Győr és környéke

2015.05.28. 10:41

Mi történt a pannonhalmi bencés diákokkal? - Megszólalt az egyik áldozat

„Villanyoltás után, lefekvéskor a ˝kedvencek˝ ágyához ült tanárunk, beszélgetett, megölelt, s időnként belenyúlt a pizsamanadrágunkba. Ilyenkor lefagytam" – mondta az egykori pannonhalmi bencés diák, aki áldozata volt osztályfőnöke viselkedésének. Szerinte segítségre szorul az atya.

kisalfold.hu


Amint arról többször is beszámoltunk, rendőrségi vizsgálat indult a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban bő tíz évvel ezelőtt történtek miatt – kiskorú veszélyeztetése lehet a gyanú. A főapát szerint a tanár visszaélt a diákok érzelmi kiszolgáltatottságával, egyházi eljárás zajlik, az atya közben távozott a rendtől.

Kerestük az érintett tanárt, egykori kollégiumi prefektust is, de telefonhívásainkra nem reagált. Úgy tudjuk, Brüsszelben tartózkodik.

Lapunknak azonban sikerült megszólaltatnia olyan diákot, aki az osztályába járt, s aki áldozata volt osztályfőnöke viselkedésének.

Titkok a falak mögött. Rendőrségi vizsgálat indult a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban bő tíz évvel ezelőtt történtek miatt. Fotó: Kisalföld-Archívum

Titkok a falak mögött. Rendőrségi vizsgálat indult a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban bő tíz évvel ezelőtt történtek miatt. Fotó: Kisalföld-Archívum

A lavina elindult

„Jó páran tudtunk az illetlen érintésekről, ám nem vertük nagydobra" – mondta a Kisalföldnek egy névtelenséget kérő áldozat, aki az atya osztályába járt. Ez az évfolyam indította el a lavinát hosszú évekkel a ballagásuk után. „Úgy tudom, a régi osztálytársak egy sörözés közben beszélgettek a múltról, s ekkor került szóba az osztályfőnökünk viselkedése. Egyikük nagyon bepipult, s a főapátig vitte az ügyet. Az osztálytársak előbb a véleményemet kérték, majd nekem is jelezték, hogy eljárás indul, mely során engem is kétszer meghallgattak. Előbb tavaly év végén a főapát, majd néhány hónapja a helyettese, Cirill atya és a pszichológus. Súlyos beszélgetések voltak ezek. Amikor Pannonhalmára kerültem, fél évig az atya kedvencei közé tartoztam. Viselkedését hamar kiismertem, nem tudtam pókerarcot vágni hozzá, így kikerültem a pikszisből. Ezt követően az ˝illetlen érintésekkel˝ már nem kellett küzdenem. Hogy mi volt az illetlen érintés? Villanyoltás után, lefekvéskor a kedvencek ágyához ült tanárunk, beszélgetett, megölelt, s időnként belenyúlt a pizsamanadrágunkba. Ilyenkor lefagytam. Kilencedikes voltam, furcsa volt az egész, úgy tűnt, mintha megnyugtatni akarna ezzel, nem tűnt annyira szexuális irányúnak a viselkedése. A pszichés bántalmazás legalább ennyire kemény volt. Aki próbált jóban lenni az osztályfőnökkel, az ˝sokat kapott belőle˝.

A hangulatváltozásaival nehezen tudtunk megbarátkozni, az osztályfőnöki órák is sokszor rossz hangulatban teltek, mindenki azt találgatta, mi lehet a baja. Egy idő után aztán nem kerestem a társaságát. Az osztályból körülbelül tízen próbáltak jóban lenni vele, amikor jó hangulata volt, nagyon kedvelték, ha rossz, utálták" – mondta.

A férfi azt mondta, elgondolkodott, tegyen-e rendőrségi feljelentést is, de nem érez bosszúvágyat, csak az a fontos számára, hogy az illető többet ne kerüljön fiatalok, diákok közelébe. „Segítségre szoruló emberről van szó" – mondta az egykori diák. Úgy tudja, a dominóeffektus a Sipos Pál-ügy kapcsán érte el Pannonhalmát is (tavaly nyáron derült ki, hogy az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájának egyik tanára, Sipos Pál korábban szexuálisan zaklathatott több rábízott tanulót hosszú éveken keresztül).

