Győr és környéke

2018.09.11. 09:00

Ötszázan tanulhatnak meg életet menteni - videók

"Gyerekmentő tudás - szülői elsősegély" akciónk keretében mintegy ötszáz szülő, pedagógus tanulhatja meg a gyermek-újraélesztést. A képzéseket az elméleti tudás ismertetése után videófelvétellel és gyakorlóbábukkal is segítjük.

Rimányi Zita

Minden szülő, nagyszülő, pedagógus megtanulhatná a csecsemő- és a gyermek-újraélesztést. Ezek a mozdulatok egyszerűek és ha egy gyermek keringése, légzése leáll, annál nagyobb bajt úgysem lehet okozni. Ilyenkor még a mentőhívásnál is fontosabb a lélegeztetés, a mellkasnyomás megkezdése.


Gyakorolni kell


Az első pillanatok, percek nagyon fontosak. Ilyenkor minden jobb a tétlenségnél. Nem szabad leblokkolni az ijedségtől. Ezt úgy lehet megelőzni, ha valaki nemcsak ismeri az életmentő mozdulatokat, de legalább egyszer gyakorolta bábun is.

Dr. Horváth Eszternek, a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány elnökének Garamvölgyi Imre, a Kisalföld főszerkesztője adta át jelképesen a támogatást, amely olvasóink adományainak köszönhetően, a Jóakarat hídján érkezett a Lapcom Média Alapítványhoz. Fotó: H. Baranyai Edina


– Ez annyira fontos ügy, hogy úgy éreztük, többet kell tennünk annál, amit egy újság az oldalain könnyen megtehet, azaz a legfontosabb tudnivalók ismertetésénél – mondta Garamvölgyi Imre, a Kisalföld főszerkesztője. – Arra biztattuk régiónk közösségeit, szervezzenek olyan alkalmakat, amelyeken az orvosok segítségével minél többen megtanulhatják a gyermek-újraélesztést. Már tizenkét helyről jelentkeztek önkéntesek, akik vállalták a szervezést, így idén ősszel mintegy ötszázan sajátíthatják el az életmentő mozdulatokat. Az oktatásokat azzal is segítjük, hogy a csecsemő- és a gyermek-újraélesztést videóra vettük és támogatjuk újabb gyakorlóbábuk megvásárlását, amelyek használatakor monitoron követhető, megfelelőek-e a mozdulatok – tette hozzá Garamvölgyi Imre.


Olvasóink segítségével

A csecsemő- és a gyermek-újraélesztés fogásairól készült felvételek

 


Olvasóink adományainak köszönhetően, a Jóakarat hídján pedig már átutalt alapítványunk, a Lapcom Média Alapítvány ötszázezer forintot a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítványnak. Ebből újabb bábukat vásárolhat a szervezet az újraélesztés gyakorlásához, a régiek ugyanis egy idő után elhasználódnak.


Emellett olyan bábukat is beszerezhetnek, amelyeken gyakorolható a Heimlich-fogás és annak technikája, hogyan kell eltávolítani a légútba került idegen testet.


Fontossá vált


Dr. Horváth Eszter gyermekorvos, alapítványi elnök és kollégái tizenöt éve járják a munkahelyeket, intézményeket, hogy minél több emberrel megismertessék a gyermek-újraélesztést. Tapasztalataik szerint eddig inkább egy-egy sajnálatos tragédia után érdeklődtek többen, július óta tartó cikksorozatunknak köszönhetően azonban ez az érdeklődés folyamatossá vált, mind többen érzik át az elsősegélynyújtás fontosságát.


A szakemberek a következő hónapokban igyekeznek azokon a helyeken képzéseket tartani, ahová cikkeink nyomán hívták őket: iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, művelődési házakban, kisebb települések polgármesteri hivatalaiban.


Már fel is vették több szervezővel a kapcsolatot, folyamatosak az időpont-egyeztetések.

„Gyerekmentő tudás – szülői elsősegély"


A csecsemő- és gyermek-újraélesztést sorozatunk 1. részében ismertettük, a 2. részben pedig a félrenyelés esetén alkalmazandó mozdulatokat mutattuk meg. A 3.-ban arról írtunk, hogy az elsősegélynyújtásból sok mindent megtanulhatnak a gyerekek is, a 4.-ben pedig azzal foglalkoztunk, hogyan előzhetik meg a baleseteket a szülők (Kisalföld – július 16–19.). Az 5. és 6. rész augusztus 4-én és 15-én jelent meg, ezekben a szülők elsősegéllyel kapcsolatos kérdéseire válaszolt az orvos. Cikkeink és az életmentő mozdulatokat bemutató fotósorozat internetes oldalunkon (www.kisalfold.hu) megtalálható és letölthető. Keressék a „Gyerekmentő tudás – szülői elsősegély" logót! A kampánnyal kapcsolatosan a [email protected] e-mail-címre írhatnak, illetve hívhatják a 96/504-452-es számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!