Győr és környéke

2016.12.22. 12:45

Nyolc csillogó szempár várja a karácsonyt a kisbajcsi családban

˝Szerényen, de szeretetben˝ - így telik majd az idei karácsony a nyolc gyereket nevelő kisbajcsi Kamocsai Attilánál és párjánál, Molnár Ildikónál. A kétszobás házban mindenki várja már az ünnepet. ,,Apróbb dolgokkal lepjük meg őket, a gyerekek örülnek neki, nem nagyra vágyók" - mondták a szülők.

Cséfalvay Attila


„Kemény feladat nyolc gyereket nevelni, de imádjuk őket" – jelentette ki a családfő, aki a helyi téeszben dolgozik. Ha nincs pihenőnapja, mindig éjszakára jár munkába. Ildikó Győrben élt, amikor megismerkedtek Attilával, első gyermekük, Benji 2004-ben született, egy évre rá az asszony kiköltözött Kisbajcsra. „Nem gondoltuk akkor még, hogy nyolc gyermekünk lesz, nem terveztünk tudatosan, így alakult" – mondták. Benji után sorra születtek a gyerekek: a mostanra 10 éves Milán, a kilencéves Gergő, a hatesztendős Kristóf, a négyéves Dzsenifer, a háromesztendős Márió, a kétéves Zalán és a kilenc hónapos Ramóna. A családfő azért „látott már" nagy családot, édesanyjáék tizenketten, édesapjáék hatan voltak testvérek. 

Gyerekzsivajjal teli - Attila és Ildikó nyolc gyermekével együtt szeretetteljes ünnepet remél.

Gyerekzsivajjal teli – Attila és Ildikó nyolc gyermekével együtt szeretetteljes ünnepet remél.

A kisbajcsi házban szerény körülmények között, két szobában laknak. Az egyikben a szülők a négy legkisebb gyermekkel, a másikban a négy nagyobb fiú. Szűkösen, de kijönnek a havi bevételből, s a logisztika sem egyszerű a mindennapokban. 


„Reggel hatkor érkezem haza a munkából, akkor felkeltem az iskolásokat. Felöltöznek, elkészítik maguknak a tízórait, édesanyjuk átkíséri őket itt a kis hídon, majd onnan maguk mennek iskolába. Ezután jönnek az ovisok, akiket anyukájuk visz, addig én vigyázok a kicsikre. Ha hazaért Ildikó, akkor tudok lefeküdni aludni" – mesélte a napi beosztást Kamocsai Attila. „Nem egyszerű az életünk, de szeretetben élünk a kis otthonunkban" – teszi hozzá párja. Kérdésünkre, hogy terveznek-e még gyereket, egyszerre válaszolnak: nem. 


A nagyobb gyerekek besegítenek a házimunkába is és figyelnek a kicsikre. Mind a nyolcan várják már a karácsonyt. „Apróbb dolgokkal lepjük meg őket, a gyerekek örülnek neki, nem nagyra vágyók, nem harmincezer forintos ajándékokban bíznak" – mondták a szülők.


Az ajándékozást idén kicsit előbbre kell hozniuk, szenteste ugyanis este nyolcra dolgozni megy Attila. „A nagyok ajándékára a nevüket írjuk, a kisebbekére pedig az ovis jelüket. Bejglit sütünk, a karácsonyfát már megvettük, 24-én díszítjük fel. Szerényen, de szeretetben telnek majd az ünnepek." Ebben segít nekik a Lapcom Média Alapítvány támogatása, olvasóink segítségét vittük el a kisbajcsi családnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!