Győr és környéke

2018.06.14. 09:00

Orosz stadion győri membrántető alatt

Győri cég készítette a krasznodari stadion membrán tetőszerkezetét, amely - bár volt róla szó - nem került a labdarúgó-vb helyszínei közé.

Hancz Gábor

 

A 21. labdarúgó-világbajnokság csütörtökön kezdődik Oroszországban. A Föld egyik legnagyobb sporteseményét Moszkva, Szentpétervár, Kalinyingrád, Kazán, Nyizsnij Novgorod, Szamara, Volgográd, Szaranszk, Rosztov-na-Donu, Szocsi és Jekatyerinburg stadionjaiban rendezik. Korábban volt arra ígéret, hogy a vb létesítményeinek egy része magyar részvétellel is épül, illetve újul meg, de nem így történt.


Egy győri cég, a sport-, ipari és rendezvénysátrakat, valamint feszített ponyvaszerkezeteket gyártó Graboplan ugyanakkor fontos szerepet játszott egy szintén új orosz stadion, a krasznodari elkészültében, amelyet azonban végül kirostáltak a vb-helyszínek közül, bár a pályázatban még szerepelt.

A stadion tetőszerkezetének felszerelésében több mint 20 tagú győri szakmai csapat a helyszínen működött közre. Fotó: Graboplan

Varga Tamás, a társaság ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy egy feszített drótkötélrendszerre 60 ezer négyzetméteres, dupla rétegű membrán tetőszerkezetet kellett felszerelniük, melynek formájából és speciális anyagából adódóan remek akusztikai és szép fényhatások érhetők el. Mindezt a helyi közreműködőkön túl, több mint 20 tagú győri szakmai csapat vezényelte le hozzávetőlegesen egy éven keresztül. Emellett mintegy 150 ember hónapokon át dolgozott Győrben magának a szerkezetnek a gyártásán, a tervezésnél pedig német szak-

értőkkel is konzultáltak. A speciális PTFE (teflon) bevonatos üvegszövetből készült, ekkora nagyságú tető gyártásával világszerte csak öt cég foglalkozik.


A kivitelezés nem volt egyszerű, nemcsak a távolság és a nagy időigény, hanem a vámolás, az ottani segédmunkaerő és a kiegészítő szolgáltatások eltérő volta miatt sem. További nehézséget jelentett, hogy a membránszerkezet játéktér felőli részére egy speciális, 80 tonna tömegű üvegtetőt kellett rögzíteni. Ennek szerepe kettős: egyrészt megvédi az első széksorokban ülőket a csapadéktól, másrészt fényáteresztő képességével segíti a fű növekedését.

Éjszakai kivilágításban különösen a dél-oroszországi város dísze lett az új aréna. Fotó: Graboplan

Éjszakai kivilágításban különösen a dél-oroszországi város dísze lett az új aréna. Fotó: Graboplan

A Graboplan nevéhez egyébként két olyan futballstadion tetőszerkezete fűződik, amely nagy futballesemény helyszíne volt. Az egyik a berlini Olimpiai Stadion, ahol a 2006-os foci-vb döntőjét, a taljánok sikerével zárult Olaszország–Franciaország mérkőzést is játszották; a másik a wroclawi, amelyben a 2012-es lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon három találkozót tartottak. 


A győri cég legnagyobb munkája jelenleg a pozsonyi nemzeti stadion, emellett elnyerte a 2020-as dubaji világkiállítás ikonikus új központi épülete – az Al Wasl’ Plaza – teljes külső burkolatának gyártását is. A társaság ugyancsak kiveszi a részét a magyar stadionprogramból: a debreceni, a szombathelyi, a kisvárdai és MTK-stadionban szurkolók dicsérhetik szakemberei munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!