Győr és környéke

2019.04.05. 14:52

Óriáslabda épül az Ipar úti körforgalomban Győrben

Egy hatalmas, kézilabdát formázó műtárgy készül.

Egyedülálló, egy kézilabdát formáló műtárgy készül az Ipar út – Szigethy Attila út – Fehérvári út találkozásánál lévő körforgalomban. A különleges építmény kivitelezése a napokban megkezdődött, amennyiben az időjárási körülmények nem hátráltatják a munkát, várhatóan május elejére készül el az óriás kézilabda.


- Négy éve indult el Győrben a körforgalmak felújításának programja, azóta számos csomópont szépült meg, gazdagodott valamilyen műtárggyal. Ez a mostani az egyik leglátványosabb beruházás lesz, hiszen egy hatalmas, kézilabdát formáló tárgy készül, melyen képek idézik fel az Audi ETO sikereinek csúcspontjait – mondta el a fejlesztéssel kapcsolatban Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester.


Győr sportos város, minden évben jelentős forrásokat biztosítunk az utánpótlás és a tömegsport támogatására, és kiemelkedően sikeres a női kézilabdacsapat. Ezek előtt a sikerek előtt tiszteleg ez a hatalmas labda, amely az egyik legnagyobb és legforgalmasabb csomópontban kap helyet. Borkai Zsolt polgármester úrral úgy döntöttünk, ez lesz az első idei megújított körforgalom, ami a tavalyi évben átadott EYOF-körforgalomhoz hasonlóan szintén grandiózus, rendkívül látványos lesz – tette hozzá az alpolgármester.

A labda vázszerkezete elektrosztatikusan porfestett acél zártszelvényből készül, magassága 5,5 méter, szélesség 8 méter lesz. Erre kerül a lemezborítás, melyre az Audi Arénát, a csapatot, a szurkolókat, az elnyert kupákat ábrázoló fotókat nyomtatnak. A szerkezet összsúlya megközelíti az öt tonnát.

A műszaki megoldások lehetővé teszik a körforgalomban található köztéri lámpatest megközelítését, a karbantartási-szerelési munkák elvégzését, illetve ha szükséges, az egyes lemezrészek cseréjét, a fotók aktualizálását.


A labda körüli területet füvesítik, illetve alacsonycserjékkel ültetik be, a növények gondozását automata öntözőrendszer segíti.

Az elmúlt évben szépült meg a Kuopio park mellett, a Kodály Zoltán és a Földes Gábor út kereszteződésében lévő csomópont, ide rozsdamentes acélból készült, kört formázó növényfuttatót építettek. Ugyancsak 2018-ban készült el az Új Bácsai út körforgalmában az EYOF-kockaként ismertté vált alkotás, amely a 2017-ben Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak állít emléket. Tavaly került sor a Kálóczy tér és a Hédervári út csomópontjában lévő körforgalom zöldszigetének fejlesztésére is. A beruházás keretében a kertész szakemberek fákat, a sövény kialakítására 260 db babérmeggy cserjét, a díszítőérték folyamatos fenntartása érdekében 100 évelő kék sudárzsályát és 100 ugyancsak évelő pompás kúpvirágot ültettek el a forgalomterelő szigetben. Ugyanide talajtakarási funkcióval 80 négyzetméter gyepszőnyeg került. A fenntartás egyszerűbb és költséghatékony megoldása érdekében öntözőrendszert is telepítettek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!