Győr és környéke

2014.05.09. 18:35

Pörög az idénymunka

Felmondás, szabadságolás, táppénz: csalhatatlan jelei az ausztriai mezőgazdasági idénymunka kezdetének.

Cséfalvay Attila


Az elszívó hatás májusban erősödik, ez a magyarországi cégek fejlődését nehezíti. A tapasztalatok szerint vonzó a külföldön bezsebelhető nettó ezereurós havi- vagy hateurós órabér.

Felpörgött az ausztriai idénymunka, jókora fejfájást okozva a Győr-Moson-Sopron megyei cégeknek.

"Természetesen nálunk is jelentkezik az ausztriai munkaerő-elszívás, főként tavasszal és ősszel, a mezőgazdasági munkák idején" – beszélt a gondokról Jáger Tibor, a dunakiliti Veritas ügyvezető igazgatója. Hozzátette: próbálják meggyőzni a dolgozóikat, hogy itt biztos munkahellyel, hosszabb távra tervezhetnek.

Nehéz pótolni, aki Ausztriában kap állást. Fotóillusztráció: H. B. E.

Nehéz pótolni, aki Ausztriában kap állást. Fotóillusztráció: H. B. E.

 
"Mi úgy érezzük, Ausztriában folyamatosan – télen és nyáron is – »idény van«" – mondta Major Ernő, a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal munkaügyi központjának vezetője. "A munkaadók is ezt jelzik: két hete egy fórumon is erre panaszkodott szinte mindenki. Ami érdekesség: lassan nemcsak az elsődleges, hanem a másodlagos munkaerőpiacot (amely közfoglalkoztatottakat keres) sem tudjuk kiszolgálni, annyi embernek van munkája. Ez utóbbi jó hír. A megyei cégeknek az osztrák elszívó hatás viszont nagy gondot jelent, gátolja a fejlődésüket, hisz nemcsak szakképzett munkaerőt, hanem gyakorta segédmunkást is nehezen találni. Azt azért hozzátenném: elsősorban olyan helyeken magas a cserélődés, ahol alacsony a bér vagy csak négy órában vannak bejelentve a dolgozók. A jelentősebb létszámokat foglalkoztató munkaadók esetében nem jellemző ez a tendencia" – mondta.

"Immár négy éve járok ki Ausztriába egy síparadicsomba december elejétől április közepéig. Most itthon kertépítészetben dolgozom, előfordul, hogy velük is Ausztriában kapunk megbízást. Amikor tehetem, ismét a határ túloldalán keresek munkát. Lehetőség mindig akad, csak az nem talál, aki nem akar. Ősszel szőlészetben dolgozom majd, ott átlagban 1000 euró a bér havonta" – mondta a mosonmagyaróvári Molnár Zoltán. Ő is megerősítette: külföldön egyébként mezőgazdasági munkáért hateurós órabért kínálnak.

"Tisztában vagyunk vele, hogy felszolgálók, szakácsok, konyhalányok is sokan járnak ki Ausztriába: gondban lennénk, ha tőlünk is távozna valaki, nehéz lenne megfelelően szakképzett munkaerőt találni helyettük" – mondta Kelemen Gyula győri étteremvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!