Győr és környéke

2018.07.27. 11:58

Megnyúlhat a felmondási idő

Gyakran előforduló munkaügyi eseteket ismertetünk tanulságképp, hogy olvasóink munkavállalóként tudják, milyen jogaik vannak. Szakértőnk segít a szabályok elmagyarázásával.

 

A dolgozó gondolta

A törvény szerint egy hónap a felmondási idő, ha a dolgozó mond fel – így tudta a munkavállaló. Arról fogalma se volt, hogy a vállalatnál, ahol dolgozik, kollektív szerződést kötött a cégvezetés és abban hosszabb felmondási idő szerepel. Szerinte az rá nem vonatkozik.


A főnök döntött

A munkaadó ragaszkodott a hosszabb felmondási idő ledolgozásához, mivel nem tudta távozó emberét gyorsan pótolni.

A munkavállalóknak érdemes tájékozódniuk arról, rájuk vonatkozik-e kollektív szerződés és az mit tartalmaz. Fotóillusztráció: Dreamstime

A jogszabály

Kollektív szerződést (ksz) reprezentatív szakszervezettel lehet kötni és az számít reprezentatívnak egy cégnél, amelynek legalább az ott dolgozók tíz százaléka a tagja. A ksz a cég minden dolgozójára vonatkozik, szabályozhatja a munkáltató és a szakszervezet közötti kapcsolatrendszert és a munkaviszonnyal kapcsolatban rögzíthet jogokat, kötelezettségeket, például a bérezésről, a juttatásokról, a rugalmasabb foglalkoztatásról, a szabadságról. Számos ponton eltérhet az érvényes jogszabálytól, mert a törvény ezt megengedi, meghatározza, mely pontokon és mennyire lehet eltérni egyezség révén a szabályaitól.


Dolgozói felmondás esetén például maximum hat hónapos felmondási időben lehet megegyezni a ksz-ben.

A szakszervezet ajánlja


A ksz mindig egyezkedés eredménye, ha jót sikerül kötni, az jelentős előnyt jelent a dolgozóknak. Például több szabadságot, nagyobb végkielégítést, hűségdíjat. A szakszervezet akkor lehet e téren is sikeres, ha jelentős a támogatottsága, azaz sok dolgozó belépett a csoportjába.


A munkavállalóknak érdemes tájékozódniuk arról, rájuk vonatkozik-e ksz és az mit tartalmaz. (A tanácsadásban partnerünk Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség régióvezetője. A téma összes részletszabályát nem ismertethettük, de sorozatunkat folytatjuk.)

Írja meg kérdéseit!

Munkaügyi kérdéseiket várjuk, azokat olvasóink elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszokat természetesen lapunkban jelentetjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!