Győr és környéke

2014.10.06. 14:40

Nézze meg videón a felújított a Baross hidat!

Október 13-től újra nyílik a Baross híd, de a forgalmi rend visszaalakítása ütemezetten fog folyni. Vagyis hétfőn ismét érdemes kicsit korábban munkába, iskolába indulni. Fotók.

Szeghalmi Balázs





Péntek, 7.15 - Hétfőn az első buszok indulásakor lesz újra miénk a Baross híd


Videó: Cseh Róbert

17.37 - A Baross hídon átlagosan naponta 18 ezer egységjármű halad át

"Engedélyezte a Baross híd ideiglenes forgalomba helyezését a Nemzeti Közlekedési Hatóság hétfőtől" - kezdte Nacsa Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei hídmérnöke.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy hétfő hajnalban az első menetrend szerinti buszok indulásakor már biztosan újra közlekedhetnek az autósok, a kerékpárosok, valamint a gyalogosok a nettó 1,1 milliárd forintból felújított hídon.

"Pár olyan kiegészítő munka befejezése van hátra a hídon, amely nem befolyásolja a közlekedést, többek közt a hd oldalán, ill. a támaszokon klinkertégla burkolat felhelyezése, más helyeken pedig bevonatok képzése. Még a héten a kerékpárút egy szakasza figyelemfelhívó vörös színű, csúszásmenetesítő műgyantás felületet kap a belvárosi oldalon.

Ezen kívül az ideiglenes forgalomba helyezés feltétele, hogy a Baross híd lezárásáról információt adó összes táblát leszereljék.

A felújításnak köszönhetően statikailag több emberöltőn jól fogja bírni a híd a terhelést, míg az aszfalt rétegnek legalább 15 évig ki kell tartania.

Itt kell megjegyezni: a Baross hídon átlagosan naponta 18 ezer egységjármű halad át, vagyis meglehetősen nagy terhelésnek van kitéve" - magyarázta Nacsa Tamás.

16.05 - Az idei év legnagyobb és legjelentősebb országos hídfelújítási munkája Győrben volt

Portálunk információi szerint hétfő hajnalban, az első buszok indulásakor vehetik újra birtokba a közlekedők a május 5-én lezárt hidat.

"A 82-es számú főúton található győri Baross Gábor vasút feletti híd felújításának munkálatai a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából május elején kezdődtek el. A kivitelezőknek a felújítási munkákat november 15-ig kell teljes körűen befejezni.

A beruházás szerencsére végig az ütemterveknek megfelelő haladt, így lehetségessé vált, hogy a 2014. október 9-én, csütörtökön, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal tartott közös helyszíni szemle alapján a hidat ideiglenesen forgalomba helyezzék a szakemberek.


Fotók: Cseh Róbert


A kivitelező konzorcium még kisebb beavatkozások végez a hét folyamán, ezt követően 2014. október 13-tól, vagyis hétfőtől mind a gyalogos, mind a közúti forgalom újra használatba veheti a műtárgyat.

A híd alatt, illetve annak környezetében az utolsó simításokat és munkafolyamatokat a következő hetekben még elvégzik a szakemberek, amelyek komolyabb mértékben már nem fogják zavarni a forgalmat, de kisebb, időszakos korlátozásokra még számíthatnak a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezúton szeretné megköszönni a közlekedők türelmét és megértését, amelyet a felújítás során tanúsítottak, ezzel is segítve az idei legnagyobb és legjelentősebb országos hídfelújítási beruházást" - közölte portálunkkal Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. 

12.30

Cikkünket folyamatosan frissítjük: hamarosan információkat közlünk az új győri buszmenetrendről, illetve videófelvételt a zöld lámpát kapott Baross hídról. Érdemes tehát később is kattintani az anyagra! 

Csütörtök, 12.22 - Újra nyílik a Baross híd

"A Baross-híd műszaki átadása és az ideiglenes forgalomba helyezési eljárásának lezárásával újra birtokba vehető lesz a Baross híd október 13-tól.

Hétfőn megnyitják a Baross hidat Győrben


A híd megnyitásával újra lehet autóbusszal, személyautóval, gyalogosan és - az úttesten - kerékpározni" - kezdte Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

Pénteken kétirányban már járható lesz a Révai utca a Baross-híd alatt

Fontos tudni valók a híd nyitásához, hiszen nem csupán egy közlekedési kapcsolat újra nyitásáról van szó, hanem sok forgalmi rend visszaalakításáról.

Egy csomópontot és egy útszakaszt kivéve minden, a híd lezárásához kapcsolódóan bevezetett változás visszavonásra kerül, amit május 5-én bevezettek.

