valóban kiesett Orbán kegyeiből, így lehet, hogy nem őt támogatja majd a Fidesz? S ha így van, akár függetlenként is megméretteti magát az az ember, akit soha nem a részvétel inspirál, hanem a győzelemért száll ringbe? Megkapják a választ mindkét kérdésre.

– Az EYOF-központ ötlete, hogy a színházat a felújítás két évére oda költöztessék, kitől származik?  
 – Páternoszter Piroskától és a csapatától; ők azok, akiket a Modern Városok programmal megbíztam. 
– S önt meglepte az utólag valóban kézenfekvőnek tűnő megoldás? 
– A következő volt a szituáció: sűrűn egyeztetünk a kollégákkal, s egy ilyen alkalommal Piroska felvetette, hogy van egy ötletük. Elkezdte mondani, mondani, sorolta az okokat, valószínűleg még sorolta volna, de közbevágtam: „Oké, Piroska, megvettem az ötletet.” 
– Nyilván attól tartottak, hogy a Borkai lesz a kemény dió. Hisz ebben a csarnokban többek között a tornaversenyeket is rendezik – legutóbb a mesterfokú bajnokság is ott volt. Tényleg nem fáj a szíve? 
– Aki engem ismer, az tudja, hogy a jó és racionális ötleteket mindig támogatom. E tekintetben nem vagyok kemény dió. A lekötött rendezvényeket – mert az EYOF-csarnok nem csak sportágakat fogad – ez nem befolyásolja. Van idő ezeket leállítani, hisz a színház csak 2019-ben költözik. És ideje volt pontot tenni a kérdésre, mert már annyi minden terjengett a városban a költözésről és a leendő helyszínről, hogy eldurvult a helyzet. 
 – Erre mindjárt visszatérünk, de előtte még egy kérdés ide tartozik: a színháznál az volt ugye a cél, hogy a nézők ne pártoljanak el, olyan helyet biztosítsanak számukra két évig, ami után ugyanakkora számban mennek vissza az új épületbe. De az nem félő, hogy a két év alatt a sportklubok és a szövetségek, illetve az egyéb rendezvényszervezők, akikről az előbb beszélt, pártolnak el a győri EYOF-csarnoktól, mert nem tudják kibérelni maguknak, pedig egy-egy versenyre kinézték volna? A kieső bevétellel is kalkuláltak a döntés előtt?  
– Azért a nagycsarnok mellett van még számos másik, tehát az EYOF-központ funkciója megmarad arra a két évre is. Ráadásul emellett több olyan sportcsarnoka is van Győrnek – az Audi-aréna, az egyetemi csarnok például –, amelyeket nagyobb sportrendezvényekre tudunk ajánlani. Ha pedig a költségvetést nézzük, kiesésünk sem lesz, hisz az átalakítás idején a színház fenntartási költségei megszűnnek – azt a keretet átcsoportosíthatjuk például ide. A kultúra és a sport szépen meg tud majd élni egymás mellett; ahogy egyébként az EYOF idején is. 

