Győr és környéke

2018.12.10. 16:02

Megújult egy körforgalom Adyvárosban

A Kuopio park mellett, a Kodály Zoltán és a Földes Gábor út kereszteződésében lévő csomópont megújításáról Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester, Adyváros egyik és Gancz Tamás, a terület másik önkormányzati képviselője számolt be.

kisalfold.hu

[namelink name="Radnóti Ákos"] alpolgármester elmondta: a fejlesztés keretében a körforgalomba rozsdamentes acélból készült, kört formázó növényfuttatót építettek. Erre kapaszkodhat fel a tövében elültetett futólonc, míg a külső körbe gyöngyvessző cserje, a többi területre pedig gyepszőnyeg került. A növények vízellátásáról automata csepegtető és esőztető öntözőrendszer gondoskodik. A körforgalomban korábban meglévő, Adyváros feliratú tábla átkerült a Kuopio parkba.


Ebben az évben ez a harmadik megszépített körforgalom. Mint emlékezetes a közelmúltban készült el az Új Bácsai út körforgalmában az EYOF-kockaként ismertté vált alkotás, amely a 2017-ben Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak állít emléket. Az alkotás egy alapzaton áll, dekorációs elemként az EYOF-on résztvevő ötven ország zászlója jelenik meg, a nemzetek lobogói Magyarországhoz képest elfoglalt földrajzi helyzetüknek megfelelően égtájanként a kocka négy oldalán láthatóak. Az égtájakat jelölő betűk kihelyezése aszerint történt, hogy mint szemlélő, ha szemben állunk a kockával és a ’D’ betűt látjuk, akkor dél felé tekintünk, így tudjuk, hogy az adott országok abban az irányban találhatóak. A körforgalom közepére álló kockát kerítés veszi körül. A díszvilágítást adó 16 modern és energiatakarékos led fényforrás a közvilágítás be- és kikapcsolási időpontjaival megegyezően működik.


Ugyancsak idén készült el a Kálóczy tér és a Hédervári út csomópontjában lévő körforgalom zöldszigetének fejlesztése. A beruházás keretében a kertész szakemberek fákat, a sövény kialakítására 260 db babérmeggy cserjét, a díszítőérték folyamatos fenntartása érdekében 100 évelő kék sudárzsáját és 100 ugyancsak évelő pompás kúpvirágot ültettek el a forgalomterelő szigetben. Ugyanide talajtakarási funkcióval 80 négyzetméter gyepszőnyeg került. A fenntartás egyszerűbb és költséghatékony megoldása érdekében öntözőrendszert is telepítettek. A fák, a cserjék és az évelő növények vízcsepegtetős, a gyepfelület öntözőfejes rendszerből kapja az éltető vizet.

Győrben a körforgalmak megszépítésének programja 2015-ben indult. A kezdeményező, Radnóti Ákos alpolgármester az induláskor elmondta: Fontosnak tartom, hogy az utóbbi években szép számban megépített körforgalmak ne csak a közlekedők biztonságát szolgálják, de egyúttal legyenek a város rendezett, üde színfoltjai is – mondta el a program indításakor az alpolgármester. – Ezért a közszolgáltatóval átfogó díszítési tervet készítettünk, hogy ennek az elvárásnak megfelelően megújítsuk a korábban telepített növényzetet, ezt folyamatosan végezzük.



A cél az, hogy dekoratív, színes területek alakuljanak ki, ugyanakkor annak fenntartása minél költséghatékonyabban, kevés kézi erő igénybevételével valósuljon meg. Ahol a technikai feltételek engedik, ott öntözőrendszert is telepítenek a körforgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!