Győr és környéke

2017.03.25. 08:00

Milliomosné bezárja a belvárosi kávézóját Győrben

Az adóhatóság járulékbefizetés elmaradása miatt lefoglalta a lottómilliomos házaspár kávézójában a csokiszökőkutakat, a fagyipultot, a tévét... Andraschek Lászlóné emiatt mondja ki: bezárja a cukrászdát, amely pedig az álma volt.

„Nem ment tönkre a lottón hatszázmillió forintot nyert házaspár" – szögezi le rögtön az elején Andraschekné Anikó, aki az elmúlt három évben – amióta gazdagok lettek – megtanulta, hogyan születnek a pletykák és a legendákvelük kapcsolatban. Biztosra veszi, hogy ilyesmi terjedne el hamarosan Győrben, ugyanis be fogja zárni a belvárosi kávézóját. 


Andraschek Lászlóné emellett felszámolta a Herman Ottó utcai vásárcsarnoknál alig három hónapja elindított „Anikó kuckóját" is. Az utóbbiban nem édességet, hanem húsételeket kínáltak, a pörköltet pedig tényleg Anikó főzte. Előtte még maguk újították fel a „kuckót", csaknem egymillió forintból. 

 

A kávézó 2015 márciusában nyílt, Andraschekné Anikó nagy terve és álma vált ezzel valóra. Fotó: Kisalföld- archív, H. Baranyai Edina

A kávézó 2015 márciusában nyílt, Andraschekné Anikó nagy terve és álma vált ezzel valóra. Fotó: Kisalföld- archív, H. Baranyai Edina



Az egytálételeket itt árulták, más kérdés, hogy a várhatóan az év végéig elkezdődő csarnokfelújításnál (lásd tegnapi írásunkat: Megújul a vásárcsarnok – Kisalföld, 2017. március 24.) már útban lenne ez a kis faház. Itt nem ez volt a fő ok, azért zárta be Anikó a kifőzdéjét, mert december közepétől februárig volt olyan nap, „amikor egy kávé eladásáért nyitottunk ki". Ebben az időszakban másnak sem ment túl jól, de ez sovány vigasz. 

 „Nem kudarcként tekintek erre a két vállalkozásra, Laci szavait idézve megpróbáltam és megcsináltam mindkettőt. A kereskedelemhez, a vendéglátáshoz érteni kell, valószínűleg jobban, mint én tudok. Ezek a vállalkozások masszívan veszteségesek voltak, havonta háromszáz-hatszázezer forint mínuszt termeltek. Laci tanácsára befejezem, ezt a pénzt inkább elnyaraljuk, s élünk úgy, ahogy a gazdagok tehetik" – mondja Anikó. 


A NAV határozott fellépése hozatta meg vele a végső döntést. Mint kiderült, decembertől három hónapon át járulékfizetési elmaradásban voltak a bejelentett munkatársaik után. „Mindegyiküket nyolc órára jelentettük be, s addig fizettük is utánuk a járulékokat." December óta azonban havi 350 ezer forint elmaradásuk gyűlik, ez az összeg mostanra csaknem másfél millióra duzzadt. A NAV februárban jelentkezett, s lefoglalta az értéket képező tárgyakat; 2,9 millió forint becsült értékben.

 

Andraschek Lászlóné az adóhatóság jegyzőkönyvével, amely pontot tett a kávézó bezárására. Fotó: H. Baranyai Edina

Andraschek Lászlóné az adóhatóság jegyzőkönyvével, amely pontot tett a kávézó bezárására. Fotó: H. Baranyai Edina



 Nincs ember, aki ne kérdezné meg azt, amit mi is: nem tudták volna kifizetni ezt a másfél millió forintot? „Március 28-ig kaptunk haladékot, s ebben a pillanatban nem tudjuk. A befektetéseink jellegéből adódóan. Hat lakást vásároltunk, a többségét kiadjuk, ebből minden hónapban bevételünk származik. Nem arról van tehát szó, hogy megélhetési problémáink lennének. Ezzel együtt elgondolkodtatónak tartom, hogy valóban ilyen drasztikus lépést kellett-e tennie a hatóságnak velünk szemben."


 A kávézót tehát árulja vagy kiadásra ajánlja a lottómilliomos házaspár, a feleség azt mondja, van is érdeklődés rá. Ehhez az ingatlanhoz kötődött ugyanakkor az az álma is, hogy szenvedélybetegek megsegítésére hoz létre alapítványt – a kávézó bevétele adta volna az alapot és a pénzforrást. „Most majd nem a saját alapítványomon keresztül, hanem másokéba besegítve viszem végig a küldetésemet" – teszi hozzá. 


 S ha már a nyaralás szóba került, tudják-e, hová? „Horvátországba visszamennék, de nem úgy, mint legutóbb, a hideg, tizenöt fokos tengerbe. Végre főszezonban is kipróbálnám, milyen a víz. Reggel belemennék, s másnap hajnalig ki sem jönnék onnan, olyan csodálatos ott minden."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!