Győr és környéke

2014.10.22. 17:55

November 9-én mérkőzik meg újra egymással Bárány István és Morvay László

A bőnyi és harkai választási ügyet lezárta a Győri Ítélőtábla.

kisalfold.hu

 
Csütörtök, 18.09

"A Bárány István önkormányzati képviselőjelölt felülvizsgálati kérelme alapján eljáró ítélőtábla  a tegnap meghozott végzésével a területi választási bizottság határozatát megváltoztatva a választás eredményét megsemmisítette és a 024 számú szavazókörben elrendelte az önkormányzati képviselő választás megismétlését.

A mai nap meghozott végzésével az ítélőtábla a választás megismétlését elrendelő végzését a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 7. §-a alapján hivatalból  kiegészítette, és a 024. számú szavazókörben a megismételt szavazás időpontját 2014. november 9. napjára, vasárnapra tűzte ki" -  közölte dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője.

Korábban

A Bárány István felülvizsgálati kérelme alapján eljáró ítélőtábla szerdán meghozott végzésével a területi választási bizottság határozatát megváltoztatva a választás eredményét megsemmisítette és a 024 számú szavazókörben elrendelte az önkormányzati képviselő választás megismétlését. A 025 számú szavazókörben – a területi választási bizottság határozatától eltérően – a Morvay Lászlóra leadott érvényes szavazatok számát 162, a Bárány Istvánra leadott érvényes szavazatok számát 236 szavazatban állapította meg.

Az ítélőtábla  végzése indokolásában megállapította, hogy a területi választási bizottság határozatában a  024 szavazókör esetében feltüntetett 3 érvénytelen szavazólap az urnában – az ott lévő szavazólapok átvizsgálása után -  nem található.

Emiatt abban sem lehet állást foglalni, hogy a területi választási bizottság helyesen nyilvánította-e azokat érvénytelennek; és esetleges érvényességük esetén a szavazatok melyik jelölt javára vehetőek figyelembe. Erre figyelemmel ebben a szavazókörben a szavazás eredménye nem állapítható meg.

Az ítélőtábla a 025 szavazókört illetően nem tartotta indokoltnak a szavazatszámláló bizottság tagjai meghallgatását arra nézve, hogy a helyi választási bizottság eljárása során miért nem volt észlelhető a területi választási bizottság által feltárt azon 3 érvénytelen szavazat, ahol a szavazólapokon két szavazat is szerepelt.

Az ítélőtáblai végzéssel szemben rendes bírósági úton további jogorvoslatnak nincs helye. A határozattal szemben három napon belül az Alkotmánybírósághoz alkotmányjogi panasz terjeszthető elő.

Előzmény:
A helyi választási bizottság határozatában a győri 04-es választókerületben az önkormányzati képviselőválasztás eredményét megállapítva megválasztott képviselőnek Bárány Istvánt (1196 szavazat) határozta meg, aki egy szavazattal előzte meg Morvay Lászlót (1195 szavazat).

Ezen határozattal szemben Morvay László képviselőjelölt által előterjesztett fellebbezés folytán eljáró területi választási bizottság  a helyi választási bizottság határozatát megváltoztatta, és Morvay László képviselőjelöltre leadott érvényes szavazatok számát 1195 – míg a Bárány István képviselőjelöltre leadott szavazatok számát 1192 db szavazatban állapította meg.

Spaller Erika önkormányzati képviselőjelölt a helyi választási bizottság Harka községi választókerülete választási eredményt megállapító döntésével szemben előterjesztett fellebbezésének helyt adva a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság a helyi választási bizottság határozatát megváltoztatta.

A területi választási bizottság Spaller Erika jelöltre leadott szavazatok számát 224-ben határozta meg, mellyel megválasztott önkormányzati képviselő lett. A területi választási bizottság határozata ellen a szintén képviselőjelölt Holyevác László terjesztett elő bírósági felülvizsgálati kérelmet, kérve annak megváltoztatását. Az ítélőtábla végzésével a területi választási bizottság határozatát helybenhagyta - közölte dr. Ferenczy Tamás a Győri Ítélőtábla szóvivője.

Az ítélőtábla mindkét harkai szavazókör urnájában elhelyezett szavazólapokat megvizsgálta, azokban egyaránt 8-8 darab érvénytelen szavazatot talált. A két szavazókörben Holyevác Lászlóra 223 darab, míg Spaller Erikára 224 darab érvényes szavazat érkezett azzal együtt is, hogy a felülvizsgálati kérelemben kiemelt - lehetségesnél eggyel több szavazatot tartalmazó - szavazólap érvénytelen.

A bőnyi esetben Szabó Csaba polgármesterjelölt fellebbezése alapján járt el a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság, amikor a helyi választási bizottság Bőny községi választókerülete polgármester-választás eredményét megállapító határozatát helybenhagyta.

E szerint dr. Muraközi László polgármester-jelölt 431, míg a kérelmező Szabó Csaba 430 szavazatot kapott. A területi választási bizottság határozata ellen Szabó Csaba terjesztett elő bírósági felülvizsgálati kérelmet, kérve annak megváltoztatását és a szavazás megismétlését.

Az ítélőtábla a keddi nap kelt végzésével a területi választási bizottság határozatát helybenhagyta. Az ítélőtábla mindhárom bőnyi szavazókör urnájában elhelyezett szavazólapokat újraszámolta, megvizsgálta, és megállapította, hogy a polgármester jelöltekre leadott érvényes szavazatok száma azonos a választási bizottságok által megállapított szavazatszámmal.

Az ítélőtáblai döntéssel szemben rendes bírósági úton további jogorvoslatnak nincs helye. A határozattal szemben három napon belül az Alkotmánybírósághoz alkotmányjogi panasz terjeszthető elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!