Győr és környéke

2015.06.02. 16:04

Online interjú Gáti Oszkárral: `40 év szerintem elég volt belőlem´ - videó

Gáti Oszkár a Menház Színpad új fellépőiről, gyereknevelésről, temetőgondnoki munkáról, valamint Stallonéról és Schwarzeneggerről is nyilatkozott kedden.

Szeghalmi Balázs


10.29

Az online interjú véget ért, köszönjük Gáti Oszkárnak a részvételt.

Fotó: H. Baranyai Edina

Gáti Oszkár a Kisalföld győri szerkesztőségében - fotó: H. Baranyai Edina


Kérdezz-felelek Gáti Oszkárral

- Tisztelt Művész úr! Nyári, zenés estékben nem gondolkodik a Menház Színpadán? Vagy akár szabadtéren?

Gáti Oszkár válasza: Gondolkodhatunk nyári előadásokban, de szerintem a nézők inkább nyaralni akarnak ebben az évszakban. A Menház egyébként alkalmas lenne nyári előadásokra, van légkondicionálónk.

Idén biztosan nem lesznek nyári előadások, jövőre elképzelhető az ötlet, de előtte közvéleménykutatást végzek, illetve erre csak akkor látok reális esélyt, ha kevesebb nyári program, rendezvény lenne Győrben.  

Nem fogynak el egy-két, esetleg három szereplős előadások 

- Korábban azt nyilatkozta, hogy "a produkciónak el kell férnie a 5-szor 3 méteres színpadon". Nem kell tartani attól, hogy előbb-utóbb, de inkább előbb elfogynak azok az egy-, kétszemélyes darabok, melyek megfelelnek ennek a kritériumnak?

G.O.: Én nem félek, hiszen emellé a 16 produkció mellé - Udvaros Dorottya előadása betegség miatt elmaradt, de ősszel bepótoljuk -, melyeket májusban láthatott a közönség, már találtam másik 18 produkciót. Ezek egytől egyig elférnek a Menház Színpadon. Nem fogyhatnak el, mert folyamatosan készülnek újabb egy-két, esetleg három szereplős előadások.  

- Ön mindig híres volt arról, hogy bátran elmondta a véleményét. A Menház Színpadán bemutatott 16 produkció közül, melyek tetsztettek nagyon, s melyek voltak azok, melyek valamiért csalódást okoztak?

G.O.: Csalódást egyik sem okozott, már a válogatás úgy történt, hogy ezek a darabok nagyon tetszettek. Műfajilag nagyon sokszínűek voltak az előadások; volt irodalmi felolvasó est, zenés produkció, tánc és Shakespeare.

A nézők döntötték el, hogy jók-e ezek az előadások. Úgy érzem, sikerült megfelelni a magam által támasztott mércének. Az én értékítéletem egybeesett a nézőkével, az előadások után mindenki gratulált, senki nem morgott.

Íme, a művészek, akik Győrbe érkezhetnek ősszel

- Az őszi színdarabokról mit lehet tudni, összeállt már a program? Elképzelhető, hogy újra elhoz olyan produkciókat, melyeket már láthatott a győri közönség most tavasszal? A tavaszi fellépők kiket köszönthetünk majd a következő évadban is? 
 
G.O.: A program csak szeptemberben készül el, de a most májusban bemutatott darabok majd mindegyike műsoron marad az egész szezonban, azaz októbertől május 31-ig.

A jövő tervei között szerepel Hegedüs D. Géza, Bálint András, Palya Bea, Ötvös András, Fullajtár Andrea, Dunai Tamás-Fegya, Göttinger Pál, Hernádi Judit, Gálffi László, Esterházy Péter, Spiró György, Jordán Tamás-Molnár Piroska, Rudolf Péter és Kálloy-Molnár közös produkciója. Tervezem a Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeinek koncertjét és a Gólem Színházzal való együttműködést. Az említett művészekkel nyáron kezdem el a tárgyalásokat.

Gáti Oszkárt nehéz lesz színpadra "csalni", gyakorlatilag lehetetlen küldetés

- A fellépő művészek között akadt-e olyan, aki megpróbálta színpadra "csalni" akár egy közös produkció reményében?

