Győr és környéke

2019.08.17. 21:01

Pannonhalmi tanuszoda - Ez a hossz lesz végre a végső?

Hány hosszra van a tanuszoda? - kérdeztük májusban, amikor ismét kiírták a közbeszerzési eljárást a pannonhalmi létesítményre. Sajnos most ez is meghiúsult, de a napokban harmadszor is kiírták. Öt éve vár a térség: 2000 gyerek, összesen 20 ezer ember, a két medencéből álló uszodára.

Laczó Balázs

Májusban beszámoltunk arról, hogy meghiúsult a közbeszerzési eljárás a pannonhalmi tanuszoda építésével kapcsolatban, de ki is írták tavasszal az újabb pályázatot. Három hónap elteltével a hírt szó szerint ismételhetnénk meg, csakhogy ez már az újabb pályázatra vonatkozna: az is meghiúsult, s azután is kiírták az újabbat.

A látványtervek nem változtak.

Kara Ákos államtitkár – aki a térség képviselőjeként sokat dolgozott azon, hogy Bagó Ferenc polgármesterrel és Szabó Tünde államtitkárral közösen továbbsegítse az uszodaügyet a bürokrácia útvesztőin – most azt mondta megkeresésünkre: sajnálattal fogadta a hírt, hogy az újabb közbeszerzés is meghiúsult. Azonban ezúttal gyorsan kiírták az újabbat, s annak szeptember 12-e a határideje. Tehát ha lenne nyertes, ősszel meg lehetne kötni a vállalkozói szerződést, a kivitelezésre pedig hivatalosan 480 nap áll rendelkezésre. Pannonhalma környékének gyerekei addig már biztosan Győrbe, Pápára vagy Zircre járnak úszni, 2000 gyerek, összesen 20 ezer lakó érintett emiatt.

 

Még 2014 tavaszán jelentették be, hogy épülhet a tanuszoda, de évekig ment a huzavona a forrás és a pályázat kiírása körül. Amikor végre elindult az eljárás, s 2018 tavaszára az alapkőletételt tervezték, már kivitelező nem volt, a két pályázóból az egyiket eleve elutasították, a másik napokkal az aláírás előtt visszalépett. Sajnos ezzel csúnyán megcsúszott a projekt: az újabb kiírásra egy évig kellett várni, hiszen a pályázatok mellé nem egyenként, hanem „csomagban" rendelnek forrást, az egyik bevárja a másikat.

Eljött 2019 májusa, a második közbeszerzés keretében pályázóknak május 23-án tartottak bejárást. Ám nyáron ezt is érvénytelenné nyilvánították, mert a két pályázó ajánlata túllépte a megállapított keretet, ami természetesen könnyen magyarázható az építőipar 40 százalékos drágulásával. A beruházó hivatalos közlése szerint az ajánlatkérő kikötötte a felhívásában, hogy „a tartalékkerettel számított nettó 699.999.999 forint teljes vállalkozói díjnál magasabb ellenértéket tartalmazó ajánlatot érvénytelennek fogja nyilvánítani", ami így is lett, az eredménytelenséget július 29-én tették közzé.

 

Úgy tudjuk, hogy a mostani, legújabb pályázatot felülről limitált összegkeret nélkül írták ki, s majd a beérkező ajánlatokat látva vizsgálják a forrás lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!