Győr és környéke

2019.07.12. 09:00

Pótnagymamák a gyerekekért

A legtöbb szülőnek gond, hogy a nyári szünidőben ki vigyázzon a kicsikre. Országosan is egyedülálló az a győri találmány és lehetőség, hogy nyugdíjasok szórakoztatják pár órában a rájuk bízott gyermekeket.

Gyurina Zsolt

Itt a nyár, szünet van az oviban, az iskolában? Nincs, aki vigyázzon a gyerekre? Aki Győrben vagy környékén él, egyedülálló lehetőséget kap, hogy minden héten egy délután mentesüljön a gond alól. Az Önkéntes Nagyik elnevezésű program ugyanis arról szól: aktív nyugdíjasokra bízhatjuk gyermekünket pár órára, méghozzá térítésmentesen.

Matula Alexander (legközelebb), Dániel és Milán (sapkában) az önkéntes nagymamák körében. Fotó: Bertleff

Matula Alexander (legközelebb), Dániel és Milán (sapkában) az önkéntes nagymamák körében. Fotó: Bertleff

A Légy ott! projekt gazdája a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület. Ennek keretében folyik több önkéntes projekt, így az önkéntes nagyiszolgálat is a győri Szigethy Attila út 109. alatt. A projekt szakmai vezetője és ötletgazdája Bazsika Erzsébet orvos, az egyesület tagja. „Minden csütörtökön háromtól hatig két nagymama vigyáz három gyerekre – mondja, hozzátéve: – Emeljük ki, hogy amit mi csinálunk, az nem gyermekmegőrzés, hanem minőségi foglalkozás. Nem tervezünk: mindig a gyerek kívánságához alakítjuk a napot."


Sok a visszajáró gyerek. Azok a szülők, akik rátalálnak erre a lehetőségre, gyakran rendszeresen használják. Mint az egyik önkéntes kifejtette, nekik mindegy, hogy a szülő mit csinál a felszabaduló idejében, fodrászhoz megy vagy hivatali ügyet intéz: átérzik a szülők helyzetét, céljuk, hogy az időhiánnyal küzdő anyukák pár órára levegőhöz jussanak. „Ismerős érzés, én is neveltem gyermeket – hangsúlyozta Kercsov Teréz pótnagyi. – Adjuk meg a szülőknek az énidőt, a szabadidőt."


Teréznek tíz unokája és dédunokája van, de nem laknak az országban, így a felszabaduló idejében szívesen „unokázik". Aki részt vesz a programban, képzésen esik át – várják a további jelentkezőket. „Ez győri jellegzetesség, de szeretnénk továbbvinni az ötletet, több városból érdeklődtek már, Keszthelyen lehet a következő állomás" – mondja a program WHO-koordinátora, egyesületi elnök, Miklósyné Bertalanfy Mária.


Látogatásunk idején éppen a Matula család érkezett három gyermekkel. „A gyerekek nagyon szeretnek itt lenni. A nagymamák távol élnek, az egyik Budapesten, a másik Zalaegerszegen, építkezünk, lótunk-futunk, tehát életmentő, hogy van egy délután, amikor kicsit felszabadulunk" – mondta el az édesanya, Matula Veronika. A középső fia, Dániel nagyon beszédes, kérdés nélkül újságolta nekünk: „Reggel házat építettünk kockákból, méghozzá úgy, ahogy otthont."


A pótnagymamák festenek rajzolnak, mondókáznak, van, aki varr. Van egy férfi tagjuk is, a Mosonmagyaróvárról átjáró nyugdíjas fogorvos; általában sakkozik a rá bízott 3 és 10 év közötti gyerekekkel. Mindenki másban jó, másra tanítja a gyerekeket. Ez az a helyzet, amelyben mindenki nyer: a pótnagyik közösséget, elfoglaltságot, a kicsik társaságát, a szülők szabadidőt és a tudatot, hogy megbízható kezekben vannak utódaik, a gyerekek pedig a nagyszülői szeretetet. A program még egy évig biztosan fut, bízzunk a folytatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!