Győr és környéke

2017.01.28. 08:00

Női szakasz őrzi a falut Nagybajcson - fotók

"Jót tesz a közösségnek a változatosság, a nők és a férfiak másképp gondolkodnak" - mondja Teilinger Imre, a nagybajcsi polgárőrség vezetője. A faluban együtt őrködik az óvó néni és volt óvodása, csak ő az ifjúsági tagozatban.

Kamocsai Rita

Reggel gyerekeket hoznak, délután visznek haza a Napsugár Óvodából és Bölcsődéből Nagybajcson, napközben pedig előfordul, hogy a polgárőrséget keresik ott. A hét dolgozóból (óvónő, dajka és gondozó) ugyanis öten polgárőrök, bár most egyikük éppen otthon van a kisbabájával. 

Az egyetlen óvó bácsi is polgárőr, csak a saját falujában 

Nem kímélik a női polgárőröket Nagybajcson, voltak őrködni, járnak továbbképzésekre, és amikor a vezető nem ér rá, ők képviselik a falut a szakmai megbeszéléseken. Számítottak rájuk a 2013-as árvíznél és ugyanabban az évben a március 15-i nagy havazás idején, szendvicseket vittek az utakon  ragadt autósoknak.

"Szinte mindenki ismer minket a faluban és a munkánkból adódóan a szülőkkel napi kapcsolatban vagyunk. Így bátran meg mernek minket szólítani az utcán, a boltban, felhívnak telefonon vagy keresnek az óvodában. Volt már rá példa, hogy becsöngetett hozzánk egy idős néni, hogy idegen alakokat látott a faluban járni. Napközben mi nem mehetünk ki az oviból, de ilyenkor jelezzük a bejelentést a kollégáknak" – mondja Teilinger Imréné, a női tagozat tagja, a nagybajcsi polgárőrség vezetőjének felesége.

A legfélelmetesebb feladat

A csapat 2010-es megalakulásakor a tizenhét tagból kilenc nő volt és azóta még két lánnyal bővült a csapat. "Több fiatal lány is csatlakozott hozzánk, őket is igyekszünk egyre jobban bevonni. Az ifjúsági tagozat sem unatkozik, ők például az időseknek vittek meleg ételt a nagy hidegek alatt. Vannak köztük olyan fiúk és lányok, akik még hozzám jártak óvodába" – meséli Teilinger Imréné.

"A legfélelmetesebb feladatunk az árvízkor volt. Akkor az otthonainkért is aggódtunk. Homokzsákoztunk, ételt osztottunk, és amikor lezárták a falut, s csak a helyiek jöhettek be, nekünk kellett a forgalmat irányítani. A legnehezebb az volt, amikor körbe kellett járnunk a házakat és mindenkit megkérdezni, hova tudna elmenni. Érkeztek a buszok, amelyek elszállították volna a lakosokat, meg kellett szerveznünk a menekülést" – eleveníti fel Teilinger Imréné, aki azt is elmeséli, előfordult már, hogy eltűnt egy idős bácsi a faluból és láncban haladva kutatták át érte az erdőt. Máskor egy biciklijével eltévedt fiút kellett megkeresniük.

 

A nagybajcsi női szakasz


Kreatív hölgyek

"Évekkel ezelőtt táncot oktattunk Nagybajcson a feleségemmel, én női focit is tartottam. Akkor megismerkedtünk egy remek társasággal, és úgy éreztük, szükségük van ezeknek a fiataloknak egy közösségre, hogy ne egyedül járjanak bulizni. Így sokkal nehezebben válhatnak áldozatokká. Ezek a hölgyek, akikkel akkor jóban lettünk, most velünk együtt polgárőrök. Ebben a feladatkörünkben is fontos számunkra, hogy átadjuk ezt a mentalitást a fiataloknak, közösséget szervezzünk nekik, amiben biztonságban lehetnek" – veszi át a szót Teilinger Imre, aki azt is elmeséli, a már említett tavaszi havazáskor a női tagozat elindított a Facebookon egy kezdeményezést az úton elakadtak segítésére, amihez rengetegen csatlakoztak.

"Több környékbeli település polgárőr-egyesületét biztattam már, hogy minél több nőt vegyenek fel. Nagyon vidám társaság jött így össze, és jó, hogy többféle módon gondolkodunk. A hölgy tagok új ötletekkel, kreatív megoldásokkal állnak elő. És a papírmunkát is mindig megcsinálják" – nevet fel végül a férj, s szavait alátámasztandó még hozzáteszi, a női tagozat már szervezi a január 30-i véradást a nagybajcsi faluházba.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!