Győr és környéke

2019.05.15. 16:50

Nyakunkon a diákmunka főszezonja - Hol és mennyiért dolgoznak szívesen a térségben?

Népszerűnek számít az adminisztratív, az árufeltöltő, a vendéglátós és gyári munkák többsége, amiket nyáron szinte dupla annyi diák vállal el, mint az év többi részében.

Ihász Nóra

"Május elejével kezd beindulni a nyári diákmunkák iránti nagyobb érdeklődés. Lassan vége a tanévnek, a legnagyobb dömping majd az utolsó tanítási nap után lesz" - mondja Sarkadyné Pápai Beatrix, a Pannon-Work mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetője.


Mint megtudtuk, sokkal több - körülbelül dupla annyi - azoknak a tanulóknak a száma, akik csak nyáron szeretnének dolgozni, mint akik egész évben. Ők szinte mindig valamilyen konkrét dologra gyűjtenek pénzt: fesztiválra vagy épp egy új mobiltelefonra.

 

Július és augusztus eleje tekinthető a legsűrűbb időszaknak, de tavaly például az egész augusztus szinte ugyanolyan sűrű volt, mint a július. Mindenki adminisztratív munkát szeretne vállalni, de ezeket a pozíciókat hamar betöltik. Az árufeltöltő munkákat is sokan kedvelik, ugyanakkor vendéglátóipari és gyári pozícióink is vannak, ezek is kelendőek.


Ami az órabért illeti, már a diákok sem mennek el minimálbérért dolgozni, az 1000-1200 forint jellemző átlag órabérként, egyre kevesebb a 900 forint körüli.

Gregosits Dalma, a Széchenyi Egyetem másodéves környezetmérnök hallgatója már a középiskolában is kipróbálta magát diákmunkásként. Irodai munkát idén májusban vállalt először, de többféle feladatba belekóstolt már.

Gregosits​ Dalma, a Széchenyi Egyetem másodéves környezetmérnök hallgatója már a középiskolában is kipróbálta magát diákmunkásként. Irodai munkát idén májusban vállalt először, de többféle feladatba belekóstolt már. "Az egyetemi órarend mellett jobban be tudom osztani az időmet. Elsődlegesen az albérletet finanszírozom a diákmunkából". Fotó: Mészáros Mátyás

És hogy mivel gazdagodnak, mit tanulnak a diákmunka során a fiatalok? Sarkadyné Pápai Beatrix szerint legfőképp felelősségteljességet, hiszen be kell menni, el kell végezni az elvállalt munkát.

 

Valamilyen szinten az életre készít fel. Itt nincs lógás.

 

A képzettséget nem igénylő, gyors betanítással végezhető munkák jellemző nettó órabére 800-1000 forint körül van.


Az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakornoki munkák esetében IT, mérnöki és pénzügyi területeken nem ritkán 1300-1500 forintos órabérekkel is találkozhatnak a munkát kereső diákok.


A nyelvismeretet, vagy speciális tudást igénylő munkáknál 1000-1300 forint között alakult az órabér - közölte az iskolaszövetkezeteket tömörítő Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége május 2-án az MTI-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!