Győr és környéke

2015.09.07. 17:10

Olcsóbban megússzuk, ha Ausztriában bírságol meg a rendőr, mint itthon

Összegyűjtöttük a leggyakoribb szabálysértések itthoni tarifáját, és a traffipaxos méréseket övező közhiedelmeket is körül jártuk.

Szeghalmi Balázs


Szeptember 24.


Ahogy szeptember elején megírtuk, portálunk megkérdezte az ORFK sajtóosztályát a magyarországi közlekedési bírságokról.


Nos, több mint két hét elteltével pontos számok, a gyakorlatban használt büntetési tételek helyett szinte értelmezhetetlen jogi szöveget kaptunk válaszként. Pedig szükség volna tiszta vizet önteni a pohárba: Magyarországon számos közhiedelem övezi a traffipaxos méréseket.


Traffipaxos képek: 35, 55, 95, 135 km/óra a határ


Ha az autós akárcsak 1 km/órával átlépi a megengedett sebességhatárt és melegében lefülelik, akkor a rendőrok helyszíni bírságot szabnak ki. Utóbbi összege 5 és 50 ezer forint között mozoghat.


Ha a járművezető a vétséget a helyszínen nem ismeri el, szabálysértési eljárást fognak vele szemben kezdeményezni a rendőrök, ami után akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot róhatnak ki.


Ha nem állítják meg a rendőrök, a postázott traffipaxos képeknél kicsit kitolják a sebességhatárt. A Kisalföld megbízható forrásból úgy értesült, hogy a rendőrök 5 km/órát adnak hozzá a megengedett sebességhez. Vagyis 35, 55, 95, 135 km/óra a limit, ennyire kalibrálják a mérőkészülékeket.


A közigazgatási bírságok mértékét sebességtúllépés esetén itthon három nagy részre oszthatjuk: 50 km/óra sebességig, 50 km/óra felett 100 km/óra sebességig és 100 km/óra sebesség felett. A legalacsonyabb büntetési tétel 30 ezer, a felső plafon 300 ezer forint.


Aki lakott területen a megengedett sebességhatárt plusz 30–45 km/órával átlépi, 60 ezer forintja bánhatja.



 

Vigyázat! Drága fotók készülnek - fotóillusztráció: Mészáros Mátyás

Vigyázat! Drága fotók készülnek - fotóillusztráció: Mészáros Mátyás



Telefonálás 30 ezer, rossz irány 50 ezer forintért


A piroson áthajtásért itthon 50 ezer forintot kell fizetni. Ezt az összeget 2012-ben felezték meg, előtte 100 ezer forintba került egy-egy "lazán vett" piros lámpa.


Bekapcsolt biztonsági öv nélküli vezetésért 10 és 20 ezer forint közötti összegről állítanak ki csekket a rendőrök. Utóbbi attól függ, hogy lakott területen belül vagy autópályán nem köti be magát a sofőr és/vagy utasai. Záróvonal átlépéséért, hangosító nélküli telefonálásáért egyaránt 30 ezer forint a büntetési összeg.


Kötelező haladási irány megszegéséért mélyen zsebébe kell nyúlnia (50 ezer forint) a szabálytalankodóknak. Utóbbira jó példa az emlékezetes májusi győri eset.


Az összegzést nem nehéz levonni: jobban jár, akit Ausztriában "csípnek nyakon" a rendőrök, mint itthon, s akkor az átlagfizetések közötti különbségeket nem ecseteltük.


Győr-Moson-Sopron megyében 76 millió forintot tesz ki a szabálysértési eljárásban kiszabott bírságok összege  


"Az elmúlt évben a rendőrség 475 508 esetben alkalmazott helyszíni bírságot  4 196 174 ezer forint összértékben, szabálysértési eljárásban pedig 60 223 fővel szemben 1 614 622 ezer forint pénzbírságot szabott ki.


Győr-Moson-Sopron Megye vonatkozásában szabálysértési eljárás során 76 millió forint összértékben közel 4600 főt kötelezett a hatóság pénzbírság megfizetésére. Helyszíni bírság tekintetében megyei bontás nem áll rendelkezésre" - válaszolta kérdésünkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata.


Olvasván a számokat, jól teszik, ha betartják a szabályokat.

Korábban


Nem állt meg teljesen Ausztriában a stoptáblánál: 76 eurója bánta - Vigyázat! Egyre szigorúbban büntetnek az osztrák rendőrök a közlekedési szabálysértésekért.


Ausztriában az utóbbi hónapokban több újságcikk is megjelent arról, hogy nyugati szomszédunknál sem mérlegelnek már a rendőrök a közlekedési bírságok kiszabásánál, vagyis a sógoroknál is életbe lépett a zéró tolerancia.


Az osztrák rendőrök az apró hibákra is utaznak, s szívesen elbújnak


A legutóbb a kurier.at több olvasója panaszkodott a rendőrségi szigor miatt. Az esetek közül leginkább talán az verte ki a biztosítékot, amikor az egyik autós nem állt meg teljesen a stoptáblánál, mire a lesben álló rendőrök rögtön megállították. A stoptáblát figyelmen kívül hagyó sofőrnek 76 euróról állítottak ki csekket a rendőrök. A büntetés - még az osztrák életszínvonalat figyelembe véve is - meglehetősen borsos.

A zéró toleranciához Magyarországon már évek óta hozzászokó autósoknak a tanulság egyértelmű: Ausztriában is érdemes betartani a közlekedési szabályokat, hisz sokba kerülhet egy-egy megfontolatlan (bal)lépés. A kurier.at cikkéből egyébként kiderül: a nagyobb szigort az osztrák rendőrség elismeri. Ráadásul azt sem rejtik véka alá, hogy az apróbb hibákat is figyelik. Nem ritkán úgy, hogy elbújnak egy-egy fa vagy ház mögé.

 

Bekeményítettek az osztrák rendőrök: érdemes betartani a szabályokat! Fotó: Kisalföld-archívum


30 eurótól 50-ig: íme, büntetési tételek!


A jelenleg érvényes osztrák jogszabályok értelmében egy-egy közlekedési szabálysértésnek a következő a büntetési tétele: gyorshajtás +40 km/h-ig 90 euró, gyorshajtás +30 km/h-ig 50 euró, gyorshajtás +20 km/h-ig 30 euró, piroson áthajtás 70 euró, bekapcsolt biztonsági öv nélküli vezetés 50 euró, záróvonal átlépése 50 euró, egyirányú utcába behajtás szembeforgalommal 50 euró, jogosítvány nélküli vezetés (van, csak otthon maradt) 30 euró, nem hagy utat dugóban a mentőnek 50 euró. A Kurier adatai jó kiindulópontnak tekinthetők, de a teljes képhez hozzá kell tenni: Ausztriában sávosan változik a bírságok ára. Az sem mindegy, hogy a helyszínen rendezi az autós a bírságot vagy elegendő pénz hiányában később, csekken.

A szóban forgó "tarifákat" szeretnénk összehasonlítani a magyar büntetési tételekkel. Amint válaszol megkeresésünkre az ORFK sajtóosztálya, természetesen frissítjük cikkünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!