Győr és környéke

2019.01.05. 08:10

Most is szemétkupacokkal `ünnepeltünk´ Győrben - fotók

Karácsony és szilveszter között, az új év elején óriási a nyomás a szelektív szigeteken Győrben.

Szeghalmi Balázs

Tovább "púpozzák"


Ünnepek idején, az új év első napjaiban folyamatosan érkeztek Olvasói fotók, észrevételek a győri "szemétkörképről". Kaptunk képeket a Cuha és a Répce utcai szelektív szigetről, panaszokat Győrszentivánról. Nem először és vélhetően nem utoljára faggattuk a szolgáltatót a kialakult helyzetről.


Aki a kisalföldi megyeszékhelyen él, tudja: átlagos héten is előfordulnak "áldatlan állapotok" a szelektív gyűjtőedények körül. Különösen igaz ez az év végi ünnepekre, amikor többet fogyasztunk és így még több szemetet termelünk. Ráadásul a szelektív gyűjtőszigetek körül fájóan sok esetben hagynak ott kommunális hulladékot. Az is általános, hogy a csordultig pakolt konténereket tovább "púpozzák". Ahelyett, hogy próbát tennének közeli, másik szelektív szigettel.


Csomagolóanyag minden mennyiségben


"Akárcsak az előző években, a győri szelektív gyűjtőszigeteken karácsonykor a csomagolóanyagok, a papír és a műanyag, szilveszter után az üveghulladék mennyisége nőtt jelentősen az esztendő más időszakaihoz képest" - mondta Nagy Csaba.


A Győr-Szol kommunikációs menedzserétől megtudtuk: a GYHG Nonprofit Kft. december 26. után a rendes gyűjtésen túl rásegítő járatokkal végezte a papír- és a műanyaggyűjtő szelektív edények ürítését. Annak érdekében, hogy a rakodási munka gyorsabb legyen, plusz embereket biztosítottak a feladatra.


Nagy Csaba tájékoztatása szerint a szolgáltató január 2-án kezdte a teljesen kihasznált üveggyűjtő konténerek ürítését. A Győr-Szol adatai szerint a szelektív szigetekre a legjelentősebb nyomás a Belvárosban nehezedett, de ahogy Olvasóink fotóin látszik, más városrészekben is "folyt a szemét" a konténerekből.

 

Olvasónk képei Marcalvárosban, a Répce és Cuha utcában készültek karácsonykor.

120 ezer zsák tele szeméttel


Mint említettük, a szelektív gyűjtőedények mellett gyakran "felejtenek ott" kommunális szemetet. A zugszemetet napi szinten, külön autóval szállítják Sashegyre a szolgáltató munkatársai.


A közterületen elhajított szemét mennyisége is évről évre nő. A szemétszedők főleg csomagolóanyagokat szednek fel a földről, de sűrűn találkoznak műanyag és fém üdítős dobozzal, péksütemények papírzacskójával és papír zsebkendővel is. Két éve 120 ezer zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze a városban. Ez napi több mint 300 zsák hulladékot jelent, aminek komoly költsége van. Az "elszemetelt" forrásokat hasznosabb dolgokra is lehetne költeni.

​30 köbméter szemét


A szilveszteri bulik után 30 ember takarított a Belvárosban. Főleg műanyag-poharak, üvegek, szerpentinek, trombiták voltak abban a 30 köbméter szemétben, amelyet összegyűjtöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!