Győr és környéke

2019.06.04. 17:40

Nemzeti összetartozás napja - Idős és fiatal egyaránt Trianonra emlékezett Nyúlon - fotók

Másik kézbe simul a kezünk - énekelte a győri Révai-gimnázium 620 tanulója kedden, egy időben a trianoni Magyarország területén élőkkel. Nyúlon is emlékeztek.

kisalfold.hu

Nem lehet feledni, nem, nem soha!

Őrlángok gyúlnak, össztüzek erősítik a hitet, hogy mi, magyarok összetartozunk – a világ minden pontján. [namelink name="Kara Ákos"] országgyűlési képviselő, államtitkár mindezt azon a rendezvényen mondta, amelyen idős és fiatal egyaránt Trianonra emlékezett, a nemzeti összetartozás napján. 

Nemzeti összetartozás napja - Idős és fiatal egyaránt Trianonra emlékezett Nyúlon. Fotók: H. Baranyai Edina


Kara a mérhetetlen igazságtalanság napjának nevezte a kilencvenkilenc évvel ezelőtt történteket, ˝amikor kiderült, hogy a győztes nagyhatalmak számára a nemzetek önrendelkezési joga nem jelent semmit˝. 


Mi magyarok megtanultuk – tette hozzá az államtitkár –, hogy Isten néha olyan terhet rak ránk, amit méltósággal és arányérzettel lehet elviselni. Kara Ákos emlékeztette az ünneplőket arra, hogy a nemzeti érdekeket nem volt, s nem is lesz soha könnyű érvényesíteni, de erről a szándékról lemondani sem szabad. 

Nemzeti összetartozás napja - Idős és fiatal egyaránt Trianonra emlékezett Nyúlon. Fotók: H. Baranyai Edina


 A Nyúlon nyolc évvel ezelőtt emelt emlékműnél a helyi kórus (iskolai és felnőtt) mellett hatodikos diákok adtak műsort, majd koszorúzás következett. Az idős emberek szemében elmorzsolt egy-egy könny nyomatékkal húzta alá a műsor során elhangzott, visszatérő mondatot: ˝szüleim nyelvét megőrzöm˝.  

 

Korábban írtuk:

A győri Révai-gimnázium diákjai is csatlakoztak a közös énekléshez

Másik kézbe simul a kezünk - énekelte a győri Révai-gimnázium 620 tanulója kedden délelőtt, egy időben a trianoni Magyarország területén élőkkel. A diákok arról beszéltek, ez a nap büszkeségre is okod ad, míg a tanárok arról, hogyan lehet élővé tenni Trianont.

 

Kilenc éve június 4-én tartjuk a nemzeti összetartozás napját. Akkor halotti csend honolt az országban; kedden 11 órakor a Kárpát-medence majdnem 200 pontján énekelték el egyszerre [namelink name="Szarka Tamás"], a Ghymes egyik alapítójának szerzeményét, a Kézfogást. A felvidéki Csilizradványtól a bácskai Zentáig, Hegykőtől Mezőörsig.

Nemzeti Összetartozás Napja - A győri Révai-gimnázium diákjai is csatlakoztak a közös énekléshez. Fotók: Mészáros Mátyás


A győri Révai-gimnázium is csatlakozott a kezdeményezéshez, 620 diák énekelt egyszerre - külön termekben-, köztük a Zenei Műhely kórusa [namelink name="Pálfalvi A. János"] vezetésével. Az ének-zene mestertanár régi barátja Szarka Tamásnak, az iskolai kórus tavaly karácsonykor fellépett a Ghymes győri koncertjén, közösen a Győri Balettel és az ETO-s kézis lányokkal. A dalt régóta tanítja diákjaink a maga írta énekkönyvből. „Gondoljatok arra, hogy most szerte a Kárpát-medencében így ülnek a magyarok, és várnak" – érzékeltette a gyerekekkel a helyzet drámaiságát az iskola dísztermében pár perccel a kezdés előtt Pálfalvi A. János.

 

„A dalt hallva könnybe lábad a szemem – avatott be minket érzéseibe a Szlovákiához csatolt Révkomáromban született [namelink name="Telekes Annamária"] igazgatóhelyettes. – Trianon feldolgozhatatlan trauma. Felvidéken született magyarként történelmet tanítva minden érzelmemet és családi emléket átadok a trianoni sokk ismertetésekor."

 

Tizenegykor aztán ütött az óra: felcsendült a Kézfogás. Nem egyszer, háromszor. „A magyarság szívbe menekül, úgyis jót talál..." – énekelték a refrént még utoljára a révaisok, majd elhalkult a szó, és maradt a csend.

Trianonra emlékeztek az Országzászló-emlékműnél Győrben

 

Fotó: Gulyás Attila

Fotó: Gulyás Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!