Fotók: Mészáros Mátyás
Fotók: Mészáros Mátyás

 Pletykák a városban

– Jöjjenek akkor a pletykák: a bejelentésen is elmondta, hogy számos pletyka kering a városban. Ön akkor arra gondolt, hogy híresztelték a sátorba költözés verzióját, s azt, hogy emiatt majd elbocsátások lesznek a színházban. De van más pletyka is, az ön polgármesteri indulását illetően. Egy éve ugyanebben a rovatban azt mondta, indulni kíván a polgármesteri székért a következő ciklusban is. Ezt tartja? 
– Persze, semmi nem változott. Nézze, nem örülök annak, hogy ilyen a világ, de ettől még ilyen: ha nem is az össztársadalomban, de azoknak a fejében, akiket kecsegtet az én pozícióm, egy MOB-elnöki buktatás után megfordulhat, hogy most lehet fogást találni. A sportban nem fair egy nagy ütés után még egyet bevinni… 
 – Kivéve a bokszban. Ezek szerint eljutott önhöz is a szóbeszéd.
 – Igen. De terjeszthetnek bármilyen pletykát, a személyemet illetően megvan a támogatás. Elsősorban a győri polgárok körében. De tudtommal azokon a helyeken is, ahol arról döntenek, ki mögé sorakozik fel a párt. Nem foglalkozom ezzel olyan szinten, mint sokan gondolják, csinálom a dolgomat, annak sokkal több értelme van. 
– Ad absurdum azt is el tudná képzelni, hogy akár függetlenként is megmérettetné magát? 
– Nem. Bármi is történik velem az életemben, én egy családhoz tartozom. Márpedig ha jóban-rosszban valaha együtt voltunk, akkor csak és kizárólag ezzel a csapattal tudom elképzelni a jövőmet. Ha ennek a pártnak szüksége van rá, igent mondok. Ha azt üzeni, hogy nem, akkor – s nem azért, mert nem szeretek küzdeni – azt mondom, hogy rendben, ez a közösség már nem engem akar. Biztosan jól csengene, ha most kijelenteném, hogy függetlenként is megmutatom: engem aztán így is meg tudnak választani a győriek. De a gerincemet próbálom megtartani. A MOB-ügy tényleg fájt, nem is tagadom. De most kifejezetten élvezem, hogy újra visszalendültem azokba a győri dolgokba, amelyek a MOB-os időszak miatt kicsit háttérbe szorultak. 
 – Kerülgetjük a forró kását, de a politika ilyen. Évzáró beszédében a két győri államtitkár-országgyűlési képviselő közül az egyiknek látványosan köszönetet mondott, a másikat viszont egyáltalán nem említette. Ebből értett, aki értett – de volt is mit érteni? 
– Nem azt, amire gondol. Ha Simon Róbert Balázsról van szó, tudom, hogy a pletykák róla szólnak. Nem ezért nem hoztam szóba. Azért beszéltem Kara Ákosról bővebben, mert valóban vele dolgozom együtt nagyon sokat, s vele értem el sikereket. Pusztán erről van szó. 

Csúcsév volt a 2017-es

– A MOB-üggyel és mindennel együtt milyen volt önnek a 2017-es év? 
 – Nagyon jó. Azt is mondhatnám, hogy csúcs. A város fejlődését és sikerét nézve ezt szó szerint lehet érteni. Ha az én dolgomat nézzük, akkor azért hozzá kell tenni, hogy küzdelmes is. Voltak nehezebb pillanataim, s persze jobbak is. Azért nem cseng rosszul ez a mondat, amely összefoglalja az elmúlt időszakot: a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként pályáztunk az ifjúsági olimpiai fesztivál megrendezésére, s húszmilliárdos nagyságrendben jöttek ide fejlesztések… Nem volt tehát haszontalan a győriek számára sem, hogy én MOB-elnök voltam. 
– Az EYOF sikerét valóban nem veheti el senki sem öntől, sem a várostól; úgy tekint erre a nyárra, az eseményre, mint polgármesteri pályájának vélhető csúcsára? 
– Áh! Nekem mindig vannak terveim. Nagyon-nagyon jó dolgokat szeretnék még ebben a városban megcsinálni. Jó és nagy dolgokat. Van még valami a tarsolyomban… 
– Micsoda? Beszélhet róla?
 – Csak azért nem szeretnék, mert többszereplős a történet. Az egyikkel már beszéltem erről, s az akarat, az összefogás megvan köztünk. Ezt a részét végül is elmondhatom: a MOB jelenlegi elnökével tárgyalok. A sportban ugyanis lehet, s tudunk is elegánsan tárgyalni; ezek után is. 
– Ha már EYOF, azt is meg kell kérdeznem: az olimpia biztosa volt Bolla Péter, akiről hosszú hónapok óta semmit nem hallunk. Kapott újabb megbízást öntől? 
– Nem. Nyugdíjba vonul jövő év áprilisától. Most a szabadságát tölti ki. 

