Győr és környéke

2019.02.11. 08:00

Megtartja nekünk a Mosoni-Dunát

Alsó-Szigetköz és Győr számára meghatározó vízügyi beruházás zajlik Gönyűnél - erről is beszélt a napokban Kertész József vízügyi szakértő a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) Mecséren tartott fórumán. A torkolati mű csökkenti majd az árvíz-, emeli a talajvízszintet. A 28,5 milliárdos beruházásban a munkatér körülhatárolásához szükséges résfalat építik. Az Öreg-Duna-rehabilitáció lesz a következő feladat.

Cséfalvay Attila

A Kisalföld és a Szite még 2012-ben indított sikeres, 82 ezer aláírással támogatott népi kezdeményezést a Mosoni-Duna vízszintjének emeléséért.


 Győrnél kisvizes időszakokban a Mosoni-Duna-szakaszról, a magasabban fekvő mederből egyszerűen kifolyik a víz a mélyebben fekvő Duna-mederbe. A gönyűi torkolati műtárgy többek közt ezt akadályozná meg. Kertész József, a regionális vízügyi igazgatóság vízügyi szakértője a minapi fórumon ezt a fejlesztést is bemutatta. Hangsúlyozta, a 28,5 milliárdos beruházással vizes élőhelyeket rehabilitálnak, a kis- és középvízszintek helyreállnak, javulhat így a győri városkép, s a hajózást is biztosítják a Mosoni-Duna alsó szakaszán.

A munkatér körülhatárolásához szükséges résfalat építik Vének magasságában, a gönyűi kikötővel szemben. Fotó: B. A.

Az eddigi két legnagyobb, a 2002-es és a 2013-as dunai árhullámnál a műtárgy érezhetően csökkentette volna a Mosoni-Duna árvízi terhelését – meglétével Győrnél egy méterrel lejjebb tetőzött volna folyó. Érdekesség, hogy a 2013-as árhullámnál több mint 9 napig lett volna zárva az árvízkapu, hogy a Duna addig ne tudjon visszaduzzasztani.


Több mint egy éve indult a kiemelt projekt, most a tervezési feladatok mellett a munkatér körülhatárolásához szükséges résfalat építik Vének magasságában, a gönyűi kikötővel szemben. Ha elkészül a torkolat, annak vízszintemelő hatása a Mosoni-Dunán egészen Győrzámolyig érezhető lesz.


A vízügyi szakértő a fórumon a legfontosabb hátralévő szigetközi „vizes" fejlesztési feladatról is beszélt. Ez pedig az Öreg-Duna-főmeder ökológiai rehabilitációja, melyet közösen, Szlovákiával oldhatunk meg (a népi kezdeményezésünkben ez volt a másik elérendő cél). A rehabilitációt a főmederbe épített, árvizek levezetését is segítő, nyitható, szabályozható nyílásokkal és kishajók zsilipelését biztosító műtárggyal ellátott fenékküszöbökkel lehet megoldani.

Töltést erősítenek, medreket kotornak


Alsó-Szigetközben több beruházás is zajlik: Dunaszegen az árhullámok utáni fakadóvizeket zárják ki a megvalósult fejlesztéssel, Ásványrárón többek közt a töltés védképességét erősítik. Az Ásványi-mellékágrendszerben végzendő kotrási munkákkal javul a Duna főmedréhez közel eső Erdei-, Felső-Kalapszigeti-, Füzesi- és Szürkei-Duna-ágak kisvízi vízellátása, a Morva-szigeti mellékág árvízi levezetőképessége és az Öntési-tó vízszállító főágának vízpótlási képessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!