Győr és környéke

2019.05.27. 11:38

Nyílt nap - A győri Petz-kórház is megmutatja a betegellátás helyszíneit

A sürgősségi betegellátás világnapján (hétfőn) öt magyar kórház sürgősségi osztálya vállalta, hogy a sajtónak és a civileknek is megmutatja, milyen az SBO valódi működése. A győri Petz-kórház az egyik.

Sudár Ágnes

Új dátummal ismerkedhetünk meg: a sürgősségi orvostan európai napja – 2019. május 27. A cél az, hogy „az emberek figyelmét felhívják arra, mindenhol a világon szükség van jól szervezett, felkészült és felszerelt sürgősségi ellátórendszerre, melynek segítségével bármilyen sürgős, potenciális egészségkárosodást vagy halált okozó helyzetben növelhetjük a túlélési arányt és csökkenthetjük a rokkantságot".


A hazai sürgősségi ellátórendszer rendre akkor kerül a sajtóhírekbe, amikor probléma adódik. A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság is célul tűzte ki, hogy „ezen a napon rendezvényekkel közelebb vigyük a társadalomhoz szakmánkat, bemutatva, hogy mit is csinálunk »az ajtó mögött«".

Illusztráció

Öt hazai kórházban nyílik erre lehetőség; a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház sürgősségi osztálya hétfő dél-

előtt 8 és 10 óra között szervezett nyílt napot. Várják az érdeklődőket, de nagy tömeget nyilván nem tudnak fogadni, hisz közben zajlik természetesen a betegellátás is.


A résztvevőknek bemutatják az osztályt, felkeresik az ellátási állomásokat: a radiológiát, a központi labort; végigvezetik őket a diszpécserpulttól a triázson át a vizsgáló-fektetőig, érzékeltetve, hogy a betegellátás kapcsán milyen részműveletek vannak, ennek időfaktora hogyan alakul. Bemutatják, miért fontos, hogy bármilyen sürgős, potenciális egészségkárosodást vagy halált okozó helyzetben célzott ellátást kapjanak a betegek – mindezt egy osztályon koncentrálva.


Így fogalmaznak:

Szeretnénk kaput nyitni az emberek felé, lerombolni a tévhiteket, meg-

erősíteni a szakmai tényeket és megmutatni azt a sokszínű munkát, ami a sikeres ellátás feltétele a sürgősségi osztályokon."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!