Győr és környéke

2014.06.05. 17:47

Megyénkben legdrágább a termőföld: több mint 900 ezer forintba kerül egy hektár

Országos átlagban 11 százalékkal nőtt 2013-ban a termőföld átlagára az előző évhez képest. A legtöbbet Győr-Moson-Sopron megyében ért egy hektárnyi terület tavaly. Szavazás.

Szeghalmi Balázs


A tavalyi év a hazai termőföld további drágulását hozta: a 2012-es 10 százalékos növekedés után 2013-ban újabb 11 százalékkal emelkedett az átlagár Magyarországon, így átlagosan 695 ezer forintba került egy hektár termőföld.

Megyék szintjén Győr-Moson-Sopronban, Hajdú-Biharban és Békésben volt a legdrágább tavaly a termőföld, míg Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében került a legkevesebbe átlagosan egy hektár termőföld.

A legjobban, közel 23 százalékkal Hajdú-Bihar megyében nőtt 2013-ban az átlagos termőföld hektárár - derül ki a frissen publikált OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérkép elemzésből.




"Érdekesség, hogy megyei és járási szinten egyaránt egyre csökken a különbség a termőföld átlagárai között, szembetűnő trend a korábban olcsó területek felzárkózása" – jegyezte meg Valkó Dávid elemző.

Megyei szinten így a megelőző évihez képest csekélyebb, 2,2-szeres volt tavaly az árkülönbség a legolcsóbb (Nógrád, 408 ezer forint hektáronként) és legdrágább (Győr-Moson-Sopron, 913 ezer forint) területi egység között.




Tavaly 126 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során, melyet – a korábbi évek adatai alapján – 80-100 ezer hektárra becsült öröklés útján történő tranzakcióval kiegészítve éves szinten mintegy 210-230 ezer hektáros összforgalmat jegyeztek fel az elemzők.

Az általános tapasztalatok szerint az adásvételek az egészséges tulajdonkoncentrációt segítik, míg az öröklések sok esetben a tulajdonok elaprózódását hozzák.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!