Győr és környéke

2015.11.19. 14:23

Négyféle ízben készítik a Léda kecskesajtokat

Sajtkészítéssel foglalkozik Téten Sallai-Tóth Adél és családja. Ők készítik a Léda sajtokat és többek között a Dunakapu téri termelői piacon is találkozhatnak velük olvasóink.

Cs. Kovács Attila

A Kisalföld Piactér egy fiatal téti sajtkészítőt mutat be. Sallai-Tóth Adél Csermajorban, az Ujhelyi Imre tejipari szakközépiskolában végzett. Pályaválasztása tudatos volt, hiszen míg ő tanult, szülei létrehozták az otthoni feldolgozót.


A család mezőgazdasági termeléssel és kecsketartással foglalkozik évek óta. Sokáig csak a tejet értékesítették, mígnem a felvásárlónál ragadt a tejpénz. A szülők akkor döntöttek úgy, hogy amit megtermelnek, azt maguk dolgozzák fel. Adél tehát kitanulta a mesterséget és elkészült a kicsi üzem is. Időközben a családot nagy veszteség érte, a szülők elhunytak. A gazdaság irányítása és minden terhe Adélra, férjére és testvérére maradt. Termékeiket Léda márkanéven juttatják el a piacra. A Dunakapu téri termelői vásáron is rendszeresen kínálják készítményeiket.

 

 

– A csermajori iskolában tanultam meg a szakmám alapjait. Nemcsak azt, hogy melyik hozzávalóból mennyi kell az adott áruhoz, hanem sok mást is. A mesterség szeretetét, az elkészített termékek tiszteletét. Sajnálom, hogy egykori iskolám megszűnt és a tejes képzés teljesen megváltozott azóta. Miután Csermajorban végeztem, tudásomat rögtön otthoni gazdaságunkban kamatoztattam. Jelenleg százhetven kecskénk van, amiből körülbelül hatvan a fejősállomány. Férjemmel és bátyámmal közösen dolgozunk – mutatta be farmjukat Sallai-Tóth Adél. – Szinte az összes megtermelt tejet feldolgozzuk, minimális az a mennyiség, amit nyers tejként értékesítünk. Kísérleteztünk túróval, joghurtokkal, de azokra nem volt akkora igény, hogy érdemes legyen foglalkozni velük. Így maradt a sajtkészítés. Jelenleg négyféle ízben készítjük friss lágy sajtjainkat, illetve a félkemény sajtokat.


A jövőről szólva a kistermelő elmondta: szeretnének fejleszteni, az állományt növelni. A cél az, hogy jövőre elérjék a száz fejőskecskét. Úgy látják, a fogyasztók igénylik a kecsketejből készült termékeket. Ahhoz viszont, hogy a megnövekedett keresletet kielégíthessék, bővíteniük kell az állományt. Az értékesítéssel tehát nincs gondjuk. Együttműködnek egy komoly tejfeldolgozóval, helyben, a gazdaság mellett működtetnek üzletet, illetve a piacon is szívesen találkoznak fogyasztóikkal.


– A Dunakapu téri termelői vásár nagy lehetőség számunkra, igyekszünk élni vele – jegyezte meg Sallai-Tóth Adél. – Természetesen a november nyolcadiki rendezvényen is ott leszünk. Sokan céltudatosan keresnek már bennünket, mivel megkóstolták sajtjainkat és ízlett. Ennek nagyon örülök, hiszen a legjobb reklám a visszatérő vásárló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!