 Kampányolni fogok, igen

– És ön kapott felkérést a kormánypárttól, hogy szálljon be a jövő évi kampányba?  
 – Igen. 
 – És? Elvállalta? A Soros-tervről is beszélni fog?
 – Igen. Kutya kötelességem, s ebben én partner is vagyok. Megmondom őszintén, csak megkérdeztek, az én döntésem volt az „igen”. Mert egyetértek a migránskérdéssel is. A két országgyűlési képviselő kampányát maximálisan támogatni fogom. 
– Azt bekalkulálta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím rostájánál lehet, hogy csak és kizárólag a politikai célok döntik el, melyik várost, s annak melyik polgármesterét akarják támogatni? Ez esetben írhat Győr bármilyen tervet, nem szavaznak rá. 
 – Azért nem gondolok erre, mert így nem lehet nekivágni egy ekkora dolognak. 
 – De hát itt élünk, ez van. 
– Ha már felvetődnek bennünk ilyen félelmek, s ezeket magunkban tovább erősítjük, akkor nincs értelme nekifutni. Nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy a győriek részesei legyenek a pályázatnak. S ha nem leszünk valamiért Európa Kulturális Fővárosa, akkor is a kultúra egyik szentélyévé tesszük Győrt – mi magunk. 
– Ennyi politika után azért jusson valami szép is, hisz itt a karácsony: hogyan töltik az ünnepet? 
– A minap mondta a feleségem, hogy 24-én bezárjuk az ajtót és 27-én reggelig biztosan nem nyitjuk ki… 
 – A hozzátartozóknak sem? 
– De, ők jöhetnek! Családi körben várjuk a gyerekeket, a rokonokat. A meghittség és a nyugalom lesz az ajándék.  