Pénteken kétirányban már járható lesz a Révai utca a Baross-híd alatt, a többi visszaalakítást vasárnap 16.00 órától tfő hajnal 04.00 óra között végzik el az alábbiak szerint:

- A Mészáros Lőrinc út - Eszperantó út csomópont két irányba lesz járható ismét, illetve a Nádor-aluljáróból nem lehet tfőtől jobbra kanyarodni a Csaba utca felé. Ne megszokásból közlekedjenek: a Nádor aluljáróból kihaladva Nádorváros felé a belső sáv ismét balra kanyarodó sáv lesz, a külső sáv pedig csak egyenes! A Nádor-aluljáró melletti szervizutat újra megnyitják a forgalom számára tfőtől, a megállási tilalmat tábla jelzi!

- A Baross-híd Eszperantó úti hídnyílása is újra mindkét irányban lesz járható megnövelt magasságkorlátozói értékekkel.

- A Bartók Béla út - Eszperantó út csomópont alá-és fölérendeltségi viszonya is visszaáll a régire: az Eszperantó út lesz a főirány.

- Az Eszperantó út és Zrínyi utca egyirányúsítását is feloldják a tvégén, a Zrínyi úton ideiglenes jelleggel kijelölt parkolókat - a kétirányú forgalom újraindítása miatt - megszüntetjük.

Jó tanács: tfőn induljanak picit előbb!

"A forgalmi rend visszaállítását úgy alakítják, hogy tfőn hajnalban a forgalom megindulhasson! Nagyon fontos: a forgalmi rend visszaalakítása több helyen az elsőbbségadási viszonyok megváltoztatását, új forgalmi sáv kiosztását jelenti. Kérjük, nagyon figyelmesen közlekedjenek!

A forgalmi rend visszaalakítása ütemezetten fog folyni, a következő tvégén áll vissza régi képéhez a Szigethy Attila út - Tihanyi Árpád út jelzőlámpás csomópont és a Hunyadi utca egyirányúsításának megfordítása is egy ttel később várható.

Ahogyan a lezáráskor, most a megnyitás miatt is javasoljuk azoknak, akik Nádorvárosban, illetve a Baross-híd környezetében közlekednek: tfőn induljanak picit előbb!" - zárta szavait Máthé-Tóth Péter.

Kedd

Ha minden jól alakul a csütörtöki hatósági szemlén, akkor hamarosan újra birtokba vehetik a hidat a közlekedők.

A kisalfold.hu információ szerint a híd felújításának összes főszereplője (Magyar Közút Nonprofit Zrt., Győri Útkezelő Szervezet, Kisalföld Volán és a kivitelező, KS-2013 Konzorcium) úgy készül, hogy csütörtökön engedélyezik a Baross híd ideiglenes forgalomba helyezését október közepétől.

Pár hiányosságot kell még pótolniuk a kivitelezőknek

Ha ez így történik, a közlekedés összes résztvevője (autók, buszok, kerékpárok, gyalogosok) előtt meg kívánják nyitni a közel 1,4 milliárd forintból felújított hidat.

A szeptemberi sikeres próbaterhelést követően a Baross híd ideiglenes forgalomba helyezési vizsgálata múlt héten kezdődött el, s most a héten befejeződhet. Úgy tudjuk, hogy az indító szemlén pár hiányosság pótlását, munkafolyamat befejezését rendelte el a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Ezek megoldásáról kell csütörtökig gondoskodniuk a kivitelezőknek.

Ha zöld lámpát kap a Baross híd, akkor az engedélyeztetés már csak a bürokrácia útvesztőiben akadhat el, mivel a forgalomba helyezési eljárások határideje munkánként változhat.


Az utolsó simításokat végzik a Baross hídon - fotók: Bertleff András


Új menetrend lép életbe a híd nyitásával

A híd nyitásával azonos időben új menetrend lép életbe a győri buszközlekedésben. Úgy tudjuk, ezt már el is készítették a Kisalföld Volán munkatársai. A változások nem csupán a Baross hidat érintik; több utaspanaszt, észrevételt próbálták orvosolni a szerkesztők az új menetrendben.

Győr egyik közlekedési ütőerének felújítása május 5-én kezdődött el - sokak meglepetésére a híd lezárása nagyobb közlekedési káoszt csak az őszi iskolakezdés idején okozott -, a munkálatok a híd teljes lezárás mellett zajlottak. Az eredeti tervek szerint november 15-ig dolgozhatnak a szakemberek a Baross hídon.

Azt azonban már az áprilisi sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a közlekedők - autósok, gyalogosok, kerékpárosok - várhatóan már néhány héttel korábban, azaz októberben használhatják a műtárgyat. A csütörtöki döntésről természetesen tájékoztatjuk Olvasóinkat.


Íme, a célegyenes

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!