G.O.: - "Csalni" nem, de kérdés formájában felmerült. A nézők inkább forszíroznák a fellépést, de a Menház Színpadot nem magamnak találtam ki.

Az épület adott volt. 100 évvel ezelőtt zsidó árva gyerekek, idősek Menház és Tápintézeteként jött létre a városban élő zsidó polgárok adományaiból. Pár évvel ezelőtt Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke kezdeményezte a lepusztult épület felújítását és álmodott bele újra életet. Így jött létre a Zsidó Helytörténeti Kiállítás 2014 nyarán és most az a Menház Színpadnak nevezett előadóterem.
 
- El tud-e képzelni a Menház Színpadán olyan darabot, melyben főként megyénkben, Győrben, Sopronban játszó színészek lépnének fel?

G.O.: A Menház Színpad különlegessége, hogy olyan művészek szerepelnek, akiket a győri nézők csak Budapesten vagy távoli városokban láthatnak.

A koncepció lényege, hogy ne kelljen hosszú időt utazással tölteni és ennek a költségeit viselni. A kérdésben szereplő művészeket megnézhetik a Győri Nemzeti Színházban vagy a soproni Petőfi Színházban. 

- Mi kellene ahhoz, hogy újra színpadra álljon? Jótékonysági felkérés?

G.O.: Nem érdemes feltételrendszert keresni, mert valahol biztos lukas lenne. 40 év szerintem elég volt belőlem. 

Magánfelkérésekről és a temetőgondnoki munkáról

- Magánemberek magánfelkeréseit (esküvő, keresztelő, temetés) elfogadja-e például versmondásra?

G.O.: Igen.

- Ha nem vagyok indiszkrét, mi szerepel a temetőgondnoki munkaköri leírásában?

G.O.: Két és fél hektár. Rend, tisztaság. Sövények, bukszusok formázása. Gyomirtás. Portaszolgálat. Temetőlátogatók fogadása és útbaigazítása.  

Hogyan neveli Gáti Oszkár a gyerekeit?

- Kispapaként mire tanítja a gyerekeit?

G.O.: Legyenek elfogadóak, szociálisan érzékenyek, köszönjenek, szeressenek adni, olvassanak, ne igyanak Coca-Colát.

El tudja-e képzelni, hogy valamelyik gyereke kövesse édesapját, s színészként dolgozzon egyszer?

G.O.: Nem szeretném elképzelni.

"Schwarzenegger közelebb áll hozzám, mint Stallone, mert több az izma, és kevesebbet beszél"

- Imádom azokat a filmeket, melyben Ön kölcsönözte Stallone és Schwarzenegger magyar hangját? Hogyan lett a két akciósztár magyar hangja? Melyiküket kedveli jobban?

G.O.: Én nem imádom. Valószínű tévedés eredménye, hogy én lettem a magyar hangjuk. Schwarzenegger közelebb áll hozzám, mert több az izma, és kevesebbet beszél.

Stallonét azért szeretem, mert nagyon jól mondja Nagy László "Ki viszi át a Szerelmet" című versét. Igaz az én szinkronommal.


A `Rambo-vers´, melyet már több mint 900 ezren néztek meg Gáti Oszkár előadásában a You Tube-on

Előzetes

A győri kulturális élet üde színfoltjává vált Gáti Oszkár Menház Színpadja tavasszal. Ősszel folytatódnak az előadások, most Olvasóink faggathatják a neves művészt. Kérdésekre fel!

Az online interjú napja: június 9. (kedd), kezdés 10.30-kor.

A kérdéseket az [email protected] e-mail címre küldhetik - kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Gáti Oszkár -, illetve a kisalfold.hu Facebook-oldalán a hozzászólások közé is írhatják.

Gáti Oszkár továbbra sem áll(t) színpadra, de szervezőmunkájával felépített olyan előadássorozatot, amely nagy népszerűségnek örvend Győrben - fotó: Bertleff András

Gáti Oszkár továbbra sem áll(t) színpadra, de szervezőmunkájával felépített olyan előadássorozatot, amely nagy népszerűségnek örvend Győrben - fotó: Bertleff András

A Menház Színpadról ide kattintva olvashatnak, a Facebook-oldalát pedig itt tekinthetik meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!