Eredetinek nyilvánították a negyven év után előkerült gothai festményeket
A képek az egykori Német Demokratikus Köztársaság legnagyobb műkincslopásakor tűntek el 1979. december 14-én.
Nagy István: világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát
Az évszázad közepére elérheti a 10 milliárdot a világ népessége.
Semjén Zsoltot újraválasztották a KDNP elnökének
Alelnök lett- többek között – Rétvári Bence is.
Vasárnap teljesen lezárják az M1-es autópályát
Nagyegyháza és Óbarok térségében vadkihajtás miatt teljesen lezárják a sztrádát vasárnap reggel.
Gyász
„Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, minket és mindent, amiért küzdöttél. Szorgalmas két kezed nem dolgozik többé, megpihent a szív mindörökké. Véget ért a szenvedés, szívében nyugalom. Miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, szeretett édesapánk, nagypapánk, dédpapám, apósunk, testvérünk, keresztapánk, rokonunk és ismerősünk, BOLLA ISTVÁN sokorópátkai születésű, ménfőcsanaki lakos életének 83. évében türelemmel viselt, hosszú szenvedés után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. január 23-án, csütörtökön 15 órakor lesz a ménfői Koroncói úti temetőben. Utána, 18 órakor engesztelő szentmisét tartunk a csanakfalui templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, amitől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GOMBASZÖGI JÁNOSNÉ szül. Megyeri Valéria életének 74. évében hosszú betegség után, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. január 22-én, szerdán 15 órakor lesz a fertőszentmiklósi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Uram, engedd be őt szent szívedbe, fogadd be kegyelmedbe. Ami jót tett életében, érdeme legyen fönn az égben. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Testvérem, Nagymamánk, Anyósunk, Keresztanyánk és Rokonunk, ANGHELYI JÁNOSNÉ szül. Hafner Ilona életének 75. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. 01. 23-án, csütörtökön 15 órakor lesz a rajkai temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 14.15 órakor a helyi katolikus templomban lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Végső utadon indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba. Nem leszel magányos, odafent már várnak, adj, Uram, nyugodalmat Drága Jó Édesapánknak! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapánk, testvérem, apósunk, nagypapánk és rokonunk, BOROS SÁNDOR a volt Graboplast telepvezetője életének 86. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója és temetése 2020. január 22-én, szerdán 11 órakor a pannonhalmi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk BÁLIS ANTAL halálának 5. évfordulójára! Drága férjem, hogyha hallasz, látod könnyes a szemem. Gyere vissza kérlek, fogd meg mindkét kezem. Nem hallom a hangod, nem vársz hogyha megyek, s előttem csak akadályok, dönthetetlen hegyek. Fáj nagyon, hogy nem vagy, a csönd is más volt veled, kérlek hogyha látsz most, szívem sose feledd! S ha letudsz jönni hozzám, néha tedd meg kérlek, s értelmet nyer napom hogyha látlak téged. Drága férjem hogyha hallasz, látod, hogy kereslek, tedd széppé az álmom, s tudd, hogy szeretlek. Sírj csak hegedű, sírd el utoljára, vidd el ezt az üzenetet át a másvilágra. Sírj csak hegedű, vidd a síron túlra, hallja-e akinek szól csak az Isten tudja. Örökké szerető feleséged és családod
Fájó szívvel emlékezünk MOLNÁR LAJOSNÉ szül. Hámor Gizella születésének 70. halálának 1. évfordulójára ,,Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a kegyetlen betegség mindent széjjeltépett. Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, de ha már abban nem, akkor legalább a csodában. Egy csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél. Te a jóságodat két marokkal szórtad, önzetlenül adtál jónak és rossznak. Mindig egy célod volt, a családért élni, ezt a halál tudta csak széttépni. Egy reményünk, mi éltet és vezet, hogy egyszer majd találkozunk veled. Soha el nem múló fájdalommal szerető férjed, fiaid, menyeid, unokáid és nővéred.
Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel emlékezünk OROSS LÁSZLÓ halálának 12. évfordulójára és fia OROSS ATTILA halálának 46. évfordulójára. ,,Ott pihentek, ahol már nem fáj semmi, nyugodalmatokat nem zavarja senki. Könnyes az út, mely sírotokhoz vezet, a jó Isten őrködjön pihenésetek felett. Örökké emlékezni fogunk rátok! Szerető családotok
Szüleinkre emlékezünk, KOCSIS ISTVÁN halálának 31. évfordulóján, KOCSIS ISTVÁNNÉ halálának 10. évfordulóján. Még fáj, s ez örökre így is marad, de mindig velünk lesztek az idő bárhogy is halad. Szerető családotok, Farád
Fájó szívvel emlékezünk BOROS ANTAL halálának 7. évfordulóján. ,,Hét éve még együtt ébredtünk, hét éve még egymást féltettük. De szerető szíved egy perc alatt leállt, azóta lett számomra szomorú ez a világ. Nem gondoltam azt, hogy egyszer nem leszel, azt, hogy szeretlek, nem mondtam elégszer. Néha tudni kell könnyek nélkül sírni, semmit sem szólni, csak csendben tűrni. Fájni kell a szívnek, ha igazán szeret, mert fájdalom nélkül szeretni nem lehet. Szerető párod és családja
Fájó szívvel emlékezünk JUDI GYŐZŐNÉ szül. Borbély Mária Csorna halálának 1. évfordulójára Véget ért a szenvedésed a szívedben nyugalom, a miénkben kik itt maradtunk el nem múló fájdalom. Testvéred és sógorod
Fájó szívvel emlékezünk STRAUSZ ISTVÁN halálának 3. évfordulójára. ,,Már csak emlék vagy, s ez oly nehéz. Hisz úgy fáj a szívünk, hogy elmentél. Elhívtak tőlünk a távoli fények de mi még most is visszavárunk téged. Tudjuk, hogy nem jöhetsz, így tovább könnyezünk, fájó szívvel, gyertyalánggal rád emlékezünk. Szerető feleséged és fiad István.
Fájó szívvel emlékezünk SZABÓ JÓZSEF halálnak 9. születésnapjának 85. évfordulójára! Még fáj, ez örökre így marad és mindig velünk leszel az idő bárhogy is halad. szerető feleséged , fiad és családja
Fájó szívvel emlékezünk, SIPŐCZ PÁLNÉ Kapuvár, Ady utcai lakos halálának 1. évfordulóján. De szomorú mindig egyedül lenni, valakit mindig hiába keresni. Valakire várni aki nem jön többé, valakit szeretni örökkön örökké. Elmentél, azóta a temetőt járom, ez lett az én világom. Elmegyek mindig hozzád amíg élek, nem hagylak magadra vissza vissza térek. Ha eljön az én órám, hozzád hazatérek, Hiányod fájdalom, elviselni nehéz, örökké szívembe él a rád emlékezés. Örökké szerető családod
Fájó szívvel, örökké tartó szeretettel emlékezünk HORVÁTH SÁNDOR halálának 10. évfordulóján. ,,A múló évek nem felednek, nem halványul emléked, mert a szeretet, amit adtál, egy életre emlékeztet Rád. Szerető családod
Még ma is fájó szívvel emlékezünk a világ legjobb kézilabdázójára, KÁLDINÉ KULCSÁR ANITÁRA aki 15 évvel ezelőtt itt hagyott bennünket. Örökké bánatos édesanyja, bátyja és családja Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, a nyugodalmadat nem zavarja senki. Az életed elszállt, mint a virágillat, de emléked ragyog, mint a fényes csillag.