Győr és környéke

2016.11.18. 20:40

Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár

A pozsonyiak közös karácsonyfáján és az annak közelében kialakított "kívánságok utcájában" elhelyezett díszkivilágítás felkapcsolásával hivatalosan is megnyílt pénteken a karácsonyi vásár a szlovák fővárosban.

A vásár, amely idén a szokásosnál csaknem egy héttel korábban kezdődött, december 23-ig tart. A rendezvény központi helyszíne ezúttal is a Fő téren és a Ferencesek terén kialakított, száz standból álló vásárváros, illetve az előbbi helyszínen felállított nagyszínpad, ahol a rendezvény idején több száz előadó lép fel. A vásár központi helyszínének tőszomszédságában, a Prímási téren jégpályát is igénybe vehetnek a látogatók.


A pozsonyi karácsonyi vásár másik fő helyszíne az egykori Kossuth, ma Hviezdoslav tér, ahol a régi nemzeti színház előtt az óvárosi önkormányzat üzemeltet egy csaknem ötvenstandos vásárt és egy másik szabadtéri jégpályát. Idén először a pozsonyi karácsonyi vásárt új helyszínre, a pozsonyi várra is kiterjesztik. A szlovák törvényhozás kezelésébe tartozó történelmi épület udvarán Andrej Danko parlamenti elnök kezdeményezésére, hagyományteremtő céllal tartanak karácsonyi vásárt november 27. és december 18. között. A civilek standjai között egy magyar szervezet is helyet kapott.


A többnemzetiségű Pozsony múltja bemutatásának célkitűzésével létrehozott, Pozsonyi Kifli polgári társulás alapítója, Papp Sándor, az MTI-nek elmondta: a fővárosi önkormányzatnak köszönhetően már harmadik éve lehetnek kinn a vásáron, standjuknál leginkább helyi, illetve a városba turistaként látogató magyarok állnak meg, de a város története iránt érdeklődő lokálpatrióta szlovákok körében is évről évre nő a tevékenységük iránti érdeklődés.


A pozsonyi karácsonyi vásárt idén is két karácsonyfa díszíti, a fővárosi önkormányzat által a Fő téren állított fa egy 30 éves, 17 méter magas lucfenyő, az óvárosi önkormányzat vásárán pedig egy 16 méteres ezüstfenyő magasodik. A karácsonyi hangulathoz idén először az úgynevezett "kívánság utca" is hozzájárul, ezt az egyik környező utca fenyőágakkal és fagyöngydíszítéssel való befedésével alakították ki, s a szervezők szerint örök szerelemre számíthatnak azok, akik ott csókolják meg egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!