Győr és környéke

2019.01.05. 08:00

Otthon lesz a leégett házból Láziban

Eddig 700 ezer forinttal segítették olvasóink a karácsony előtt otthon nélkül maradt György Sándornét és három fiát. Egy nyúli brigád felajánlotta, hogy elkészíti a ház tetejét. Láziban hosszú távú megoldást keresnek a mélyszegénységben élő családnak.

Gyurina Zsolt

„Nagyon rossz karácsonyunk volt – néz a szemembe Ilona asszony. – A szívük meg van törve szegény gyermekeknek."

 

Egy család, édesanya és három kiskorú gyermeke megmentése érdekében gyűltek össze majdnem tucatnyian csütörtök reggel Láziban, az önkormányzat épületében. Polgármester, a családsegítő munkatársa, plébános és számos jóindulatú segítő helyi lakos ült egy asztalhoz a károsultakkal. Mint megírtuk, György Sándorné Ilona és három fia háza karácsony előtt pár nappal elektromos zárlat miatt leégett és lakhatatlanná vált. Azóta a család egy veszprémvarsányi ismerősnél húzza meg magát.

A tűzig ez a helyiség egy család otthona volt. Sándor Györgyné a kormos falak között. Fotók: M. M.

Olvasóink segítenek


A Kisalföld a Jóakarat hídján keresztül azonnal 150 ezer forinttal sietett a bajbajutottak segítségére. Olvasóink a lapban közölt számlaszámra tegnapig több mint 700 ezer forintot utaltak át, de ezenkívül is rengeteg adomány érkezett a fedél nélkül maradt családnak: élelem, ruha, bútorok. Egy nyúli vállalkozó felajánlotta, hogy brigádjával ingyen elkészíti a teljes tetőzetet; ismerve az építőipar árait, ez bizony sok százezer forintos tétel.


A család is hozzátesz


Az összegyűlteknek jut megbeszélnivaló. Kajtár József polgármester és Arnold atya, négy település, köztük Lázi és Veszprémvarsány plébánosa azt szorgalmazza, hogy az adományként befolyt forintok elköltésének legyen kontrollja, illetve hogy a három fiú jövője érdekében az édesanya hosszú távon keressen legalább egy négyórás munkát. Ilona eddig szerényen, a mindennapok terheivel küzdve élt gyermekeivel, hetvenezer forintból gazdálkodva havonta, ám Zsolti, Gábor és Tibor többször hiányzott az iskolából, kérik, hogy ezentúl ez ne forduljon elő. Mivel a leégett ház tulajdonosa papíron a legnagyobb, már Győrbe költözött fia, Sanyi, az adományokat fogadó számla az ő nevén van; pontosabban élettársa nevén, mivel a férfinak nincs számlája, fizetését kézbe kapja. Ilona asszony ezt nehezményezi, és végül megegyeznek, inkább nyitnak az anyának egy saját számlát és ő intézi a ház felújítását, gondosan elszámolva a pénzzel a település irányítóinak, s nagyfiának.


Sanyinak két állása van, kamionozik, szívesen lemond erről a felelősségről. „Bár Lázi nem a Rózsadomb, azért egy ház itt is legalább hárommillió forintba kerül, ráadásul a településnek nem érdeke egy elhagyott ingatlan, így azt szeretnénk, ha a leégett házat hoznák rendbe" – ad magyarázatot Kajtár József. A mélyszegénységben élő családot a település korábban is segítette, olykor kétszázezer forinttal. „Senki sem kapott még ennyi támogatást, mint ők."

 

A falu, élén Kajtár József polgármesterrel eddig is segített, de szeretnék, ha később Ilonka munkát keresne.

A falu, élén Kajtár József polgármesterrel eddig is segített, de szeretnék, ha később Ilonka munkát keresne.

Ezen a ponton félbeszakad a beszélgetés. Úriember köszön be csöndesen, csomagot hozott. Ilonkával kisétál az autóig, a csomagtartóból zacskókat nyújt át, horgászcuccok kerülnek elő, merthogy megírtuk, a nagyobb fiú, Zsolti lelkes horgász. Hallom, rendszeresen érkeznek a felajánlások. Bizony, Györgyék nincsenek egyedül a nagy bajban, sokan karolták fel őket. Lapunk is folyamatosan figyelemmel kíséri a bajba jutott család sorsát, a ház épültét.

György Sándorné otthonán a tetőt már befoltozták. Fotó: Mészáros M.

György Sándorné otthonán a tetőt már befoltozták. Fotó: Mészáros M.

Befoltozták a tetőt


Kimegyünk még a tűz martalékává lett otthonhoz. A tető lyukait már frissen felrakott cserepek fedik. – Szilvi, a nagylányom és a rokonság dolgozott rajta. Egyelőre itt tartunk. Tudom, hogy mindenki segíteni akar, de nem egyszerű előrehaladni. Nekem az a fontos, hogy mielőbb fedél legyen a gyermekeim feje felett – fordul felém Ilonka asszony. Rákérdezek a fiúkra. „Iskolában vannak – feleli, aztán azzal int búcsút: – Bízzanak bennem, lakhatóvá tesszük a házat!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!