Győr és környéke

2019.09.05. 10:22

Négy nap játék, ismerkedés és buli - Győrben az egyetemen elrajtolt az idei Gólyahét

Bár a legtöbb iskolában már hétfőn becsengettek, a Széchenyi István Egyetemen az évnyitó még várat magára. A 0. szorgalmi hét ugyanis hagyományosan a gólyák fogadásáról szól Győrben: négy napos Gólyahét előzi meg a tanévkezdést. Az óvári ,,balekokkal" és a most érkezett külföldi hallgatókkal együtt közel ezer elsőéves népesíti be a campust ezekben a napokban, akik a szó átvitt és nagyon is konkrét értelmében jókedvűen ,,hangolnak" a szeptemberre.

Széchenyi-egyetem

„Ki a legnagyobb magyar?" „Széchenyi István a legnagyobb magyar!" – zeng a jól ismert kérdés-felelet a campus minden szegletében, szerdától szombatig. Tegnap elrajtolt a Gólyahét, az ősz egyik legfontosabb hallgatói eseménye, amelynek keretében mintegy 750 elsőéves ismerkedik meg egymással, az intézmény szabályaival és úgy általában az egyetemista élettel. Természetesen jókedvűen, oldott hangulatban – ahogy az egy ilyesmi rendezvényen dukál.


Mi is valójában a Gólyahét? Nehéz ezt megfogalmazni – még úgy is, hogy jelen sorok írója annak idején gólyaként, később felsőévesként, aztán szervezőként is megtapasztalta, mit is jelent mindez. Kapcsolatépítés, egyetemi gyorstalpaló, vetélkedés, bolondság és nagybetűs HANGULAT. Egy hosszúra nyúlt, játékos, vidám és elképesztően szórakoztató beavatási szertartás, amely identitást ad: itt válik az egyetem kapuján éppen csak átmerészkedő felvételizőből egyetemi polgár.

A Gólyahét életre szóló barátságok kezdete lehet. Fotó: Májer Csaba József


Röviden nézzük a programot, mi vár az újoncokra a héten!


A regisztrációt és a beköltözést követően a gólyák – beosztásuk szerint – különböző – durván 50 fős – csapatokhoz kerülnek, ahol felsőéves csapatvezetőik vigyázzák minden léptüket az esemény végéig. A szervezők igyekeztek úgy kialakítani ezeket a csapatokat, hogy lehetőleg minél több azonos képzésre járó hallgató kerüljön össze, ezzel is erősítve a szakon belüli összetartozást. Ide tartozik még, hogy a csapatok minden évben egy tematikát is kapnak, amelynek mentén csapatindulót írnak maguknak, jelmezeket készítenek és koreográfiát állítanak össze a záróvetélkedőre. Idén a Gólyahét a filmek és sorozatok jegyében telik, így az egyes csapatok karakterét olyan neves alkotások fémjelzik, mint például a Trónok harca, a Star Wars vagy a Keresztapa.


A csapatfoglalkozásokon túl a program tartalmaz „szakmai" (tehát informatív jellegű) és játékos elemeket is. Előbbiek közé tartozik Dr. Kovács Zsolt főigazgató előadása, amely során a hallgatók megismerhetik a legfontosabb rájuk vonatkozó szabályokat. Mindezen kívül az elsősök tájékoztatást kapnak a különböző juttatásokról (ösztöndíjakról, támogatásokról), a testnevelési és sportolási lehetőségekről, a DiákHitelről, valamint a HÖOK mentorprogramról is. A „szakfejtágítás" során pedig az egyes szakok hallgatói találkozhatnak oktatóikkal és a szakbizottságuk tagjaival, így első kézből értesülhetnek a képzésüket érintő legfontosabb tudnivalókról.

A Gólyahéten olyan dolgokat is látni a campuson, amit egyébként nem: itt például valaki autónak öltözött. Fotó: Horváth Márton

Ami pedig a játékokat illeti: a Gólyahét során különböző ügyességi és sportfeladatokban, továbbá egy állomáspontos vetélkedő keretein belül mérhetik össze tudásukat a különböző csapatok. Utóbbi a campus különböző helyszínein zajlik majd, ezáltal az egyetem területét is jobban megismerik az újonnan érkezettek.