Nehéz elfogadni

A régió értelmiségi körét mélyen megrendítette a hír. Az atya egyik győri ismerőse azt mondta: „Mivel a főapát úr nyilatkozott erről, el kell hinnem, de elfogadni nem tudom. Csodálatosan jó költőnek és nagyon jó barátnak tartom ezt a tanárt és nagyon elkeseredtem attól, amit hallottam róla. Nem tudom, mit követhetett el, de nem úgy ismertem, mint akinek két-három arca lett volna. De bárki megerősítheti, hogy a pannonhalmi szellemi és művészeti műhely egyik legfontosabb alakja, a főapát úr által őszintén kedvelt pap volt, aki ott állt a komolyzenei fesztivál mögött, szerkesztett és kulcsfigurája volt a bazilika felújításának."

Évekig hordozta magában a sértést

Látszik, hogy mennyire érzékeny és összetett ez a kérdés: Petényi Márk így írt személyes emlékeiről az egyik közösségi oldalon, s hozzájárult, hogy nevével együtt ezt a Kisalföldben is közöljük - ugyanakkor leszögezte, hogy őt semmilyen inzultus nem érte az atya részéről.

„Emlékszem, hogy negyedikben odamentem az atyához és megkérdeztem, hogy mondtam-e vagy tettem-e valamit, amivel megbántottam, mert mindig furán viselkedett velem. (Egyébként nem tanított, de a kiállítások vagy egyéb, általa szervezett események lelkes látogatója voltam.) A szobájába hívott, hogy megbeszéljük a dolgot és egy kétéves történetet hozott fel, amikor én egy közös hálóban melegnek neveztem őt. Csak nagyon halványan emlékeztem a dologra, de ez visszajutott a fülébe. Nem gondoltam akkor igazán komolyan, amolyan gyerekes ökörködés volt. Az azonban nagyon megmaradt, hogy vajon mennyire lehet sérült az az ember, aki egy 16 éves gyerek idétlen poénkodását évekig magában hordozza."

Ahogyan közelítünk kívülről a közösséghez, annál rejtélyesebb a belső erő, ami egymáshoz fűzi a rendhez kötődőket. Több diákkal is beszéltünk, akik évekkel az érintett osztály után jártak a gimnáziumba és mind úgy vallottak, nem tapasztaltak az atya részéről zaklatást, hírből sem hallottak ilyen korábbi esetekről.


Elmarad az Arcus Temporum

Úgy tudjuk, részben összefügg az atya személyével, hogy idén elmarad a komolyzenei fesztivál, az Arcus Temporum. Rábai László főapáti titkár tudatta ezt a Kisalföld kérdésére. Ugyanakkor hozzátette azt is: jövőre ismét megtartják a rangos művészeti eseményt, amelynek egyikösszefogója volt a távozott atya.

– A probléma összetettebb annál, mint hogy azt a következtetést vonja le bárki: a jelen ügy miatt nem rendezik meg a fesztivált. Azt sem állíthatom, hogy az atya távozása nincs összefüggésben a döntéssel, de ezt az elhatározást a főapátság már egyéb felmerült problémák miatt meghozta – mondta Rábai László.


Bencés öregdiákok kommentje

Egykori pannonhalmi bencés diákok az eset kapcsán így írnak az egyik közösségi oldalon „Azoknak az egykori társainknak, akik ezt elszenvedték: őszintén sajnáljuk! Sajnáljuk, ha mi sem láttuk és nem tettünk semmit, hogy segítsünk. Adja az Isten, hogy ezt fel tudják dolgozni! Azoknak, akik tudtak róla és nem tettek semmit: szégyelljék magukat. Kérjék a Jó Isten irgalmát! Annak, aki elkövette: szavak nincsenek arra, mit érzek szülőként és volt diákként! A Jó Isten bocsássa meg neki! Azoknak, akik azon dolgoznak, hogy szembenézzünk ezzel: kérjük őket az őszinteségre! Kérjük, hogy a jog minden eszközét használják fel úgy, ahogy az törvényes! Nem azért, mert bárki más azt kívánja! Azért, mert ez ad reményt, hogy újra nem fordulhat elő, mert belátjuk, hogy hibáztunk. Ez ad hitet, hogy ahova jártunk és amit tanultunk, az hiteles és igaz, és vállaljuk akkor is, ha nemcsak tanítani kell, hanem cselekedni. Ez adja vissza a szeretetet, a bizalmat és a büszkeségünket, hogy mi is bencés diákok voltunk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!