Győr és környéke

2018.05.15. 12:14

"Neki tüdőrákja volt, nekem egy évre rá tüdőbajom" - A kórházban ismerik a Győr-újvárosi családot

Betegségek sora sújtja Lakatos Ottót és feleségét, akiket a családsegítő is támogat, amivel csak lehet. A napokban használt bútorokat kapott az újvárosi házaspár, akik unokáikat is segítik, cserébe fiuk őket támogatja, s végül mindenki mindenkit.

Laczó Balázs

A szegényes házban nagy most a felfordulás, a kapott bútorok még az udvaron várnak, valami festés is folyik, barátok segítenek, Lakatosék felnőtt fia s négy unokája él itt.

A fiam segít minket, amióta ez a helyzet van, én nem tudok dolgozni, a tüdőmmel műtöttek. Amire csak gyógyszert lehet szedni, az nekünk megvan: a feleségem, én is cukorbetegek vagyunk, magas a vérnyomásunk. Neki tüdőrákja volt, nekem egy évre rá tüdőbajom. Nincs olyan osztály a kórházban, ahol ne ismernének név szerint, mindketten infúzióra járunk. A feleségem vérhígítót is szed, egy éve trombózisa volt, nem tudnak nála eret cserélni, s megmondták, hogy számítania kell a bénulásra vagy arra, hogy amputálás lesz a vége.

– A napokban is görcsben állt a kezem-lábam, azt hittem, itt a vége – veszi át a szót az asszony, aki kiteríti a gyógyszereket, mutatva, milyen súlyos a helyzet.

Lakatos Ottó és felesége az újvárosi ház udvarán, a pár egymást és az unokákat támogatja a kevés pénzből.

S hogy mindez sokba kerül, a Jóakarat hídja tudja ezt, s a történetében nem ők lesznek az elsők vagy az utolsók, akik az eszközkezelőnek fizetnek a bedőlt frankhitel miatt. A havi tízezer forinton felül tornyosul még a rezsi, de sajnos már hátralék formájában: tartoznak a vízért, a villanyért, a gázért.


– A vizet leszűkítették, ennyi engedményt a gyerekekre tekintettel el tudtunk érni. Sokkal tartozunk, és nagyon nehéz – a kevés nyugdíjból élünk mindannyian, meg a fiam keresetéből. Ő tart el, ahogy tud, segítjük egymást mindennel, a kevés nyugdíjjal is.


A család elsősorban a fürdőszobát, a konyhai mosogatót szeretné megcsinálni, s azt mondják, a Jóakarat hídjának támogatásából a csekkekre is jut. Ahol négy gyereknek kell enni, télen fűteni, mosdani, iskolába járni, ott a legjobb, amit tehetünk, hogy megadjuk a lehetőséget, bízva abban, hogy a pénz jó helyre kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!