A Gólyahetet minden évben a Hallgatói Önkormányzat szervezi, amelynek ez az esemény az egyik legnagyobb szabású rendezvénye – jelentőségét és komplexitását csak a tavaszi SZEN-nel lehet összemérni. Mint Maczkó Márton, a Gólyahét idei táborvezetője elmondta, az előkészületeket már áprilisban megkezdték.


„Május elején választottunk táborvezetőt, utána főszervezőket, végül csapatvezetőket. Minden pozícióra pályázni kellett, komoly kiválasztási procedúrán estek át a jelöltek. Csak csapatvezetőből 70 aspiráns volt, őket egyenként meghallgattuk és végül 30-an maradtak. A szervezőknél is túljelentkezés volt szerencsére. Az ő dolguk például a szemétszedés, őrködés, segítség a regisztrációnál, pakolás és így tovább. A nyáron két tréninget is szerveztünk az összes segítőnek, hogy egy összeszokott csapattal tudjuk fogadni a gólyákat" – ecsetelte az esemény hátterét Márton, aki egyébként az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar kari HÖK elnöke is egyben.

A csoportfotó az esemény megnyitója után készült a Városi-Egyetemi Csarnokban. Fotó: Májer Csaba József

Márton elmondta, hogy a Gólyahétre 750 gólya jelentkezhetett, a helyek órákon belül elfogytak. Az elsősokon kívül több, mint 200 senior, 120 frissen érkezett külföldi hallgató és 135 szervező is részt vesz a Gólyahéten, nem beszélve a pénteken érkező 53 óvári balekről és az őket kísérő MÉK-es hallgatókról. Mivel egy táborról beszélünk, az összes résztvevő kollégiumi szállást kapott a rendezvény idejére – kivéve azok a felsőéves party seniorok, akik ellátás nélküli bérletet igényeltek. Szintén itt említjük meg, hogy a csütörtöki és pénteki nap a város számára is nyílt, így bárki jegyet tud venni a Bridge-ben zajló esti programokra (a zenei felhozatal a Groovehouse-tól egészen DJ Szecsei-ig terjed).


„Az idei évben újdonság, hogy a szervezeti forgót kivettük a programtervből és áttoltuk a Kari Napokra. A Gólyahéten így csak a HÖK alá tartozó hallgatói szervezetek vesznek majd részt, a képviselőik egyenként fognak bemutatkozni a csapatoknak" – folytatta Márton. „Emellett az idei évben megerősített egészségügyi szolgálattal készülünk, ami azt jelenti, hogy az ápolás és betegellátás, szülésznő és hasonló szakos hallgatóinkból álló elsősegély-csapat 0-24-es szolgálatban segíti a munkánkat, így ha például sebet kell ellátni vagy valaki rosszul lesz, azonnal tudunk neki házon belül segíteni" – tájékoztatott.

A regisztráció az aulában zajlott szerda délelőtt. Fotó: Májer Csaba József

És hogy miért is kihagyhatatlan program a Gólyahét? Márton szerint azért, mert máshoz nem fogható élmény.


„A saját tapasztalatom alapján tudom mondani, hogy itt olyan ismeretségeket lehet szerezni, amely hatalmas előny az egyetemen. Gyakorlatilag az ember névről és arcról ismerheti a szaktársait, a felsőéveseket és ez nagy segítség. Nekem anno rengeteget segített a Gólyahét, én elvesztem volna nélküle" – mondta a táborvezető, majd hozzátette: „Az ember az életben csak egyszer lehet gólya. Mindenkinek át kell élnie, hogy milyen egy csapatként küzdeni a záróvetélkedőn, milyen a felsőéves hallgatók történeteit hallgatni és úgy általában milyen egy nagy család része lenni. Ha ezt sikerül biztosítanunk, akkor idén sem dolgoztunk hiába" – zárta szavait Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!