Győr és környéke

2014.10.16. 10:17

Mégsem Bárány István a győztes a győri 4. körzetben

Újraszámolták a szavazatokat. A Fidesz–KDNP jelöltje, Morvay László nyert. Bárány István bírósághoz fordul. <br>

Sudár Ágnes


Meglehetősen furcsa, kusza, zavaros folytatása lett az önkormányzati választásnak a győri 4-es választókerületben. Vasárnap este, a nem hivatalos eredmény szerint Bárány István nyert 1196 szavazattal, eggyel megelőzve Morvay Lászlót, aki 1195 szavazatot kapott. Morvay fellebbezéssel élt, emiatt kedden újraszámolták a szavazatokat.

Az újraszámolás közben derült ki, hogy képviselőnként több olyan szavazólap is volt, ahol nem egy, hanem két iksz szerepelt, ami ugye érvénytelen. Már önmagában ez is furcsa, de ezenkívül három érvényes szavazatot is találtak Morvay László javára, ami az első eredményt felülírná.

A megyeházán ülésező területi választási bizottság – ahogy tegnap írtuk is – nem tudott azonnal dönteni, be kellett kérnie a városházáról a névjegyzéket. (Mert logikusan a három szavazót is meg kellett volna találni a jegyzőkönyvekben.) Ezt tegnap megkapta.

A területi választási bizottság tegnap osztott, szorzott, aztán új eredményt hirdetett. Képünkön a bizottság tagjai (balról jobbra): dr. Darnói Norbert, dr. Pardavi László (a Fidesz delegáltja), dr. V

A területi választási bizottság tegnap osztott, szorzott, aztán új eredményt hirdetett. Képünkön a bizottság tagjai (balról jobbra): dr. Darnói Norbert, dr. Pardavi László (a Fidesz delegáltja), dr. Váczy Péter elnökhelyettes és Hordós István (a DK delegáltja). Fotó: Bertleff András
A bizottság szerdán a névjegyzékben szereplő aláírásokat is megszámolta, majd dr. Váczy Péter, a testület alelnöke kihirdette: 463 helyett 464 aláírást számoltak. Ez azt is jelentheti, hogy egyvalaki kikérte a szavazólapot, de aztán nem voksolt, hanem a papírt hazavitte.

Itt kezdődött az igazi matek, hogy akkor ez most kinek jó? A választ hat előtt nem sokkal hirdette ki a bizottság. Nem könnyű követni, de próbáljuk meg. A 4-es körzethez tartozó szavazókörök közül gond volt a 21-esben, ahol egy érvénytelen szavazatot találtak még Morvay László terhére. A 22-es rendben volt. A 23-asban is találtak egy érvénytelen szavazatot, de azt egy harmadik jelölt, Kiss Tiborné hátrányára. A 24-esben volt a 464 szavazó és a 465 szavazólap: ilyenkor mindenkitől levontak egy szavazatot: Báránytól is, Morvaytól is. A 25-ösben pecséthiba miatt volt egy érvénytelen Morvaynak, de a dupla ikszek miatt Báránynak három. A 26-osban pedig még egy érvénytelen – pecséthiba miatt szintén Báránynak.

Csak a végeredményt írjuk, mert ember legyen a talpán, aki ezt még követni tudta: Báránynak 1192 érvényes szavazata lett, Morvaynak 1195. Ő nyert.

Morvay a Kisalföldnek a határozathirdetés után annyit mondott, ha az eredmény nem is végleges (hisz Bárány még fellebbezhet), ő mostantól a választási akarat érvényesítésére törekszik.

Bárány István pedig bejelentette: „Tudtommal azért ült össze ma a bizottság, hogy a három pluszszavazathoz megtalálja a három szavazót is. Ebből egyet talált meg, majd más jogszabályra hivatkozva mindenkit büntetett egy levonással. Ez alapból feljogosít arra, hogy bírósághoz forduljak. De a számolást sem értem, miként jöttek ki a szavazatok. Várom az írásos indoklást is." 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!