Győr és környéke

2019.06.07. 09:00

Ön tudja, mennyibe fog fájni a foga?

A győri közgyűlés legutóbbi ülésén döntöttek a térítési díj ellenében igénybe vehető fogorvosi szolgáltatások árairól. Mi ezeket összevetettük a magánpraxisok átlagos díjaival.

Sudár Ágnes

 Törvény szabályozza, melyek azok az ellátások, amelyekre (érvényes biztosítással) térítésmentesen jogosultak vagyunk; s melyek azok, amelyeket részleges fizetés mellett vehetünk igénybe. Arról is kormányrendelet rendelkezik, hogy az önkormányzatoknak kell dönteniük a térítési díjakról. Győr ezt most megtette, de előtte – szólt a közgyűlési előterjesztés – egyeztettek a szakmával, s az ő javaslatuk alapján határozták meg az árakat. 

 A fogászati kezeléseknél a két szféránál azért szétnyílik az olló - hol jobban, hol kevésbé. Fotó: Illusztráció

A fogászati kezeléseknél a két szféránál azért szétnyílik az olló – hol jobban, hol kevésbé. Fotó: Illusztráció

Mindjárt jönnek a pontos összegek, amelyek július 1-jétől érvényesek, de előtte még fontos tisztázni: a győri önkormányzat 2003-tól önként vállalt feladatként biztosítja a megyeszékhely és környéke lakosai számára a fogászati röntgen ellátást. Ez széles kört fed le: 99 település mintegy 250 ezer állampolgára érintett. A feladatot heti 90 órában, három praxisban, három szakképzett asszisztens végzi – ők évi 10 ezer beteget látnak el, s 20 ezer felvételt készítenek. 

 

 A röntgenfelvételek 2018 novemberéig analóg eljárással, filmre készültek. A világ azonban már előbbre jár, s az önkormányzat is úgy döntött, hogy 20 millió forintos támogatással egy CT-készülék vásárlásába beszáll. Ez a készülék digitális eljárásra is képes. Az önkormányzat tavaly novemberben döntött a 2019. január 1-jétől alkalmazandó fogorvosi díjakról, de az a határozat nem tartalmazta (még nem tartalmazhatta) a CT-készülékkel végezhető felvételek térítéses díjait. Most ez történt meg. 

 

 Ennek apropóján azonban megnéztük, hogy ezek a díjak hogyan viszonyulnak a magánszféra átlagos (hangsúlyozzuk: átlagos, tehát tájékoztató jellegű) áraihoz. A fogászati ellátások felsorolásánál zárójelben látják majd a versenyszféra árait, előtte pedig az önkormányzat által elfogadott díjakat. Sürgősségi ellátás keretébe nem tartozó fogeltávolítás (foghúzás): 4 ezer forint (6–10 ezer). Fog restaurálása csap- és tömőanyag felhasználásával: 15 ezer (20–30 ezer). Korona, híd eltávolítása horgonykoronánként: 3 ezer (2–3 ezer). 

 

A most következő négy ellátási formánál tudni kell, hogy az összegekhez hozzájön még a technikusi díj. Az árat nagyban befolyásolja a felhasznált anyagok és eszközök minősége is, így lehetnek nagyobb különbségek a végösszegnél. De azért lássuk: korona készítése: 20 ezer (20–30 ezer). Teljes és részleges fogsor készítése akrilát alaplemezzel, állcsontonként: 46 ezer (50–80 ezer). Részleges fogsorkészítés fém alaplemezzel, állcsontonként: 56 ezer (50–70 ezer). Fogsorjavítás: 5200 forint (4–6 ezer). 

 

 Végül pedig a röntgenek: intraorális felvétel: 1500 forint (2–3 ezer). Panorámaröntgen: 4500 forint (5–6 ezer). CT-felvétel egy fogról: 7 ezer (12 ezer). CT-felvétel egy állcsontról: 10 ezer (15 ezer). CT-felvétel mindkét állcsontról: 15 ezer (20 ezer). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!