Győr és környéke

2017.03.22. 08:45

Ne legyen időzített bomba a gáz Győrben! - fotók

A gáz biztonsági felülvizsgálata több győri városrészben jelent gondot. Pingiczer Szabolcs gázszerelő mester szerint a lakóközösségek érzik a probléma súlyát, de több esetben nem engedhetik meg maguknak a költséges anyag- és munkadíjat.

Szeghalmi Balázs

"Elsősorban a régi építésű belvárosi, gyárvárosi, szigeti lakásokban szembesülünk azzal, hogy a bejövő vezetékek elhasználódtak, a kúpos csapok rohadtak, használhatatlanok. A tűzhely-elzárók cseréje szintén időszerű. Nemrég két olyan konyhában dolgoztunk, ahol a gázszivárgás-mérőkészülék azonnal sípolt, vagyis jelzett. A gáztűzhelyek annyira rossz állapotban voltak, hogy értelmetlen lett volna a javításuk" - kezdte Pingiczer Szabolcs győri gázszerelő mester.


Jog(határok)


Tulajdonjogilag a gázvezeték két részre bontható társasházak esetén. A gáz-csatlakozó vezeték osztatlan közös tulajdonban van, a telekhatártól a mérőórák előtti főelzáró csapig tart. Panellakások esetén, ahol nincs gázmérő, a gáztűzhely előtti főelzáró csap a vezeték végpontja. A fogyasztói gázvezeték a gázmérőóra jobb oldali csonkjától a gázkészülékig tart. A panellakásokban a főelzáró és a gáztűzhely közötti szakasz tartózik a lakóhoz. Társasházak esetében a gáz-csatlakozó vezeték felülvizsgálata a közös képviselő hatáskörébe tartozik. A fogyasztói vezetékek és gázkészülékek ellenőriztetése a tulajdonos feladata. A felülvizsgálat vezetékek esetén öt évente, készülékek esetén évente javasolt.


 

Az adyvárosi lakásszövetkezetben 1,5 millió forintba került a rendszer teljes korszerűsítése.



Pályázat nélkül


"Nem csak a felülvizsgálatok összehangolása nehéz, az ellenőrzés költsége súlyos teher a lakóknak. Több helyütt pénz hiányában nem végzik el a vizsgálatokat. Magyarázni sem kell, mennyire veszélyes lehet a gázszivárgás" - mondta Pingiczer Szabolcs, aki munkája során gyakran találkozik égésbiztosító nélküli gáztűzhelyekkel, bojlerekkel Győrben. Az említett készülékeknek a beüzemelését a jogszabályok tiltják, de 50-60 éve nem volt törvényi akadálya a beszerelésüknek. "A gáz felülvizsgálatra, a vezeték javítására, cseréjére nem írnak ki lakóközösségi pályázatot, pedig igény és szükség lenne rá" - zárta szavait Pingiczer Szabolcs.


 

Felújítás előtt álló, rosszállapotú kúpos csap és gázvezeték Győrben.



Hasonlóan látja a Győr-Szol


A győri gázszerelő mester szavai több ponton egyeznek a Győr-Szol álláspontjával. "A kezelésünkben lévő, önkormányzati lakásokban a gázelzáró szelepek egy része elavult technológiával csatlakozik a hálózathoz. Ezek cseréje folyamatosan történik" - kezdte Ozsvárt Tamás kommunikációs csoportvezető. A Győr-Szol hét önkormányzati tulajdonú épületben végezte el a gázelzárók, a vezetékek és a gázórák cseréjét tavaly. A korszerűsítés 80 lakást érintett. A munka jelentős része a belvárosi Czuczor Gergely utcai ingatlanokban történt, ahol szivárgás miatt hetekig gáz nélkül maradtak a lakók ősszel. Több lépcsőházban a fűtésrendszer karbantartását nem lehetett továbbhalogatni. A Czuczor Gergely utca 15. szám alatti társasházban a lakóközösség a váltás mellett döntött: gázfűtés helyett már villamosenergiával biztosítják az otthonok melegét.

Írja meg véleményét!


E-mail: [email protected], vagy írja meg hozzászólásként Facebook-oldalunkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!