Győr és környéke

2019.01.29. 07:14

Mutatunk egy lakópark melletti utcát Győrben, ahol "elfeledkeztek" a járdáról és a vízelvezetésről - fotók

Amióta gombamód szaporodnak az új építésű társasházak a városban, a kész épületek és a lakásokat övező környezet esetében a mennyiség nem feltétlenül jár együtt a minőséggel. Nem először és vélhetően nem utoljára foglalkozunk olyan szituációval, amikor a lakók kemény milliókat fizettek otthonukért, mégsem őszinte a mosolyuk.

Szeghalmi Balázs

Rombol a víz


"Győr-Ménfőcsanakon az Új Élet utcában, a Levendula lakóparkban élőknek három dolog miatt van hiányérzetük. Egyrészt a társasházakat övező kerítés mellett nincs vízelvezető árok a közúttal párhuzamosan. Így a kerítés állapota évről évre romlik, a téglák potyognak róla.


A víz fokozatosan rombolja a kocsibejárót is, az aszfalt töredezett, miközben a kaputartó alsó vaseleme az autók alvázát sérti. A kocsi-beálló javítása fél millió forintjába kerülhet a lakóközösségnek" – közölte Pingiczer Szabolcs.


Babakocsival egyből az útra


A közös képviselő így folytatta: "a legjelentősebb probléma mégis az, hogy a kerítés mellett járda sem épült. A kismamák jobb híján, rögtön az útra tolják a babakocsikat. A közlekedés mindenki számára távol áll a biztonságostól". A helyszínen láttuk, hogy esős időben járda és árok nélkül egyre terebélyesebb víztócsa gyűl a lakópark kerítése mellett.


"Ha a szemközti sávban kocsi jön és busszal találkozik, akkor a buszsofőrnek nincs más választása: egy méterre közelíti meg a lakópark főkapuját. Úgy, hogy ráhajt a kocsibejáróra. A lakók nem véletlenül közelítik mindig óvatosan a kaput" – magyarázta Pingiczer Szabolcs. "A lakópark kivitelezőjének jelezték a helyzetet?" – vetettük fel. "Igen. A vállalkozó elmondása szerint azt valósították meg, amire építési engedélyt kaptak" – hangzott a válasz.

 

Járda nélkül az Új Élet úton.

Járda nélkül az Új Élet úton.


Szakmai állásfoglalás nélkül


"Az Új Élet utcai Levendula lakópark közös képviselőjével többször leveleztünk az elmúlt két és fél évben az ügyben. Jogosnak vélem a lakossági igényt járdára, vízelvezetésre, de a lakópark telkét, annak kerítését teljesen az Új Élet utca széléhez építették. A telekhatár és az út széle között alig egy méter távolság van" – kezdte Máthé-Tóth Péter.


"Így sem járdának, sem vízelvezetésnek nincsen helye. Fontos érzékeltetni, hogy az Új Élet utca paraméterei a társasház építés előtti időszakához képest nem változtak meg. Az utca magassági és keresztmetszeti adottságait sem a társasház tervezés, sem a kivitelezés időszakában nem vették figyelembe.


A lakópark engedélyezési eljárásába nem vontak be minket. Így szakmai állásfoglalást vagy konzultációt sem tudtunk folytatni a beruházóval a járda és vízelvezetés szükséges kialakításáról. Nincs lehetőségünk a műszaki probléma megoldására" – tette hozzá a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

 

A kocsi-beálló egyre jobban töredezik.

A kocsi-beálló egyre jobban töredezik.



"Szalmaszál"


Ebben a helyzetben érthetően minden "szalmaszálnak" örülnek a lakók. Az esővízcsatorna, víznyelős árkok építését a 83-as főúttól a Halász Ödön utca sarkáig a közelmúltban végezték. Ha az önkormányzati beruházást folytatnák az Új élet utcai sarokig – a két lakóutca között körülbelül 200 méter a távolság –, segítséget jelentene. "Így legalább a kocsibejárót kisebb költséggel rendbe lehetne tenni" – zárta szavait Pingiczer Szabolcs.


"2019 tavaszán a Halász Ödön utcában az Új Élet utca és a Forráskút utca közötti szakasz hiányzó csapadékvíz-gerincvezetéke épül. A területen további útszakaszok csapadékvíz-vezető hálózatba történő bevonását nem tervezzük idén" – tudtuk meg Szentgyörgyi Annától, a győri önkormányzat sajtóreferensétől. Utóbbi fejlesztés több család életét fogja könnyíteni, ám a Hármashatár út felől érkező esővíz továbbra is a járda nélküli társasház kerítését áztatja majd.


A ménfőcsanaki lakópark esete mutatja: lakásvásárlás előtt érdemes alaposan átnézni az engedélyeket, terveket. Akár úgy, hogy építész szakvéleményét kérjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!